DR. SZÉL BERNADETT,

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT,
DR. SZÉL BERNADETT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ha röviden kellene összefoglalnom ennek a törvényjavaslatnak a lényegét, akkor azt mondanám, hogy egeret szültek a hegyek. Én tényleg arra vártam, és nagyon szomorú vagyok, azt kell hogy mondjam, hogy önök hét éve kormányozzák ezt az országot, a gyermekotthonokban történt gyermekbántalmazási és szexuális visszaélési ügyek miatt önök megígérték, hogy egy olyan csomagot fognak letenni az asztalra a gyermekvédelmi törvény módosításával, ami megvédi a gyerekeket. Hát, ez nem az a csomag. Az a helyzet, hogy ezzel még adósak. Úgyhogy én ezt most egy köztes állapotnak tudom felfogni, toldozgatásnak-foldozgatásnak, de a helyzet az, hogy ezzel a feladatot nem tudják kipipálni.
Módszertant dolgoztak ki. Ez valami fantasztikus! Hét év kormányzás után csináltak egy módszertant, és kirakták a honlapra. Ez valami olyan hatalmas kormányzati teljesítmény, ami előtt szerintem az egész országnak le kell borulni.
A gyermekjogi képviselő jogosult négyszemközt beszélni a bántalmazott gyermekkel. Hát igen, azt gondolom, hogy ez rendben van. Meg kell győződni a vezetőnek az érintett személy vezetői alkalmasságáról. Hét év után ez tényleg komoly eredmény.
Kríziskezelő szolgáltatást kell nyújtani. Én tényleg azt gondolom, hogy önök úgy csinálnak, mintha most vették volna át a kormánybotot. Ott van az LMP korábbi javaslata, mi mondtuk azt, hogy aki gyermeket bántalmaz, de aki felnőttet bántalmaz, az se mehessen gyerekek közelébe. Önök most beleírták, hogy aki gyermeket bántalmaz, az ne mehessen gyermekek közelébe. Jó. Itt is elhangzottak az aggályok, hogy egyáltalán akkor lesznek itt kivételek, tehát lesz alkalma arra, hogy kivételezzen az illetővel az, aki vezeti az intézményt. Ezt nem tudjuk elfogadni. De mi szigorítanánk. És akkor most álljon föl mindenki a Fideszben, aki itt van az az öt ember, és mondja azt, hogy én vagyok a liberális, mondják, mondják, jöhet Soros-bérenc, bármi, ami eszükbe jut, de én azt sem engedném a gyerekek közelébe, aki felnőttet bántalmaz. Ez a nagy helyzet van! Szóval, legyenek kedvesek, egy kicsit vonuljanak vissza az irodáikba, és gondolják át, hogy mit tettek le az asztalra, mert ez nagyjából arra jó, hogy önök itt kiálljanak, meg a lakájmédiájukban elmondják, hogy csináltak valamit. Én úgy hívom ezt a munkát, amit önök végeznek, hogy mintha dolgoznának.
(17.00)
Ez látszattevékenység. Ez kevés, kevés és kevés! - és megkésett. Ettől a gyermekeket nem fogjuk nagyobb biztonságban tudni ezekben az intézményekben.
Államtitkár Úr! Beszéljünk egy másik kérdésről is: hogy áll az isztambuli egyezmény ratifikálása? Mert nagyon elhallgattak ezzel kapcsolatban, és azt gondolom, jogunk van tudni azt nekünk itt ellenzékben és mindenkinek, aki érintett ebben a kérdésben, hogy mit dolgozik a kormányzat ezzel kapcsolatban. Ugye, tudjuk, hogy közigazgatási egyeztetésen volt az ügy. Hol tartanak? Ha dolgoznak, akkor mutassák meg, hogy mi zajlik az irodában, amelyben közpénzből foglalkoztatott szakemberek ülnek.
Azt gondolom, évek teltek el azzal, és most már tényleg, a választások előtt vagyunk egy évvel, hét éven keresztül próbáltuk önöknek elmagyarázni, hogy ott vannak a szakellátást nyújtó intézmények, ott vannak a gyermekotthonok, ott vannak a javítóintézetek, ezeket az intézményeket rendszerszintűen át kell világítani. Gyermekjogi szempontból kell ezeket az intézményeket monitorozni. Sokszor a média önök elébe ment. Gyakorlatilag olyan helyzetben vagyunk itt most Magyarországon, hogy ha a média nem írta volna meg azokat a bántalmazásokat, amik zajlanak, önök tovább alibiznének. Bár ezt sem tudom egy nagy innovációnak tekinteni, amit letettek az asztalra, de legalább valami történik.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Súlyos problémák vannak e falakon belül. Ott van például a bicskei gyermekotthon, a mai vitában már többször előkerült. Csak azt szeretném önnek mondani, hogy az az intézményfenntartó, akinek elvileg folyamatosan monitoroznia kellene az adott intézményt, az újságból értesült a visszaélésekről. Ez milyen helyzet? Miért nem ezekről beszélnek? Ezen mit fognak javítani? Hogy fog ez az egész rendszer hatékonyabban működni? Azt gondolom, ki kell mondani a dolgokat úgy, ahogy vannak, nevükön kell nevezni a dolgokat, a gyermekvédelmi ellátórendszer Magyarországon a Fidesz hétéves kormányzása után jelenleg képtelen ellátni a funkcióját. És az a szörnyű hírem van önöknek, hogy ez a T/15378. számú javaslat, amiről tárgyalunk, alapvetően ezen nem fog változtatni.
Végtelenül elkeseredett vagyok, mert önök voltak azok, akik azt mondták, hogy családbarát kormányzás, folyamatosan megy a porhintés azzal kapcsolatban, hogy önöknek milyen fontosak a családok, meg a gyermekek, meg a nők, meg s a többi, ehhez képest egy ilyet tesznek le az asztalra. Olyan emberekről beszélünk, olyan gyermekekről, akiket súlyosan elhanyagoltak, bántalmaztak, nemi erőszak áldozatai. Ezek a gyermekek gyakorlatilag, amikor bekerülnek az úgymond gyermekvédelmi rendszerbe, azt látjuk, hogy egyik kiszolgáltatott helyzetből a másik kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Rengetegszer nemhogy nem kapnak segítséget az őket ért traumák feldolgozásához, hanem gyakorlatilag éppen azok élnek vissza a kiszolgáltatott helyzetükkel, akiket azért tartanánk, hogy ezeken a gyermekeken segítsenek.
Mi mondtuk, éveken át mondtuk, itt korábbi LMP-s javaslatok kapcsán beszéltem erről rengeteget, hogy ott kezdődik a probléma, és ez a nulladik lépés, hogy az ilyen intézetekben dolgozóknak ugyan meg kell felelni a büntetlen előéletre vonatkozó feltételeknek, tiszta az erkölcsi bizonyítvány, de a helyzet az, hogy simán előfordulhat, hogy ilyen esetek egyszerűen nem derülnek ki, rejtve maradnak. Nem történik meg a büntetőjogi felelősségre vonás. Meg lehet úgy járni egy ilyen alkalmazottnak több gyermekvédelmi intézményt, hogy fény derülne arra, hogyan bánik a gyermekekkel. Sokszor nyílt titok, hogy mi zajlik ezekben az intézményekben, és nem tesz senki semmilyen lépést. És akkor eltelt hét év, számos botrány, és most letették a dolog felét az asztalra tulajdonképpen, és ott van benne még egy aggasztó feltételes mód is, hogy ha valaki úgy gondolja, akkor felmentést adhat egy ilyen érintettnek azzal kapcsolatban, hogy ott dolgozzon.
Tényleg nem tudok arra mit mondani, hogy miért most találják föl a gyermekbántalmazási esetek kivizsgálására vonatkozó módszertant. Szóval, tényleg felfoghatatlan az nekem, hogy hét év kormányzás után jut önöknek ez eszébe. Itt volt egy csomó ellenzéki párt, ezt nem szeretném magunknak vindikálni, folyamatosan mondtuk, hogy mi a megoldás, semmit nem csináltak. És egyébként nemcsak a késedelemmel van probléma - ez az egyik. A felemás megoldás, a feltételes módok a másik.
A harmadik pedig az, hogy a feltételeket is biztosítani kell. Az egy dolog, hogy a szabályozást megcsinálják. De én azon gondolkodtam el, a feltételeket hogyan fogják ahhoz biztosítani, hogy a dolgok működjenek. Ezért mondtam azt, hogy ez toldozgatás-foldozgatás, mert van egy régi magyar mondás, hogy a semmiből nem lehet valamit csinálni. Ha önök nem tesznek pénzt ebbe a rendszerbe, akkor ez a rendszer nem fog működni. Most költségvetési időszak van, úgyhogy a pénzről amúgy is többet beszélünk, mint amennyit szoktunk, úgyhogy szeretném megint kimondani, hogy azokról az emberekről beszélünk, akik nagyjából a nemzetgazdaság legrosszabb béréért és fizetéséért dolgoznak. Ezzel kapcsolatban a Fidesz-KDNP-nek egy megjegyezhető mondása nincs, nem volt, nem várható el. Létszámhiányos a terület.
Azt is látni kell, hogy olyan alapvető kérdések merültek föl, hogy egyáltalán mi a garancia arra, hogy ha már megcsinálták a módszertant, kirakták a honlapra, hogy ez el fog jutni az érintett szakemberekhez. Fog-e a jelzőrendszer képzést kapni például arra, hogy egyáltalán hogyan kell felismerni, azonosítani vagy éppen megelőzni a bántalmazást? Hogyan fognak együttműködni a jelzőrendszeri tagok? Mert ahány ilyen esetet látok, az is visszatérő minta, hogy az együttműködés nem tud megvalósulni. Ettől hogyan fog jobban megvalósulni? Több szakember fog jutni majd egy esetre? Több figyelmet fog kapni? Akkor meg is kérdezem, több pénz fog-e odakerülni, mert itt, ha valamire kell költeni, azt gondolom, ez az. Hatékonyabb vagy gyorsabb, szakszerűbb lesz a hatóságok fellépése? Ezek számomra nyitott kérdések.
Amikor megkérdeztem öntől azt, hogy az isztambuli egyezmény ügye hogy áll, akkor azt azért is kérdeztem meg, mert abban az egyezményben az egyik legfontosabb pont az, hogy biztosítani kell a szükséges pénzt arra, hogy a rendszerek működjenek. Szerintem ez az egyik legfőbb oka, hogy nem hajlandóak ratifikálni, mert innentől elkezdve ez a bizonyos gumiszabály, hogy amennyire a költségvetés lehetővé teszi, meg ez a tipikus politikusi blabla, amit szoktak önök csinálni, nem használható. Mert feketén fehéren ott lesz, hogy mi mennyibe kerül, és azt biztosítani kell. Nincs mérlegelési lehetősége Varga Mihálynak, amikor huzigálja a költségvetés sorait. Azt a pénzt oda kell adni. Úgyhogy legyen kedves, feleljen erre a kérdésre!
Az is egy szomorú aktualitása annak, hogy a gyermekjogokról beszélünk ma itt a parlamentben, és ehhez a törvényhez, azt gondolom, ez maximálisan kapcsolódik, mert ez is mutatja, hogy mennyire nulla az a tevékenység, amit önök ezzel kapcsolatban az elmúlt években letettek az asztalra.
De van egy szervezet, egy civil szervezet. Ezeket önök mostanában nem annyira szeretik, mert Vlagyimir Putyin sem szereti. Megpróbálták ellehetetleníteni azt, hogy ez a civil szervezet bejusson egy olyan intézménybe, ahol fogyatékossággal élő embertársaink vannak. Ezt hónapokon át csinálták különböző, mondvacsinált okokra hivatkozva. A civil szervezet megkért engem, segítsek nekik, hogy bejussanak, és elvégezzék azt a független monitorozó eljárást, amire egyébként nekik szakképesítésük van. Ez egy, az Európai Bizottság által kontrollált program, és szakemberekről beszélünk, nem arról van szó, hogy valaki bejön az utcáról, és azt mondja, hogy itt most monitorozni fog. A helyzet az, hogy önök ezeket az embereket nem engedték be hónapokon keresztül. Én magam is küzdöttem azért, hogy ezeket az embereket beengedjék az intézménybe.
Történtek különböző érdekes fejlemények ezzel kapcsolatban. Amiért hozzám fordultak, az az, hogy nekem van mandátumom, és egyelőre, amíg ezt el nem veszik tőlünk, az úgy működik, hogy bármilyen állami intézménybe ezzel be tudunk menni. Képviselőtársaim, használjuk is ezt a lehetőségünket, mert van mit nézni ebben az országban. A helyzet az, hogy megpróbáltam bejutni a gödi Topházba. Kaptam is egy időpontot az akkori igazgatótól, Formanek Tamás úrtól. Nagyon érdekes dolgok történtek, mert utána nem sokkal később fölhívott a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság, a fenntartó, és közölték velem, hogy jó lenne, ha későbbre tenném a látogatásom időpontját, mert jönne velem a helyettes államtitkár úr is.
Nagyjából egy postaváltással kiderült, hogy Formanek Tamás urat elbocsátották az állásából, azonnali hatállyal fölmentették. Na, én nem halasztottam el a látogatást. Odamentem az intézményhez, az egész civil monitorozó csapattal együtt. Éppen akkor találtak egy új megbízott igazgatót. Ott álltunk a kapuk előtt, ott közölték, hogy mivel mandátumom van, én bemehetek, de a civilek nem jöhetnek be velem, ők maradjanak távol. Amit nekem megmutattak, bár úgy működne a világ! Volt pogácsa, kávé, spontán parti a lenti ebédlőrészben, gitározó férfi, a Micimackót játszotta a gyermekeknek. Szóval, egy olyan képet mutattak, hogy ha így működne Magyarországon, akkor azt mondanám, hogy nincs mit kritizálni azzal kapcsolatban, ami itt zajlik.
Akkor a civilek hozzátették a történet másik felét. És ezt tartom mélyen fölháborítónak, hogy most már mindenki érti azt, hogy a kormány pontosan tudta, hogy rejtegetnivalója van. Hiszen ha nem tudták volna, hogy mi megy abban az intézményben, akkor nem próbálták volna mindenáron megakadályozni azt, hogy ezek a független szakemberek oda bejussanak. Ugyanis ők megmutatták, hogy gyakorlatilag kínzás zajlik abban az intézményben. Női harisnyával kikötözött, leszedált ápoltról beszélek. Olyan emberekről beszélek, akik a padlón feküdtek egy kikötött övvel, és fel volt súrolva a testükkel az egész padló, ott próbáltak szabadulni ebből az állapotból.
Magyarország, 2017 - a Fidesz és a KDNP kormányoz. Ezek után, hogy ezt megélhettük, hogy ez a botrány megtörtént, bejövök a gyermekvédelmi törvény vitájára, és nem a miniszter ül itt. De nem is nyilatkozik kint a sajtóban, hogy ő vállalja a felelősséget és azonnal lemond; és nagyon sajnálja, hogy így járt el, és hogy többet nem a civileket akarják majd kicsinálni, hanem inkább elvégzik a munkájukat, mert a magyar emberek fizetnek elég adót, hogy jusson a fogyatékos embereket ápoló intézményeknek. Ott van a pénz, miért nem adják nekik oda? Miért nem arra költik a pénzt, amire való?
(17.10)
Úgyhogy én azt gondolom, hogy megint átléptek egy olyan határkövet, ami az önök bukását kell hogy előrevetítse. Van egy ilyen mondás, hogy annyit érnek a kormányzatok, ahogyan bánnak a legrászorultabb embertársaikkal, most látjuk, hogy a Fidesz hogy bánik azokkal az emberekkel, akik a legrászorultabbak.
Szeretném kérdezni, és válaszoljon erre, legyen kedves, államtitkár úr, hogy az EMMI miért tesz úgy, mintha ott se lett volna. Most azt mondták, hogy indítanak egy vizsgálatot, átnézik a helyzetet, hogy ott pontosan mi történt, felmentették az igazgatónőt - ugye, nem ennyi a történet vége? Az egész rendszert át kell világítani. Igen, én konkrétan a Topházba próbáltam bejutni, nagy nehezen sikerült, a civilek nem tudtak bejutni, mert konspiratív módon gyakorlatilag megakadályozták azt, hogy bejussanak, és mi van a többi intézményben? (Bangóné Borbély Ildikó: Ugyanez.)
És egyáltalán hadd kérdezzem meg öntől, hogy mit csinál az, akinek a feladata lenne a monitorozás. Minimum évente meg kellene csinálnia, de folyamatosan belső ellenőrzéseket kellene folytatnia a magyar törvények szerint az SZGYF-nek. Ezeket nem adták oda, tehát ezeknek az ellenőrzéseknek a dokumentációja, hogy mit találtak ezekben az intézményekben, ez nem nyilvános. Én most egyébként kikértem közérdekű adatkérésben. Bár, ha önöket egy pillanatig is érdekelné, hogy ezt az ügyet megpróbálják tisztázni, akkor már ott lenne az EMMI honlapján az összes feltárva, a teljes dokumentáció.
De hogy ez után az eset után nem jön ide be Balog miniszter, és nem mondja azt, hogy itt helyben vállalom a felelősséget, és lemondok, mert az én miniszterségem alatt egy ilyen megtörténhetett, én azt gondolom, hogy teljes joggal utálják a magyar emberek a politikusokat. Én tényleg azt gondolom, hogy ez a következménynélküliség, amikor megpróbálják az emberek ennyivel megúszni, hogy felállítják a vezetőt és elküldik, én azt gondolom, hogy ez sok mindent elmond arról a morális állapotról, amelyben a Fidesz-KDNP és az összes politikusa tartózkodik, mert egyetlen Fidesz-KDNP-s politikust sem láttam, aki kiállt volna és azt mondta volna, hogy ez borzasztó, és mondjon le a miniszter. Megtehetnék! Ha valami nem pártpolitikai kérdés, akkor az, hogy a fogyatékossággal élő emberekkel mi a helyzet.
Itt volt az ön elődje, éveken át beszélgettem vele arról, hogy kellene Magyarországon a különböző egyezményeknek megfelelnünk, ilyen kirívó példa nem volt, hogy fogták magukat és egy képviselőnek mutattak egy tökéletes világot, utána bementek a civilek, és meglátták a kikötözött embereket. Ilyen feltárást most sikerült csinálni.
De a helyzet az, hogy semmi nem történt évek óta. Mióta működik így a rendszer, államtitkár úr? Mióta vannak Magyarországon ilyen állapotban ezek az emberek? És egyáltalán hogy vették a bátorságot, hogy megpróbálják egy képviselő elől eltakarni az igazat? Egyáltalán, hogy működik az önök minisztériuma, ha egy ilyen előfordulhat?
Nem intézhetik el ezt annyival, hogy rendkívüli eljárást indítanak, rendbe kell tenni az ellenőrzéseknek a rendszerét. És én azt gondolom, hogy önök most egy olyan pillanatban vannak, amikor be kell számolniuk arról, hogy ki az az EMMI-ből, aki feláll e miatt az eset miatt, és egyben, miközben feláll, mondja el, hogy azt a 21 milliárd forintot hová teszik, amit egyébként kitagolásra félretettek. Szeretnénk tudni, hogy a pénz hova megy.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me