VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő határozati javaslat általános vitáját kezdjük meg, de bízom benne, hogy a vita szó ebben az esetben a parlamentben szokásos elnevezés és nem valódi vita lesz közöttünk, hiszen abban reménykedünk és abban bízunk, hogy itt nem ül olyan képviselő, aki megkérdőjelezné a terrorizmus vagy az emberiesség elleni bűncselekmények elleni fellépés szükségességét.
A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy a szövetségi rendszerben minden rendelkezésére álló eszközzel fellépjen a veszélyforrások ellen. Mint arra mindannyian jól emlékszünk, az Iszlám Állam elnevezésű szélsőséges terrorszervezet a megalakulásától, 2013-tól számítva nagyon jelentős területek fölött vette át az uralmat Szíria keleti és Irak északnyugati részén. Ezeken a területeken az Iszlám Állam a keresztényektől és a szunnitáktól eltérő más vallási felekezetek tagjai ellen szisztematikusan hajtott végre emberi jogi jogsértéseket, népirtást és más, emberiesség elleni bűncselekményeket.
Az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet az iraki és szíriai működési területe mellett más országokban is az azóta eltelt időben követett el terrorcselekményeket. Az Egyesült Államok vezetésével széles körű, a NATO keretén, a NATO szövetségi rendszerén bőven túlmutató nemzetközi koalíció jött létre, amely több mint 60 országot számlál, és a koalíció és az iraki erők, a kurd pesmerga erők közös erőfeszítésének eredményeképpen a 2014-ben birtokolt területek mintegy 62 százalékát az Iszlám Állam mára elveszítette, de az eddig elért sikerek ellenére további erőfeszítésekre lesz szükség. Az azóta eltelt időben, elmondhatjuk, hogy a Magyar Honvédség munkája és szolgálata sikeres, sikeresen szolgálnak a magyar honvédek a mintegy 150 fős maximális kereten belül, és ezt a szövetségeseink számos fórumon, méltatásunk részeként el is mondták.
De a munka nem fejeződött be, a munkát folytatni kell. Azt látjuk, hogy a NATO is és az új amerikai kormány, új amerikai adminisztráció is egyre nagyobb figyelmet kíván fordítni a nemzetközi terrorizmus elleni fellépésre és a migrációs válság elhárítására, amelyet természetesen Magyarország üdvözöl, hiszen a migrációs válság kezdete óta ezt a véleményünket hangoztatjuk, és ez összhangban áll természetesen a mi törekvéseinkkel.
Határozottan fontos szempont, hogy a kormány sokat hangoztatott szándéka alapján a migrációs válság megoldásának egyik kulcsa éppen az, hogy a migráció okát ott szünteti meg, a kiindulási ponton, ahonnét a bevándorlók elindulnak, így nemcsak humanitárius, de jól felfogott nemzeti érdekünk, és Európa szempontjából is abban vagyunk mindannyian érdekeltek, hogy Irakban és Szíriában a biztonsági helyzet stabilizálódjon, és a koalíció közös erőfeszítése eredményeképpen a bevándorlók ne induljanak útnak ezekből az országokból, illetve azok a bevándorlók, akik elindultak Európa felé vagy éppen menekülttáborokban vannak Törökországban, vissza tudjanak térni oda, abba az országba, szülőhelyükre, ahol, azt gondolom, ők is szeretnének élni.
2017-ben, az idei évben lejár a Magyar Honvédség Országgyűlés adta mandátuma, és az elmondottak fényében szükséges egy nagyobb létszámú, 2019. december 31-éig meghosszabbított hozzájárulással folytatni az Iszlám Állam elleni harcban való részvételünket Irakban. Ezzel a jelentősebb katonai szerepvállalással erősítjük egyrészt a számunkra fontos iraki kurd kapcsolatokat, részt veszünk a helyi keresztények védelmében, valamint az Európát és benne Magyarországot is érintő migrációs válság kiváltó okainak enyhítésében és megszüntetésében is.
Az Alaptörvény 47. cikkének (2) bekezdése alapján a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának döntésével adhatja az Országgyűlés hozzájárulását a Magyar Honvédség részvételéhez az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben, ezért azt kérem és azt javaslom, hogy az Országgyűlés adja hozzájárulását, hogy 2019. december 31-ig a Magyar Honvédség ebben a koalíciós szolgálatban legfeljebb 200, váltási időszakban 400 fővel, szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel folytathassa az eddig sikeres szolgálatát és munkáját.
Kérem, hogy ettől a felelősségérzettől vezérelve adják meg támogatásukat a szolgálat és a munka folytatásához. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me