KUNHALMI ÁGNES,

Full text search

KUNHALMI ÁGNES,
KUNHALMI ÁGNES, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Nagyon szépen köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy törvényjavaslatot kétféleképpen lehet elrontani: ha silány a szöveg és nem éri el a kívánt célját, és úgy, ha a szándék is rossz. Az előttünk fekvő javaslat sajnos mindkét problémát ötvözi. Eleve probléma van a szándékkal, de a silány megfogalmazás sajnos még tovább rontja ezt a helyzetet.
A Fidesz az elmúlt hét évben úgy viselkedett, sajnos a kultúra területén is, mint egy kisgömböc. Én politikatudományból is diplomáztam, ezért engem mindig nagyon meglep az, ha egy magát jobboldalinak valló kormány, egy jobboldali ideológiát követő kormány azt kezdi vallani, hogy az állam mindenható, a központi irányítás mindennél hatékonyabb és mindig jobb.
Megesik persze ez olyan pártokkal is, amelyeknek nincs saját stabil értékrendje. 2010 óta a Fidesz úgy alkot jogot, hogy két szempont érvényesüljön: a minél nagyobb haszon és a minél erősebb központi irányítás. Úgy akarják felépíteni az országot, ahogy egyébként Orbán Viktor tette ezt a saját pártjával is, van egy nagy piramis, aminek tetején a fáraó ül. Az oktatásban és a kultúrában is ez katasztrófához vezetett sajnos. Ma a magyar iskolák rosszabbul teljesítenek, mint a rendszerváltás óta bármikor, néhány elkötelezett tanárnak és a diákok magas tűrésküszöbének köszönhető, hogy az egész rendszer nem omlik össze.
(12.30)
A kultúrában évek óta csak az kap pénzt és igazi támogatást, aki fideszes. Ez a kormány nincs tekintettel arra, hogy ki alkot minőséget, ki dolgozik magas színvonalon, csak a lakájok, csak a párt, csak az ideológiailag elkötelezettek élvezik a kormány támogatását. Az előttünk fekvő törvényjavaslat sajnos nem lóg ki ebből a sorból. Ugye, nálunk a ’80-as évek óta azok irányítják a művelődési házakat és egyéb kulturális intézményeket, akik működtetik. Ez a javaslat a Kádár-rendszer államilag irányított és fizetett kultúrpolitikáját hozza sajnos vissza.
Ezt csinálja és akarja egyébként, mindig meglepődök rajta, a magát antikommunistának valló Fidesz. Tényleg úgy van ez, ahogy Orbán Viktor úr fogalmazta meg pár évvel ezelőtt, hogy ő nem a diktatúra ellen küzdött korábban, tehát csak az volt a baja a korábbi rendszerrel, hogy nem ő csinálta a diktatúrát. Hát, most csinálja! Én nem éltem akkor, de azt tudom, hogy ez az állami kultúrairányítás az ’50-es ’60-as, ’70-es évek gyakorlatát idézi. Irányítson mindent a központ, szabályozzon minden a miniszter, majd a párt urai megmondják, mit kell éppen csinálni.
Ez a törvényjavaslat is ennek egy lépése. Magyarországnak erre nincs szüksége, és véleményünk szerint a XX. század második felében sem erre volt szüksége. Ez most is egy rossz irány. Arra, mondjuk, valóban szükség lenne, hogy a kultúrára a jelenleginél sokkal több pénzt áldozzon a magyar állam, hogy például a főmuzeológusoknak ne kelljen teremőr-köd-niük, hogy a művelődési házakban is ki tudják fizetni a rezsiköltségeket, és ne csak ingyenes programokat tudjanak szervezni, hogy ne csak Budapesten legyen, ahol a még részben szabad intézményrendszerben egyébként magas színvonalú kultúra megvalósul, hanem vidéken is. És ne csak akkor legyen pénz, ha valamelyik fideszes rokonnak ez éppen megéri, vagy valamelyik fideszes politikustársunknak külön céljai vannak ezzel.
Ehhez képest már csak apróság, hogy a törvényjavaslat a korábbinál szűkebben és rosszabbul határozza meg, mit tekint a közművelődés feladatainak, hogy a törvényjavaslatból nem derül ki egyértelműen, mit ért a megfogalmazója kulturális gazdaságfejlesztés alatt pontosan, és sajnos most államtitkár úrtól sem kaptuk meg ezt a választ, és fölöslegesen választja szét a művelődés és a kulturális központ intézménytípusát is. Ha Magyarországnak olyan kormánya lenne, amelyik a szabad és független, tehát a független kulturális életet tűzi ki céljául, akkor nem születnének ehhez hasonló javaslatok.
Szerintünk nincs szükség további központosításra, nincs szükség több miniszteri jogkörre a kultúrában. (Dr. Hoppál Péter: Pont ezt szünteti meg a javaslat.) Az MSZP képviselőcsoportja így, ebben a formában ezt a javaslatot nem tudja támogatni. Elnök úr, köszönöm a szót. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me