DR. ÓNODI

Full text search

DR. ÓNODI
DR. ÓNODI-SZŰCS ZOLTÁN GUSZTÁV, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a szót. Szokás szerint egy törvénysalátát szeretnék önök elé terjeszteni (Az egymással beszélgető dr. Szél Bernadett és Czibere Károly felé:) - és remélem, hogy sikerül is, ha a képviselő asszony és képviselő úr hagyja, hogy ezeket elmondjam. Köszönöm szépen.
Amiről szó van, az egy törvénysaláta, és legutoljára tavasszal voltam önök előtt, amikor is igyekeztem azt kifejteni önöknek, hogy mennyien próbálunk az irányba elmozdulni, hogy az embereknek, az állampolgároknak a lehetőségét hogyan tudjuk egyre könnyebbé tenni az egészségügyön belül. A jelenlegi jogszabálysaláta is tulajdonképpen erre tesz kísérletet, alapvetően az embereknek az életét szeretnénk megkönnyíteni, illetve néhány pont olyan, ami deregulációt fedezne. Azt gondolom, hogy nagyon nehéz lesz majd benne olyat találni, amiből lehet majd negatív híreket kelteni, de igyekszem majd azért mégis kíváncsian várni az önök kérdéseit.
A legelső ilyen pont az elektronikus egészségügyi térhez kapcsolódó módosítás. 2017. november 1-jétől Magyarországon új időszámítás fog kezdődni, hiszen ettől a naptól kezdve az egészségügyi intézmények - beleértve a patikákat is és beleértve minden állami egészségügyi ellátót - kötelezettek lesznek arra, hogy kapcsolódjanak ehhez a térhez, és ennek kapcsán a korábban papíron működő leletmozgások, receptek megszűnjenek. Az ehhez kapcsolódó technikai módosításokat tartalmazza a módosítási javaslatunk. Ugyancsak technikai módosítás, de rendkívül fontos az, hogy szeretnénk megkönnyíteni a magyar állampolgárok számára a transzplantációs várólistára jutást. Már most látom, hogy a várólista szóból esetleg lehet kiforgatni valamilyen negatív jelentést, de tudniuk kell, hogy Magyarországon egy állampolgárnak annál nagyobb esélye van valamilyen szervhez jutni Európából, hogyha többen vannak a várólistán. Ez egy elég egyszerű mondat. Mi azt szeretnénk, hogy akinek van esélye várólistára kerülni, az élvezzen a kivizsgálás során soronkívüliséget.
Azt gondolom, az is egy deregulációs ügy, hogy ha kísérletben kell gyógyszert alkalmazni, hogy ha az nem emberkísérlet, akkor ne kelljen engedélyt kérni a hatóságtól sem a gyártásra, sem a gyógyszer forgalmazására.
Az is egy deregulációs kérdés, hogy a kkv-k számára szeretnénk a hatósági díjakat csökkenteni. Nem hiszem, hogy ez nagy vitát fog kiváltani. A magyar gyógyszeripar számára rendkívül fontos az - különösen a kis cégek számára -, hogy minél kisebb hatósági díjakkal szembesüljenek. Mi azt szeretnénk, hogy 50 százalékkal csökkentsük ezen hatósági díjakat.
Szintén egy könnyebbség, vagy nem is tudom, hogy fogalmazzam, egy új élethelyzet, hogy a tavalyi év végén sikerült a patikaliberalizációt megfordítani, és ma arról tudok önöknek beszámolni, hogy minden patika, ami Magyarországon működik, magyar gyógyszerészi többségi tulajdonban van. A jogszabály arról szól, hogy ha esetleg elhalálozás történik, akkor az eljárás lezártát követően 45 napja legyen az örökösnek arra, hogy gondoskodjon az új tulajdonosi arány létrehozásáról.
Szintén deregulációs kérdéskör, hogy ezentúl a miniszter rendeletben határozhassa meg azt a kört, ahol Magyarországon országos gyógyintézetet lehet alapítani. Én azt gondolom, hogy ez sem lehet kérdés, hogy ez miért fontos. Egyre több szakma jelentkezik be azzal az igénnyel - akár a fővárosban, akár vidéken -, aki szeretne hatósági jogköröket kapni a saját szakmáján belül.
Egy szó, mint száz: ez egy rendkívül technikai előterjesztés. Azt gondolom, arra teszünk kísérletet, hogy az emberek életét még könnyebbé tegyük, és arra kérem önöket, hogy támogassák az előterjesztésünket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me