RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Itt magával a salátatörvény nagy részével, ahogy Lukács képviselőtársam is elmondta, egyetértünk. Viszont vannak olyan kérdések, amiket államtitkár úrhoz címkéztünk. Ha ezekre megnyugtató választ tud adni, akkor valóban tudjuk támogatni ezt a salátatörvényt, hiszen olyan témákat is taglal, főleg a 90 százaléka, ami teljes mértékben támogatható, és ez idáig nem volt szabályozva, rendszerezve.
De azt gondolom, van egy olyan új rendszer, amit eddig még nem alkalmaztunk, vagy ha alkalmaztunk, akkor papír alapon. Ezt az új rendszert, ezt az EESZT-t valóban be kell vezetni, de úgy kell bevezetni, ahogy képviselőtársam is mondta, hogy akkor működik rendesen ez a rendszer, ha minden egyes szereplője, aki a rendszerben részt vesz, tudja használni, alkalmazni, és használja is. Most nagyon sok aggály és kérdés felmerült bennem. Én mint ügyfélkapuval rendelkező magánember és közéleti személyiség megpróbáltam beregisztrálni. Sőt, be is tudtam lépni, mert megjegyeztem mind a felhasználónevet, mind a jelszavamat, és most csak magamról beszélek. Megpróbáltam titkosítani azokat az elérhetőségeket és adatokat, amik kimondják azt, hogy egyes orvosok, illetve intézmények ne férhessenek hozzá az én adataimhoz. Hát, államtitkár úr, nem tudom, próbálta-e - nem egyszerű dolog. És ahogy néztük a felméréseket, ez idáig még a kormányablakoknál, kormányhivataloknál nem tolongtak azok az emberek, akik ügyfélkapuval nem rendelkeznek. Azt gondolom, azok az emberek, akik háziorvosnál, illetve az intézményrendszerben megjelennek, inkább az 50 év fölötti korosztály, és nagy részük nem rendelkezik jelen pillanatban ügyfélkapuval. Sőt, sokan azt sem tudják, mi az az ügyfélkapu. De továbbmegyek, sokan azt sem tudják, hogy mi ez az egészségügyi szolgáltatási tér. Hiszen erről csak itt bent beszélünk, a parlamentben, vagy maximum az orvosközösség egy konferencián.
Legutóbb talán februárban volt itt Budapesten egy IME-konferencia, amin egy nagyon szép demofelvételen keresztül bemutatták, hogy maga a rendszer hogy működik a felhasználótól, tehát a lakostól a házorvoson, az intézményen keresztül a gyógyszertárig bezárólag. Ha így működik maga a rendszer, akkor tökéletes. De vannak benne olyan aggályok, akár az adatvédelemben, és ez felmerült a konferencián is, amire ott sem tudtak megfelelő választ adni. Hiszen valóban lehet titkosítani, de az infotörvény kimondja, hogy a beavatkozások előtt kell nyilatkozni a betegnek arról, hogy rajta elvégezhessék azokat a beavatkozásokat. Itt viszont csak utólag fogja tudni ezeket megtenni, hiszen az ügyfélkapu-regisztráció után tudnak akár a kormányablaknál, akár a kormányhivataloknál segíteni neki, hogy melyek azok a felhasználók, akár név szerint orvosok vagy intézmények, akik az ő adataihoz ne férhessenek hozzá.
(18.40)
Most felmerül a kérdés, hogyha nem tudják, hogy van egy ilyen rendszer, mert a lakosság többsége nem tudja, hogyha most egy közvéleménykutatást csinálunk kint a Kossuth téren, szerintem a megkérdezettek száz százaléka nem tudja, hogy mi ez a rendszer, és hogy működik, akkor hogyan várhatjuk el, hogy Pilisgyarmaton, mondjuk, Erzsike néni, ha nem szereti a háziorvosát vagy valamelyik orvost az intézményben, ezt le tudja tiltani, ha valami problémás esete van. Sajnos, ezt nem tudják így kezelni.
Ugye, Gúr Nándor képviselőtársam felvetette azt, hogy mik azok a kivételes esetek, amiket nem lehet titkosítással feloldani, hát azok a pszichiátriai betegségek, kórképek, illetve a nemi betegségek kórképe, de a tiltás is. Tehát olyan egyszerűen feloldható, hiszen van a sürgős szükség esete című gomb, amit hogyha az orvos megnyom, akkor minden egyes kórkép feltárul előtte, még akkor, abban az esetben is, ha a beteg rendelkezett arról, hogy az ő adatait ő nem láthatja. De mivel megint felmerül - és visszamegyünk az alfához -, tehát, hogyha Erzsike néni nem tud erről a rendszerről és nem titkosította le ezt a rendszert, vagy ha letitkosította is, utána ő otthon nemhogy a Facebookra, még az ügyfélkapura sem megy fel, és nem nézi napi szinten, hogy Tóth Zoltán doktor megnézte-e az ő adatait. Mert utólag bírósági úton lehet ezt perelni és rendezni, de ez így természetesen nem kielégítő. És még egyszer azt mondom, hogy nagyon kevés az az információ, ami a lakosság rendelkezésére áll, hiszen nem tudnak erről a rendszerről. De kell, hiszen Lukács képviselőtársam is elmondta, hogy a kezdetek kezdetétől támogattuk magának a rendszernek a felállását, hiszen ez megszünteti egy idő után a papíralapú vényeket, akár a beutalókat, akár a kórlapokat, minden egyes papíralapú rendszert.
Ugye, az is elhangzott, hogy ez uniós forrás keretéből valósult meg, ugyanúgy, ahogy az Országos Mentőszolgálatnál az IFT-ket is bevezették. Az is egy uniós forrás keretében valósult meg, de maga a rendszer sajnos nem működik. És ezt nem akarom példaként állítani, és bízom benne, hogy nem úgy fog működni, mint az IFT, ami nem működik sehogy, hiszen még ugyanúgy megvan mellette most lassan egy éve a papíralapú rendszer, sőt egyes körzetekben már meg is szüntették az IFT-t, mert lefagy a rendszer, nem tudja a szoftver kezelni. Annyira lassú, és ugye, mobilhálózathoz van kötve, és nem tudja követni, ahol nincs lefedettsége, ott nem tudják használni. Ez probléma.
Felmerült az is a konferencián, és ez is egy érdekes kérdés, hogy a háziorvosi rendszerben nagyon sok az olyan számítógép, ami elavult, nagyon régi, nem költöttek rá, főleg azokban a körzetekben, ahol egy háziorvos több falut lát el, és minden egyes faluban van egy rendelője. De ott maga a rendszer lehet, hogy nem képes arra, hogy ezt az új adatbázist tárolja, magát a rendszert kiszolgálja. A konferencián elhangzott, hogy ehhez az új EESZT-hez kapcsolódó szoftver, ha a régi rendszer elfutott rajta, akkor ez is el fog menni. De ez ugye, feltételes módban van. Kérdésem tehát a következő: háziorvosok igényelhetnek-e a TIOP-os pályázaton belül eszközfejlesztésre akár olyan forrást, ami kiküszöbölné ezt a hibát, hogyha elavult a rendszer, hogy működőképes legyen maga az EESZT, új készülékeket vásároljanak, akár mind a három rendelőbe? Hiszen azt nem lehet tudni, hogy melyik rendelőben milyen beteg jelenik meg.
Az előnyéről is kell beszélni, hiszen nagyon sok olyan jó előnye van magának a rendszernek, amit itt már elmondtak képviselőtársaim, hogy ha bemegy egy olyan orvoshoz, aki nem az ő háziorvosa, és megint csak visszatérek Erzsi nénihez, ő bemegy, és szeretné felíratni a gyógyszerét. És milyen gyógyszert szed, Erzsi néni? Hát, azt a pici piros bogyót. Ugye, sok piros bogyó van a rendszerben, nem tudja egy háziorvos, viszont ha az EESZT-be belenéz, az előzőleg felírt és állandóan szedett gyógyszerét megnézi, akkor egyből fogja tudni az az orvos, akihez bement, hogy milyen gyógyszert szed Erzsi néni; ugyanúgy, hogy mikor volt csípőprotézis-műtéte, mikor feküdt kórházban és milyen betegséggel.
És még egyszer az aggály, tényleg az, hogy nem ismerik a rendszert a felhasználók, a betegek nem tudják alkalmazni, és ez a sürgős szükség gomb mindenkinél fontos. Az orvosokban is az volt a felvetés a konferencián, hogy miért tiltjuk, hogyha van egy olyan gomb, amit ha megnyomunk - ami valóban kell, hiszen hogyha van olyan életveszélyes állapot, mert ezt arra találták ki, hogyha valakit életveszélyes állapotban beszállítanak egy intézménybe -, akkor minden egyes adat rendelkezésére álljon az intézményben dolgozónak ahhoz, hogy a legjobb és a legmegfelelőbb ellátásban tudja részesíteni, és ne adjon olyan gyógyszert, ami esetleg a halálát okozhatná allergia esetén.
Azt gondolom, hogy minden egyes olyan felvetést és aggályt elmondtam, ami a rendszer ellen szól, de még egyszer mondom, államtitkár úr, sokkal kevesebb az ellene, mint a mellette szóló érv, és azt gondolom, hogy ha öntől megkapjuk azokat a megnyugtató válaszokat a kérdéseinkre, amiket feltett akár képviselőtársam, akár én, akkor magát a salátatörvényt így ebben a formában támogatni tudjuk. Az mellékes megint, hogy az egészségügyi rendszerben van egyéb probléma, de azt, gondolom, hogy nem a salátatörvény keretein belül kell megoldani nekünk itt most, hanem egy egészségügyi vitán, sőt egy egészségügyi kerekasztal-beszélgetésen. El tudnánk mondani, hogy hogyan lehetne megreformálni, újraalakítani ezt a rendszert, hogyan lehetne több pénzt tenni a rendszerbe, amit már szakpolitikusok, közgazdászok is elmondtak, de az nem a salátatörvényhez tartozik. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me