DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-frakció támogatja a jelen törvényjavaslatot, amely a honvédek jogállását érintő egyes kérdések szabályozására, valamint a honvédség működését közvetlenül érintő kérdések rendezésére tesz javaslatot. A honvédek jogállásáról szóló törvény módosításának kiemelt célja az önkéntes tartalékos rendszer motivációs elemeinek erősítése, egyes speciális jogállási kérdések rendezése, valamint pontosító rendelkezések megalkotása.
Szeretném kiemelni a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény módosítására tett javaslatokat. Ennek célja egyrészt az önkéntes tartalékos katonák behívási szabályainak egyszerűsítése. A Hvt. jelenleg a honvédelemért felelős miniszter döntéséhez köti az önkéntes tartalékos katonák behívását. A jövőre nézve rendeleti szinten szabályoznák a tényleges szolgálatot elrendelő okmányok kiadásának feltételeit. A módosítás célja másrészt a munkáltatói jogutódlás rendszerének, rendjének szabályozása azokban az esetekben, amikor a honvédelemért felelős miniszter tulajdono-si-jog-gyakorlása alá tartozó gazdasági társaság által ellátott állami feladatok és az azt ellátó munkavállalói állomány átadásra kerül a honvédség valamely szervezete részére.
Egyéb törvények kapcsán az előterjesztés tíz további törvény módosítására tesz javaslatot. E témakörök közül a következőket emelem ki. A tervezet ösztönzi az önkéntes tartalékos szolgálatvállalást. Módosítani javasolja továbbá a nyugellátásra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás során a megszerzett jövedelem ne képezze alapját a nyugellátás szüneteltetésének, hétköznapi nyelvre lefordítva: ettől függetlenül, ezt nem beszámítva az önkéntes tartalékos a nyugellátását megkapja. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló törvény módosítása megteremti az egyetem hadtudományi és honvéd tisztképző kar vezetői munkaköreinek betöltésére vonatkozó, a honvéd vezérkari főnök vezénylési jogkörét. Pontosításra kerülnek a honvéd tisztjelölt alkalmatlanságára vonatkozó jogkövetkezmények is. A javaslat tartalmaz továbbá jogtechnikai jellegű pontosító rendelkezéseket is.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-frakció támogatja az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Kérem, támogassák önök is. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me