KULCSÁR GERGELY,

Full text search

KULCSÁR GERGELY,
KULCSÁR GERGELY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy Szent Flórián napján magam is üdvözöljem a magyar tűzoltókat, önkéntes tűzoltókat, és megköszönjem nekik áldozatos munkájukat. Bízom benne, hogy a jövőben áldozatvállalásuknak megfelelő bérekben és megbecsültségben részesülnek majd.
Tisztelt Ház! Az egyes törvények honvédelmi kérdésekkel összefüggő módosításáról szóló javaslatról tárgyalunk ezekben a percekben. Ez valóban egy nagy lélegzetvételű javaslat, 12 törvény módosul, főként jogállási témákat tartalmaz ez a hatalmas javaslat. Ebből kiemelnék néhányat, amit fontosnak tartok.
Az önkéntes tartalékos katonákkal kapcsolatos új szabályozásokkal kapcsolatban a javaslat azt rendezi, hogy munkaviszonyban nem álló személyek esetében az önkéntes tartalékos szolgálati viszony keretében teljesített szolgálat az álláskeresési járadék megállapítása vonatkozásában jogosultsági időnek minősül. Gyakorlatilag a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítása pedig motiváció az önkéntes tartalékosság vállalására, hogy a jövőben a közalkalmazotti állásra pályázók közül, ha egyformán megfelelnek a feltételeknek, előnyben kell részesíteni az önkéntes tartalékos szolgálati viszonyban állókat.
A javaslat a közszolgálati tisztségviselőkről szóló törvény módosításával kimondja azt is, hogy a vezető munkakört betöltő kormánytisztviselő a munkáltatói jogkör gyakorlójának előzetes engedélye alapján létesíthet önkéntes tartalékos katonai szolgálati viszonyt. Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat vállalását ösztönző juttatások rendszerének egy egész fejezetet szentelnek a törvényben, a kinevezésről, az előmenetelről, a juttatásokról, a rendfokozatokról és egyebekről. Ezeket az önkéntes tartalékos katonákkal kapcsolatos szabályozásokat támogatni tudjuk. Korábban ehhez hasonló felvetéseink nekünk is voltak, és örülünk, hogy ezek most megvalósulnak.
Más kedvezményekkel is vonzóbbá lehetne tenni az önkéntes tartalékos szolgálatot, esetleg azoknak a munkaadóknak is lehetne biztosítani valamiféle előnyöket, akik tartalékosokat alkalmaznak. És ha már szóba került ez a téma, illetve szerepel ebben a törvényjavaslatban, akkor hadd említsem meg azt, hogy hozzánk megkeresés érkezett Kárpátaljáról, több fiatalról beszélt a megkereső, és azt kérdezte tőlünk, hogy miért nem jelentkezhetnek önkéntes tartalékosnak olyan magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük. Talán ezt a problémát is lehetne orvosolni, és nem kellene kizárni azokat a határon túli magyarokat, akik szeretnének jelentkezni a szolgálatra, de nincs hazai lakcímük.
A törvényjavaslatban a szabadságmegváltással kapcsolatos szabályok is üdvözlendőek; illetve kiemelném még a hadigondozásról szóló törvény módosítását, amiben az szerepel, hogy a jogerősen megállapított hadirokkant-járadék összege abban az esetben sem lesz csökkenthető, ha a hadirokkant hadi eredetű fogyatkozása felülvizsgálatának eredményeként alacsonyabb járadékosztályba kerül besorolásra. Természetesen ezt a változást is támogatjuk. A Jobbiknak mindig szívügye volt a hadirokkantak, hadiárvák megfelelő ellátása, gondozása, amely terén ebben a ciklusban szerencsére konszenzus mutatkozott a Házban, és megfelelő törvénymódosítások kerültek elfogadásra.
Számos más törvényt módosít az előttünk fekvő javaslat, a honvédek jogállásáról szóló törvény módosításával kapcsolatos változások nagyjából-egészéből támogathatóak a Jobbik számára. A Jobbik Magyarországért Mozgalom mindig igyekezett a honvédelmi kérdésekhez konstruktívan hozzáállni, hiszen hitünk szerint ez az a téma, amely sok esetben nem lehet politikai csatározások terepe. A hon védelme olyan nemzeti ügy, amely minden magyar embert érint, és a nemzet biztonságának legfontosabb pillére.
(9.40)
Ennek ellenére el kell mondanom, hogy bár látjuk a honvédelmi miniszter úr részéről azt az akaratot, hogy honvédelmi téren előrelépjünk, viszont az is érzékelhető, hogy a szép szavakkal és gondolatokkal párhuzamosan nincs olyan mértékű cselekvés, amelyet a helyzet megkövetelne.
Többször elmondtuk, hogy a haderőnk leépítésében az elmúlt évtizedekben regnáló összes kormánynak óriási a felelőssége. A XXI. századi kihívásoknak és technikának megfelelő hadsereg megvalósításához kevés ez a kormányzati teljesítmény. Rendszerszintű változásokra van szükség, amiben fontos szerepe van az egyébként a miniszter által is szükségesnek mondott, területi alapon történő honvédelmi igazgatás létrehozásának, a fiatalok hazafias honvédelmi nevelésének, minden fegyvernemmel rendelkező, légi támogatott, a kor követelményeinek megfelelő szárazföldi haderő létrehozásának, a határőrség bevezetésének és a magyar hadiipar feltámasztásának egyaránt. A sor még tovább folytatható.
De visszatérve a törvényjavaslatra, amiről most tárgyalunk, a Jobbik tudja támogatni, különös tekintettel arra, hogy az önkéntes tartalékos katonai szolgálattal kapcsolatban pozitív előrelépés tapasztalható, főként az ösztönző juttatások rendszerével kapcsolatban. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me