DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök út. Tisztelt Államtitkár Úr! Ha jól látom, miniszter úr megint nem tette tiszteletét, hogy válaszoljon erre a kérdésre. Mint sokunk számára itt ebben az országban ismeretes, a múlt héten elképesztő jogsértéseket tárt fel egy civil szervezet a Topházban, Gödön, és az EMMI múlt csütörtökön megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte azokat a jogsértéseket, amelyeket a nemzetközi vizsgálat keretében tártak föl a civilek. Az MDAC 220, fogyatékossággal élő embert ellátó bentlakásos intézményben tett áprilisi látogatásakor, mint ismeretes, rossz higiéniai körülményeket, fizikai korlátozást, alultáplált és ellátatlan sebektől szenvedő gondozottakat talált. Az EMMI, úgy tudom, ezért rendkívüli vizsgálatot indított, és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját.
És akkor most kezdődik a történet, tisztelt államtitkár úr. Nem gondolom azt, hogy az EMMI ezzel letudja ezt az egész történetet. Nekem az az alapvető kérdésem, hogy miért egy civil szervezettől kell ezt megtudnia Magyarországnak, hogy ilyen körülmények vannak a Topházban. Egyáltalán elintézhető az EMMI és a miniszter úr felelőssége ennyivel? Ott van az intézményfenntartó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, elvileg kötelező rendszeres vizsgálatot folytatniuk, de ott van még egy szervezet, a kormányhivatal, a fővárosi és a megyei, ami elvileg szintén évente ellenőriz. Megkaphatnánk végre ezen vizsgálatoknak a dokumentációját, tisztelt államtitkár úr? Egyáltalán voltak ellenőrzések, mert ha voltak, akkor miért nem derült ki ez korábban? Ha meg nem voltak, akkor azt gondolom, hogy ez önmagában egy botrány.
A helyzetet egyébként súlyosbítja, hogy a civileket akadályozták abban, hogy elvégezzék az amúgy európai közösségi szinten biztosított munkájukat. Még egy EU-s tagállam nincs a Közösségben, aki akadályozta volna ezt a csapatot abban, hogy elvégezze a monitorozó tevékenységét. A konkrét országgyűlési képviselőt, aki szintén ott volt, és szintén monitorozni akarta az intézményt, egész egyszerűen félrevezették, egy Patyomkin-intézményt mutattak a számára, konkrétan számomra, úgy tettek, mintha minden rendben volna. Hatalmas a forráshiány ezen a területen.
Tisztelt Államtitkár Úr! Adnak végre pénzt a szociális szférára? Végre megfizetik az ott dolgozó embereket? És konkrétan végeznek egy átfogó stratégiai átvilágítást az összes intézménynél Magyarországon? Kaptak az ott lévő áldozatok segítséget? Hogy áll ez az ügy, tisztelt államtitkár úr? Részletes válaszokat várok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me