FÖLDI LÁSZLÓ

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Amikor 2010-ben a Fidesz és a KDNP átvette a kormányzást, 12 százalék körül volt a munkanélküliségi ráta. A kormány kezdeményezéseinek és a megindult gazdasági növekedésnek köszönhetően elértük, hogy mára a regisztrált álláskeresők aránya 4,5 százalék alá mérséklődött, a foglalkoztatottság pedig meghaladja a 68 százalékot.
A korábbi években a versenyszféra nem tudott kellő számú munkahelyet teremteni, ezért volt indokolt a közfoglalkoztatás növelése. Ebben az átmeneti rendszerben elsősorban azok juthatnak munkajövedelemhez, akik foglalkoztatáshelyettesítő támogatásban részesültek, hosszabb ideje nem volt lehetőségük munkaviszony létesítésére munkalehetőség hiányában, esetleg iskolai végzettségük miatt vagy azért, mert már kiestek a munkagyakorlatból. Leginkább a hátrányos helyzetű településeken élőknek vagy az alacsony iskolai végzettségűeknek, a szakképzettség nélküli álláskeresőknek nyújtott és nyújt ma is lehetőséget a közfoglalkoztatás rendszere. Ők azok, akik a települések szociális hálózatában, nevelési, kulturális intézményeiben kaptak lehetőséget. A rendszer fő célja, hogy az állam segély helyett munkával adjon megélhetést a rászorulóknak, majd pedig visszavezesse őket a munka világába.
A kormány ezzel párhuzamosan további munkaerőpiaci lépéseket tett: csökkentek a munkát terhelő adók, a munkahelyvédelmi akciótervnek és az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, a munkahelyteremtő programoknak köszönhetően folyamatosan javult és javul ma is a foglalkoztatottság.
Tisztelt Államtitkár Úr! A versenyszféra munkaerőigénye miatt ma már kevesebb mint 210 ezren kapnak munkát a közfoglalkoztatásban. A kormány tervei szerint ez 2020-ra 150 ezer főre csökkenhet. Kérdezem az államtitkár urat: milyen eszközökkel támogatja a kormány a közfoglalkoztatottak visszavezetését a munkavállalói világba, a versenyszféra munkaerőigénye miatt változik-e a közfoglalkoztatás rendszere?
Várom az államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me