POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt azt szeretném jelezni, az nem úgy van, ahogy ön mondja, hogy évről évre egyre több szegény ember kényszerül, mondjuk, tűzifával való fűtésre. A depriváltsági mutatók alapján kimondható, hogy 2011 óta 602 ezer emberrel kevesebb jelzi azt, hogy a téli tüzelő megszerzése, megvásárlása komoly anyagi problémát jelent neki. De ettől függetlenül, maga a tűzifaprogram 2011-ben indult, és jelezni szeretném, hogy a belügyminiszter kezdeményezésére elindított szociális tűzifaprogram nem helyettesíti az önkormányzati segélyezésben egyébként a lakhatáshoz kapcsolódó segélyek biztosítását. Az a tűzifaprogram, amit évről évre a Belügyminisztérium kezel, egy olyan krízishelyzeteket segítő program, amely esetén az önkormányzatok a saját segélyezési rendszerükön belül valamilyen oknál fogva úgy érzik, hogy nem képesek a feladatukat ellátni.
Mi minden évben megkeressük az állami erdőgazdaságokat, és a várható tűzifamennyiségről, annak a forrása meglétéről tájékoztatjuk őket, és ők képesek arra, hogy előkészítsék azt a tűzifamennyiséget, amit egyébként az önkormányzatok vagy megrendelnek, vagy nem, hiszen az önkormányzatok nem kötelezően az állami erdőgazdaságoktól rendelhetnek tűzifát, hanem rendelhetnek akár magánerdő-gazdálkodóktól, vagy nagyon sok esetben egyébként tűzifaprogramként az önkormányzatok a saját területükön kitermelt fát osztják szét a lakosságnak. Tehát a Belügyminisztériumnak arra nincsen rálátása, hogy éppen adott pillanatban mely lakos milyen segélykeretből és milyen tűzifát kap.
A felmérések alapján az is látszik, hogy az önkormányzatok nincsenek arra berendezkedve, hogy akár fél év vagy annál hosszabb időben a tűzifa szállítását biztosítsák. Úgy gondolom, hogy az az előkészítés viszont alkalmas arra, hogy az erdőgazdálkodók megfelelő mennyiségű tűzifát előzetesen leterheljenek és a száraz fát biztosítsák. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me