DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Engedje meg, hogy megköszönjem és elismerésemet fejezzem ki annak kapcsán, hogy önök, a Jászság képviselői, a jász és kun képviselők ezt a nagyon fontos évfordulót itt a parlamentben mindig megülik, ezt a témát mindig továbbviszik, mindig fenntartják. A magyar nemzet erősségének pontosan az az egyik záloga, ha mindenki a saját identitását magyarként, keresztényként, jászként, kunként megéli. Mi erre itt a parlamentben büszkék vagyunk. Azt hiszem, hogy nagyon jó döntést hozott az Országgyűlés akkor, amikor 2014. február 4-én elfogadta a képviselő úr által is említett deklarációt, hiszen ez sok későbbi eseménysorozat, ünnepség, szimbolikus értékű kezdeményezés alapját teremtette meg, hiszen a parlament kinyilvánította, hogy támogat minden olyan megemlékezést, minden olyan eseményt, amely a jászok és a kunok ősi szülőföldszeretetével, szabadságszeretetével vagy öntudatával kapcsolatos.
Már korábban, 1995-ben el is indult a jászok első világtalálkozója, amit azután is és azóta is minden évben újabb és újabb találkozó követ. Ez akkor a redemptio 250. évfordulóján volt, és ez azóta is évről évre mindig megvalósul. Az eltelt csaknem két évtized a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl még redemptiós zászló, jász himnusz is megszületett, létrejött a Jászok Nagykönyve, amiben kiki a későbbi nemzedékeknek tud egyéni üzenetet továbbfogalmazni, illetőleg 2013-tól ismét városi fenntartásban van a jászberényi Jász Múzeum, amelyet még 1874-ben nyitottak meg.
(9.30)
Ez is segítséget jelent az identitás megerősítéséhez és a hagyomány őrzéséhez. Hiszen a jászok, túl azon, hogy magyarrá és kereszténnyé váltak, megőrizték eredeti karakterüket. A XVII. századra már teljes mértékben integrálódtak a magyarságba, de eredeti jász vagy kun mivoltukat mind a mai napig tartják, hiszen erről beszélünk ma is itt az Országgyűlésben. Azt is mondhatjuk, hogy az integrációnak egy nagyon jó példája voltak, hiszen az eredetmítoszok, népszokások mellett magyarrá és kereszténnyé tudtak válni.
Azt hiszem, a szabadságszeretet nemcsak a magyaroknak, de a jászoknak is fontos identitási elemük, hiszen, ahogy képviselő úr is visszautalt rá, 1745-ben saját pénzükön váltották meg magukat, mert bármilyen áldozatot vállaltak annak érdekében, hogy függetlenül, önállóan és ne a német lovagrend uralma alatt kelljen élniük. Így lettek Magyarország, a Magyar Királyság részei, szabad polgárokként, gazdag, gazdálkodó emberekként tudták a következő évszázadokat Magyarországon megélni.
E kulturális örökség bemutatásának is fontos része volt az, amit az EMMI és a nemzeti kulturális alapprogram is támogatott a tavalyi évben, amikor a Jászok című nagyszabású történelmi dal- és táncjáték létrejöhetett. Ebben fontos része volt a Magyar Állami Népi Együttesnek, amelynek táncművészei nagyban támogatták az előadás létrejöttét a Hagyományok Házával és a Nemzeti Táncszínházzal együtt.
Ahogy mondtam, azt hiszem, a jászok példája jó példája annak, hogy a szabadság, a függetlenség mennyire fontos. Ez a korábbi századokban, 300 évvel ezelőtt persze a szabad költözködésben, a papok, saját vezetők megválasztásában, a pallosjogban, az önálló bíráskodásban, a vám- és révmentességben, illetőleg az országos közadó egyszeri megfizetésében és a 10 ezer lovas katona kiállításában nyilvánult meg mint jogokban és kötelezettségekben. De az ilyesfajta önjogúság, önállóság ma is ugyanolyan fontos mindenki számára. Ezért is mondhatjuk, hogy a jászok szinte az egész világot behálózzák, de a szállásterületük, a korábbi Duna-Tisza közének északi részén vagy a Zagyva folyó alsó szakaszán túlmenően ma már egész Magyarországra és az egész világra kiterjed.
Minden évben nagyon szép ünneplést kívánok önöknek, és bízom benne, hogy a jászok és mindenki más, aki Magyarországon él, ezt a jó példát föl tudja mutatni, meg tud róla emlékezni és a következő nemzedéknek is tovább tudja hordozni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me