DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A tavalyi több mint 170 milliárd forint után, amely a tavalyi évhez képest az idei többlete az egészségügyi kasszának, a jövő évi költségvetés egy ön által lebecsült, több mint 100 milliárdos tételt tartalmaz. A korábbi években az volt a jellemző 2010 előtt, hogy csökkentek ezek a számok, 2010 után tudtak elkezdeni növekedni, minden évben infláció fölött, most pedig érezhetően két évig 100 milliárd forint fölötti ez az összeg, amivel többől gazdálkodhatnak a kórházak.
Ha csak az ön politikai működésének körzetében látható, található kórházakról beszélünk, a tavalyi év végi célzott többletforrásokból az ajkai Magyar Imre Kórház 432 millió forint többletet kapott, a tapolcai Deák Jenő Kórház 53 millió forint többletet kapott, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház és Rendelőintézet pedig 297 millió forint többletet kapott. Ez csak a tavalyi év végi, de országosan is voltak ilyesfajta támogatások, év végén 8,5 milliárd forintot kaptak év végi maradványként gyógyító-megelőző ellátásokra a kórházak, 15 milliárd forintot működési hatékonyság javítására, 45 milliárd forintot pedig adósságkonszolidációra, de az azt megelőző évben, 2015-ben is 60 milliárd forintot fordított erre a kormányzat. Azt hiszem, ezek jelentős többlet-források.
Ha megnézzük a gyógyító-megelőző ellátások területét, ott 41,7 százalékos a növekedés 2010-hez képest, az alapellátás 52 milliárddal, a háziorvosok 37 milliárddal, a védőnői ellátás 7 milliárddal, a járó-beteg-szakellátás 37 milliárddal, a rezidensek közel 8 milliárddal magasabb összegből gazdálkodhatnak, vagy ennyivel több támogatás jut a költségvetésben, mint 2010-ben amennyi volt. Az Egészségbiztosítási Alap pedig összességében 40 százalékkal magasabb főösszeggel rendelkezik, mint 2010-ben. Ha csak az idei többleteket nézem, tavalyhoz képest gyógyító-megelőző ellátásokra az Egészségbiztosítási Alapban 23 milliárd forinttal van több, ennek a céltartaléka még további 10 milliárd forint, emellett HBCS-re verziós bértöbblet szintén 10 milliárd forint, gyógyszer-kassza 7,9 milliárd forint, nagy értékű gyógyszer-beszerzés 5 milliárd forint.
Minden részén szinte az egészségügyi kasszának szerencsére több pénz van, ebből a több pénzből tudnak a kórházak most már gazdálkodni. Minden kórház számára a megfelelő eszközök és bérek kigazdálkodásának a kerete jóval nagyobb, az Egészségbiztosítási Alapból nézve 40 százalékkal nagyobb, mint 2010-ben. Azt hiszem, ez egy könnyebbség minden kórház számára. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me