BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kőbányán az önkormányzat vezetése 2014-ben azzal a hangzatos szólammal vágott bele a MÁV-tól, illetve a magyar államtól való átadás-átvételbe, hogy ha az önkormányzat lesz a MÁV-telep gazdája, akkor az ott lakók számára megszűnik a káosz, a jogi rendezetlenség, az ott lakók gazdái lesznek ezeknek az ingatlanoknak.
Seszták Miklós, a fejlesztési tárca vezetője kérdésemre válaszolva már a miniszteri meghallgatásán határozott ígéretet tett arra, hogy a MÁV-telepi lakásokat az évtizedek óta ott élő egykori MÁV-alkalmazottaknak adják el. Idézem a miniszter urat: „Én a gazdasági életből jövök, és tőlem semmi nem áll messzebb, mint ha egy dolgot nagyon hosszú idő alatt akarnak elvégezni. Egy dolgot biztosan ígérhetek: ezt az ügyet záros határidőn belül le tudjuk zárni.”
De hát mégsem történt ez olyan gyorsan, kénytelen voltam írásbeli kérdést is feltenni. A tárca nevében Fónagy János államtitkár úr tájékoztatott, hogy arra szólították fel a MÁV-ot, hogy a lakásokat a jelenlegi bérlőknek kell eladni. Ezt követően, bár nem volt gyors ez a folyamat, a MÁV a lakásokat átadta a Nemzeti Vagyonkezelőnek, a vagyonkezelő pedig azt továbbadta a kőbányai önkormányzatnak azzal, hogy majd ők adják el a lakásokat.
Úgy nézett ki, hogy az egész folyamat, ha lassan is, de hepienddel zárul. Nem ez történt. Az ott lakókat ekkor egy hidegzuhany érte: kiderült, hogy egészen egyszerűen átverték őket. Az igazság kedvéért meg kell jegyeznem, hogy a jogi helyzet nem egyszerű. Tény, hogy az úgynevezett Jancsi-telep évtizedeken át a MÁV tulajdonába tartozott, viszont túl sok figyelmet nem fordított rá a cég, így fokozatosan romlott az utcák, a házak állapota. Az ingatlanokat az ott lakók javítgatták. Ugyanakkor az eredeti lakók közül sokan elhunytak, és családtagjaik amolyan szokásjog alapján örökölték úgymond a lakásokat. Így aztán a telepen élők közül mára körülbelül 130-170-re tehető a jóhiszemű, jogcím nélküli lakáshasználókká válók száma.
Tény, hogy rendezetlenek a nyilvántartások is. A telekhatárok nem ott húzódnak, ahol a papír szerint lenniük kellene, a közművek nem a közterületek alatt húzódnak, hanem a házak alatt. Az ingatlanok hat helyrajzi számon fekszenek, nem pedig minden telek képvisel egy-egy önálló helyrajzi számot.
Tény, hogy a helyzet bonyolult volt, ezért kellett volna speciális szabályokat létrehozni, megalkotni, az önkormányzatnak viszont, úgy néz ki, esze ágában sincs mindez.
A MÁV-telepiek érdemi információt nem kapnak az önkormányzattól, az átadás-átvétel elhúzódásának okairól, maradt, ami volt: csaknem 250 lakót továbbra is a kilakoltatás fenyeget, az önkormányzat egészen egyszerűen bérleti jogviszonyra tesz kísérletet, és azzal fenyegeti az erre nem hajlandókat, hogy ellenkező esetben kilakoltatja az ingatlanokból őket.
Tehát 2014-ben, a választáskor is világos volt, hogy ezek csak fideszes kampányígéretek voltak, a lakókat hitegették és becsapták. Számos pletyka, legenda és rémhír kering azóta is a Jancsi-telepen; meg kell mondanom, tekintve az ügy rendezetlenségét: nem alaptalanul.
Felmerült, hogy Fidesz módra az egész nem más, mint egyfajta ingatlanbiznisz, olyan helyzetet teremteni, hogy az ott élőknek ne legyen maradása, így vagy úgy, de megszabadulni ezektől a bérlőktől, és aztán az egész telepet valamiféle ingatlanbiznisz keretében másra lehetne hasznosítani.
Személyes álláspontom az, képviselőként ezt képviseltem korábban is, hogy egy olyan speciális, több évtizedek alatt kialakult helyzet van Kőbányán a MÁV-telepen, ami speciális szabályozást igényelne, erre viszont az önkormányzat nem hajlandó, ugyanolyan szabályokat akar alkalmazni erre a bonyolult jogi és szociális helyzetű telepre, mint bármelyik más önkormányzati lakásra. Becsapták az ott élőket, nem ezt ígérték nekik.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me