SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy héttel ezelőtt a Jobbik képviselői egész felszólalássorozatban érdeklődtek arról, hogy Mészáros Lőrinc valóban Orbán Viktor pénztárosa-e, hihetetlen mértékű vagyonosodása annak köszönhető-e, hogy valójában Mészáros csak egy pénztáros, aki a miniszterelnök vagyonát kezeli.
Közismert, hogy a nemzet gázszerelője nemcsak kastélyokra, földbirtokokra meg tévékre és újságokra költi saját vagy leginkább nem saját pénzét, de előszeretettel áldoz Orbán Viktor kedvenc sportjára, a focira és azon belül a miniszterelnök falujának csapatára, a Felcsútra is. Ez a bőkezű költekezés azonban ma már nem áll meg Felcsút határainál, sőt az ország jelenlegi határainál sem. Ennek leglátványosabb példája a horvátországi Eszék futballcsapata, amelynek immár egy éve maga „Pénztáros” Lőrinc a tulajdonosa.
Tudvalevő, hogy Magyarországon a kormánnyal jó viszonyra törekvő cégek bőkezűen támogatják a közvetlen fideszes irányítás alatt álló futballklubokat, és hogy, hogy nem, tavaly óta az eszéki csapatba is ömlik a magyar vállalatok pénze. A honlapjukon feltüntetett szponzorok szinte mind magyarországi cégek. A teljesség igénye nélkül ott van a sokak szerint szintén miniszterelnöki házipénztárként működő Duna Aszfalt vagy például a Magyar Építő, és bizony ott van a legnagyobb aktuális korrupciós botrány, a négyesmetró-ügy egyik fő haszonélvezője, a Strabag is.
Apró érdekesség, hogy az említett futballklub elnöke az az Ivan Meštrović, akinek luxusjachtján „Pénztáros” Lőrinc tavaly nyáron pihengetett. Minden bizonnyal volt miről beszélgetniük, mivel úgy hírlik, hogy a stadionépítési láz is gyorsan átterjed a határon túlra, többek között konkrétan Eszékre is. „Pénztárosék” a sajtóhírek szerint Horvátország legmodernebb stadionját szeretnék ott felépíteni. Nem is kicsiben játszanak, ugyanis először felhúznak egy kisebb arénát, hogy legyen hol játszani, amíg a jelenlegi helyén megépül a nagyobb. Mit mondjunk, úgy tűnik, tényleg van pénz. A stadion mellé pedig jó magyar szokás szerint fociakadémia is kerül majd.
Nemrégiben ünnepelte az eszéki csapat fennállásának hetvenedik évfordulóját, ezen a rendezvényen kötötték meg az akadémia létrehozásáról szóló megállapodást. Az ünnepségen felszólalt Davor Šuker, egykori kiváló labdarúgó, a horvát futballszövetség elnöke, aki személyesen Orbán Viktornak köszönte meg, hogy felkarolta a sportot. Ennek fényében ismét felmerül a kérdés, milyen pénzből, kinek a pénzéből épít „Pénztáros” Lőrinc stadiont és akadémiát Eszéken.
A már említett Ivan Meštrović egy interjúban elmondta, a magyar kormány 3,3 millió euróval támogatja az eszéki akadémia felépítését.
(16.50)
A Jobbik minden alkalommal hangsúlyozza, hogy támogat minden határon túlra juttatott forintot, de valóban egy 1 százalékos magyarsággal rendelkező város futballakadémiáján van a legjobb helyen ez az 1 milliárd forint, államtitkár úr?
És miközben az Eszéki Magyar Oktatási Központ kollégiumára évekig nem akadt pénz, bár kérték a helyiek, a helyi magyarok, most hirtelen ez is megoldódott, a rossz nyelvek szerint azonban nem vagy nemcsak a drávaszögi magyar diákoknak, hanem sokkal inkább az akadémia leendő ifjú focistái számára készülnek ezek a szobák.
A Jobbik egyébként úgy értesült, és talán itt van a lényeg, hogy „Pénztáros” Lőrinc célja valójában az, hogy a horvát közbeszerzéseken is elindulhasson, ezért építgeti kapcsolatait, jól jön ugyanis egy B-terv, ha jövőre Magyarországon kormányváltás lesz. Márpedig lesz, és ígérhetem, hogy oda fogunk majd ezekre a kérdésekre is figyelni.
De nézzünk kicsit körbe még a Kárpát-meden-cében! A „Pénztáros” Lőrinc által tulajdonolt Puskás Akadémia szerbiai partnerszervezete, a topolyai Délvidéki Futball Akadémia 3 milliárd forint magyar közpénzt kap; nyilván ebből is stadion épül majd. Az pedig már évek óta tudható, hogy a csíkszeredai partnerszervezetet, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát is bőkezűen támogatja a magyar állam. De sokak szerint nem Csíkszereda az utolsó erdélyi állomás, újabb településen építhet a jövőben még stadiont a miniszterelnök vagyonkezelője.
A legújabb hír pedig az, hogy a hétvégén „Pénztáros” Lőrinc személyesen tekintett meg egy futballmérkőzést, ezúttal azonban Felvidéken. A Dunaszerdahely-Zsolna-meccsen ugyanis Világi Oszkár DAC-tulajdonos oligarcha, Bugár Béla, a Most-Híd elnöke és Érsek Árpád hidas miniszter társaságában volt látható. Arra már ki sem térek, hogy ez a fura összetételű brigád vajon abba az irányba mutat-e, hogy az erdélyi szövetségváltás után a Fidesz most Felvidéken is arra készül, hogy eddigi vazallusát, az MKP-t lecserélje korábbi ellenségére, a Hídra.
Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Örömteli, ha minél több pénz jut az elszakított területeinken élő magyar közösségek számára, ugyanakkor fel kell tennünk a kérdést: ennek a rengeteg pénznek vajon valójában mind a futballban, mind a stadionépítésben van a helye, ráadásul egy olyan városban, mint Eszék, ahol 100 ezer lakosból csak 900 fő magyar? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) És biztos, hogy azért kell felépíteni egy magyar iskola kollégiumát, hogy oda focistákat költöztethessünk? Vagy hogy konkrétabban kérdezzek: mennyi magyar közpénzt kíván még a magyar állam a környező országokban közvetlenül vagy Mészáros Lőrincen keresztül Orbán Viktor kedvenc sportjára, a focira fordítani?
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me