LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnos, a két perc három kérdés teljes körű megválaszolására nem alkalmas, mégis megpróbálom ezt megtenni.
Mint ismeretes képviselőtársaim előtt, a 2014. január 14-én megkötött orosz-magyar nukleáris megállapodást a magyar parlament 2014 márciusában hagyta jóvá. Annak részletei minden képviselőtársam előtt ismertek. Cél a 2010 és ’14 közötti nemzeti energiapolitika megvalósítása. Akkor a parlament elsöprő többséggel támogatta a nukleáris kapacitás fönntartását, amely a mindenkori magyar áramfogyasztásnak növekedő igénybevétel mellett is 50 százalékát fogja jelenteni.
Magyarország minden egyes gazdasági szakértő, brüsszeli és nemzetközi gazdasági szakértők szerint is jól tárgyalt. Ugyanis a tárgyalás eredményeképpen fixáras, kulcsrakész atomerőmű építésére kerül sor. Mi 12,5 milliárd eurót fogunk fizetni, függetlenül attól, hogy ez mennyivel kerül többe az oroszoknak. Tehát Magyarország nem vállal többletköltséget, 12,5 milliárdért nekünk kulcsrakész erőművet kell kapnunk. Ez az első kérdésére a válasz.
A második kérdésére: nyilvánvalóan a hátralévő 55 másodperc nem alkalmas arra, hogy a tiltott állami támogatásokkal kapcsolatos rendszert megvilágítsam a képviselőtársaim számára, föltételezem, mindenki jártas ebben. Brüsszel egyetlenegy dolgot állapított meg, hogy egy piaci befektetőnek, ha piaci alapon épülne meg az atomerőmű és nem a magyar állam építené meg, akkor milyen megtérülési elvárásai lehetnek. Ehhez képest a magyar állam 1 százalékkal kevesebb megtérülési elvárást fogalmaz meg, amibe bele kell hogy férjen és bele is fog férni az egész erőmű megépítési költsége, a hitel költsége, a beüzemelés költsége, a nukleáris fűtőanyag költsége, az elszállítás és kezelés költsége is és a karbantartás költsége is. Efölött az Európai Bizottság számítása szerint Magyarországnak nyereségként körülbelül 2 százaléka lesz. Az Európai Bizottság azt mondta, hogy egy piaci befektető 4-5 százalékos nyereséggel elégedne meg.
Tehát végig nyereségről beszélünk, semmiféle veszteségről nincsen szó. Az ön által említett műszaki berendezések pedig a szerződés szerint foglaltatnak benne a megvalósításban. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me