DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A világban már csak úgy van minden parlamentben, hogy vannak terjedelmes előterjesztések, rövid előterjesztések, nagy fajsúlyú előterjesztések és kisebb fajsúlyú előterjesztések, csakhogy ezek rendszerint nem igazodnak a terjedelemhez. Igen rövid előterjesztések is lehetnek komoly fajsúlyúak, és meg kell vallani, hogy számos olyannal találkoztam már, amelyik bőbeszédűen, hosszan, a lényegre nem rátérve tárgyalt egy-egy javaslatot. Itt arról van szó, tisztelt Ház, az én megítélésem szerint, hogy messzemenően azzal érdemes foglalkozni, mivel már a KDNP részéről igen tisztelt képviselőtársam foglalkozott. Nevezetesen: mi ennek a nemzetközi kitekintése, mi az, ami Magyarország számára kifejezetten előnyös és szükséges, és mi az, ami indokolja, hogy ezeket a katonai akciókat a jövőben is végrehajtsuk?
Tisztelt Ház! Én magam is azok közé tartoztam, meg kell őszintén vallanom, hogy korábban meglehetősen hosszú ideig azon az állásponton voltam, hogy Magyarország sem most, sem a történelme során soha semmilyen gyarmatosításban részt nem vett, következésképpen a gyarmatokon bekövetkező mindenféle olyan incidens, mindenféle olyan háborús és veszélyes helyzet, amely indokolhatja a beavatkozást, az nem minket érint. Aztán rá kellett jönnöm, már jó régen rá kellett jönnöm, hogy ezek az összefüggések a világban ma már nem így vannak. Messzemenően nem így vannak. Ma már a világban elinduló egy-egy olyan akció, amely valahonnan nagyon távolról indul, egyszer csak itt van a Kárpát-medencében, és elérkezik a határainkhoz.
Amikor tehát misszióról beszélünk - és jó lenne, ha ezt a közvéleményben sokkal jobban erősítenénk és tudatosítanánk -, akkor egyben a határok védelméről is beszélünk. S ez egy alapvető kérdés. Nem lehet ezeket a kérdéseket szakmapolitikailag kezelni, ez nemzetpolitikai kérdés. Magyarország hibákat is követhet el egy rossz misszióval, de nagyon-nagyon jó akciókat hajthat végre, ha a szövetséget erősíti. Teljesen világos, hogy a határaink védelme erőteljesen előtérbe került. Ma ép ésszel nem lehet arra gondolni, hogy az elkövetkezendő időkben a határainkat semmilyen veszély nem fenyegeti. Ellenkezőleg, arról kell meggyőződnünk, hogy ezek a veszélyek az elkövetkezendő időkben inkább erősödnek. S azt is világosan kell látni, hogy ha mi egy olyan helyen élünk, lakunk, ahol van a mi hazánk, amely a Balkánnal közvetlenül szomszédos, akkor ezek a tűzfészkek eljutnak a határainkig, és ezt a védelmet biztosítani kell.
Az az erőfeszítés, amit a kormány tett az elmúlt időszakban, és amely a határ biztosítását jelentette, eddig eredményes volt, és reményeim szerint hosszú távon is az lesz.
De megvédeni ezeket a határokat éppenséggel csak a szövetségi rendszerrel együtt és a szövetségi rendszeren belül lehet. Ezért kell tudatosítani meggyőződésem szerint messzemenőleg és sokkal szélesebb körűen, hogy minden olyan akció, mindegy, hogy négy katona, öt katona, tizenöt katona vesz ebben részt, de ha részt vesz egy olyan akcióban, amely hozzákapcsol minket egy ilyen tágabb és erősebb, a mi számunkra létfontosságú szövetséghez, akkor az a mi határainkat is védi.
Következésképpen az adott esetben egy olyan tárgyalás folyt most itt a Házban, amely amikor igen nagy és széles körű támogatás látszik a kormány akciója mögött, ezt föl kell használni arra, hogy minden ilyen akció mögé oda kell állítani a lehető legszélesebb nemzeti támogatást. Ez az, ami a határainkat biztosíthatja, megvédheti, és hosszú távon Magyarországnak békét adhat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me