CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a felvetést, mármint ami a lakossági energiafelhasználást illeti. Itt azért a Jobbiktól szélsőjobboldali pártként kommunista szólamokat hallani meglepő ebben a parlamentben, tudniillik Magyarországon 3,3 millió háztartás van. Milyen alapon döntse el egy kormányzat, hogy ezek közül melyiknek ad vissza nem térítendő támogatást, és melyiknek nem? Mert ha minden olyan támogatást, ami a lakossági energia-korszerűsítésre használható lenne, így osztanánk fel magánlakások tekintetében, akkor ez a forrás ennek a lakásmennyiségnek nemhogy a tizedére, az egy százalékára sem lenne elegendő.
Ezért döntött úgy a kormány, többek között az önök javaslatát is meghallgatva az előző vitanap alkalmából, hogy egy visszatérítendő konstrukciót nyit, ahol a lakások energiamegtakarítása elegendő lehet ahhoz, hogy a visszatérítendő konstrukcióhoz, tehát egy nullaszázalékos hitelhez a havi törlesztőrészletet kigazdálkodja. A Magyar Fejlesztési Bank-pontokon keresztül fogja a kormány nagyjából június magasságától ezeket a projekteket elindítani és kiosztani.
A kormány úgy döntött, hogy az energiahatékonysági beruházásokra rendelkezésre álló forrásokat olyan közintézmények energetikai korszerűsítésére fogja fordítani, ahol magas ügyszámmal találkozunk, vagy ahol sok lakossági felhasználás van; egészségügyi ellátórendszer, szociális ellátórendszer és oktatási rendszer. Ha ezeknek sikerül csökkenteni az energiaköltségét, tehát az állami fenntartási költségét, a lakossági oldalon pedig létrehozunk egy olyan zöld finanszírozási konstrukciót, ahol a megtérülésből finanszírozható a hitelforma, akkor azt gondolom, hogy a kormány igazságosan jár el. Nincs ma annak sem alapja, sem pedig pénzügyi forrása, hogy 3,3 millió háztartás mindegyikét így fejleszteni lehessen, és arra vonatkozóan, ha nincs lehetőség, akkor azt gondolom, hogy egy jobbközép kormányzat esetében szándék sem szabad, hogy legyen.
Az a cél, hogy ezek a lakások igenis korszerűsödjenek, de ott, ahol magáningatlanon történik a fejlesztés, ott az ingatlan tulajdonosának legalább legyen ugyanakkora invesztíciója ebbe a költségbe, mint az az állami kötelezettségvállalás, ami abban jelenik meg, ami a kamatterhek nullázását jelenti lényegében. Egy piaci konstrukcióhoz képest itt nem 2-5-10 százalékos kamatterhek mennek, hanem lényegében nulla százalékon, tehát akkora nominálértéken kell visszafizetnie neki több éven keresztül ezt a hitelt, mint amennyi pénzt kapott a magyar állam, a magyar adófizetők vagy az európai adófizetők pénzéből. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me