DR. VITÁLYOS ESZTER ZSUZSANNA,

Full text search

DR. VITÁLYOS ESZTER ZSUZSANNA,
DR. VITÁLYOS ESZTER ZSUZSANNA, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Néhány gondolattal szeretnék csak válaszolni a projektértékeléssel, illetve kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokkal kapcsolatosan. Ahogy a mai napon már többször elhangzott, tavaly tulajdonképpen a nyár folyamán lett felállítva az új állami projektértékelői rendszer, amelyben jelenleg 2700 elfogadott állami pályázatértékelő van. Azért hívjuk őket állami pályázatértékelőnek, mert a jogosultságnak egy feltétele van mindössze, ami a végzettséget vagy a munkaviszonyt illeti, az az, hogy legyen egy állami jogviszonya az adott személynek. Ezen belül aztán természetesen szakmai gyakorlat, illetve büntetlen előélet az, ami még szükséges hozzá.
Sajnálatos módon mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a GINOP tekintetében vannak elmaradások és vannak elhúzódó értékelések. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb ezeket felszámoljuk, illetve, hogy utolérje magát a rendszer.
A GINOP tekintetében azt el tudom mondani önnek, hogy a prototípus-, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztési konstrukció - ez a GINOP 2.1.7. - több mint 2 ezer beérkezett projektet tartalmaz. Itt sajnálatos módon azzal a ténnyel találkoztunk, hogy eleinte nagyon kevés volt az olyan állami projektértékelő szakember, aki olyan műszaki vagy más természettudományi végzettséggel rendelkezett, akik az értékelésben részt tudtak volna venni, és azt mindenképpen szerettük volna elkerülni, hogy egy értékelőhöz több tíz vagy akár száz darab projekt kerüljön ki értékelésre. Most viszont már, én azt gondolom, hogy a rendszer tulajdonképpen a felállása óta jól halad, sok tématerületre jelentkeznek be folyamatosan értékelők, egyre több olyan értékelő kolléga van, aki pontosan az ilyen, úgymond különleges szaktudást igénylő projektekben vagy kérdésekben tud döntést hozni. Úgyhogy én azt gondolom, hogy a kormány itt is megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy utolérjék magukat az értékelések.
Ebben a konstrukcióban egyébként vannak még olyan projektek, amiket már leértékelt az értékelő, de úgynevezett minőségbiztosítási folyamaton megy keresztül, pontosan azért, hogy az Európai Bizottság minden elvárásának megfeleljünk a tekintetben, hogy csak a legjobb projektek kapnak támogatást.
Úgyhogy köszönjük szépen a jelzést, azon vagyunk, hogy ledolgozzuk ezeket a hátrányokat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me