TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, egy kicsit áttekintőbben és globálisan érinteném a diákhitelezés kérdését. Egyébként pedig az elmúlt év decemberében írt válaszomban is részletesen kifejtettem a diákhitel fizetése kapcsán a kedvezményeket.
A gyermekeket vállaló hitelfelvevők törlesztését jelenleg is célzott kamattámogatás segíti, hiszen a gyesen, gyeden, illetve cseden lévő édesanya vagy édesapa most is kérheti a diákhitel törlesztésének szüneteltetését. A Diákhitel1 esetében a kamat fizetését ez alatt az időszak alatt teljes mértékben átvállalja az állam, a Diákhitel2 esetében pedig általános kamattámogatás jár. A hitelfelvevőnek csak a 2 százalékos kamatot kell fizetnie, az afeletti részt az állam megtéríti. (Farkas Gergely folyamatosan közbeszól.) A Diákhitel Központ forrásbevonásához kapcsolódó állami kezességnek köszönhetően a Diákhitel1 kamata is lényegesen alacsonyabb a hasonló piaci feltételekhez mérten, hiszen az elmúlt években fokozatosan csökkent, és 2017. január 1-jétől már csak 3,35 százalék a kamat mértéke.
A kérdésében ön adósságspirálba került fiatalok sokaságáról beszélt. Ezzel szemben a valóság egészen más, hiszen 2011-hez viszonyítottan lényegesen csökken a törleszteni nem tudók aránya, illetve a felmondott és a végrehajtásra átadott szerződések száma, és ezáltal az aránya is. 2011-ben ez az arány még közel az összes szerződés 3 százaléka volt; jelenleg ez 2 százalék alá csökkent, mi több, közelít a 1,5 százalékhoz, tehát lényegében a felére csökkent. Összességében a kormány eléri a célját a diákhitel finanszírozásával kapcsolatban, és amikor szükségesnek látja a feltételek módosítását, azt meg is fogja tenni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me