Megemlékezés II. Rákóczi Ferenc emléknapjáról

Full text search

Megemlékezés II. Rákóczi Ferenc emléknapjáról
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés 2015-ben határozatban nyilvánította emléknappá március 27-ét, II. Rákóczi Ferenc születésének napját, tisztelettel adózva a fejedelem és mindazok emléke előtt, akik az „Istennel a hazáért és a szabadságért” jelmondattal díszített zászlók alatt küzdöttek a magyar szabadságért.
A gyermek Rákóczit korán elszakították családjától, hogy hűséges Habsburg-alattvalót faragjanak belőle, de amikor felnőttként birtokaira visszatérve szembesült az ország katasztrofális gazdasági, társadalmi és politikai helyzetével, hamarosan a függetlenségi harc élére állt.
A szabadságharc fontos állomása volt, amikor 310 évvel ezelőtt a marosvásárhelyi országgyűlésen Erdély fejedelmévé iktatták be, pár hónappal később az ónodi országgyűlésen pedig kimondták a Habsburg-ház trónfosztását. A szabadságharc a bonyolult európai nagyhatalmi játszmák közepette anyagi erőforrások és komoly hadsereg hiányában látszólag elbukott. Ugyanakkor egy olyan kompromisszum született, amely csak az 1867-es kiegyezéshez mérhető. Az elkövetkezendő időszakban a dinasztia Magyarországot nem alárendelt területként, csak a magyar rendekkel közösen, a magyar érdekek figyelembevételével irányíthatta. II. Rákóczi Ferenc küzdelmei nélkül nemzeti létünk és a független Magyarország talán örökre elveszett volna.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Rákóczi-szabad-ság-harc eszméi tovább éltek az elkövetkezendő generációk hagyományaiban. 1848-49-ben szabadcsapatok tűzték zászlajukra a fejedelem nevét, a Rákóczi-indulótól zengett az ország. A szabadságharc leverése után Kossuth Lajos - Rákóczi sorsában osztozva - maga is a törökországi emigrációba kényszerült. Egy évszázaddal később, 1956. október 25-én éppen itt, az Országház előtti Kossuth téren, a fejedelem emlékműve előtt gyilkoltak le kegyetlen módon több tucat ártatlan embert.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a tér, a nemzet főtere látványosan szimbolizálja a szabadságszerető magyar nép örökségét. A Rákóczi-, a Kossuth-szobor és az ’56-os emlékhely történelmünk három legnagyobb szabadságharcára, valamint nemzetté válásunkra emlékeztetnek bennünket. Emlékezzünk hát tisztelettel ezen a napon is II. Rákóczi Ferenc fejedelemre és az ő szellemiségét követőkre. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me