SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés az LMP kezdeményezésére született határozatában kimondta, a kormány nem támogat olyan szabadkereskedelmi megállapodást, amely veszélyezteti a környezet- és egészségvédelmet, az élelmiszer-biztonságot, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz. Az EU-Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, a CETA pontosan ilyen megállapodás. Ne legyen kétségünk, a CETA ideiglenes hatálybalépésével a kanadai beruházók újrakezdik a jogi csatát annak érdekében, hogy ciántechnológiás aranybányászatot folytassanak Verespatakon és máshol Erdélyben.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
És ha ez bürokratikus akadályokba ütközik, a jövőben a nagyvállalatok már perelhetik is az egyes államokat elmaradt profitjuk miatt. A CETA támogatásával a kelet-európai kormányok, köztük a Fidesszel, maguk adtak segédkezet önrendelkezésük csorbításához. Miért? Erdélyben jelenleg az egyik legkiterjedtebb bányászati tevékenységet folytató Eldorado Gold társaság nemrég jelentette be, hogy idén 20 millió dollárt fordít az Erdélyi-érc-hegy-ségben fekvő színesfémbánya kiépítésére. Több kanadai bányavállalat is hasonló terveket dédelget, hiszen óriási profitra van kilátás.
Az LMP jó előre figyelmeztette a Fideszt, hogy a CETA támogatásával nemcsak a hazai mezőgazdaság, de a Tisza teljes vízgyűjtő területe alatt is vágja a fát. Az egyezmény immár ideiglenesen megköttetett február 15-én az Európai Parlamentben, ahol a fideszes képviselők támogatták azt. Miután a CETA ideiglenesen hatályba lépett, a tagállamoknak is jóvá kell azt hagyniuk.
Azt szeretném megkérdezni, hogy szándékában áll-e a Fidesznek, hogy a parlamenti ratifikáció során megvétózza az egyezményt, avagy belenyugszik-e inkább a nemzeti érdekeink feláldozásába a szabadkereskedelem oltárán. Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me