HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A jó idő beköszöntével egyre több migráns érkezik a magyar-szerb határhoz. Sokan már többször is próbálkoztak illegális határátlépéssel, a sikertelenség azonban nem állítja meg őket.
Közben az utánpótlás folyamatos, a balkáni útvonalon közel százezer ember tart az Európai Unió felé. Fontos, hogy ezt a típusú fenyegetést a magyar kormány nagyon komolyan vegye.
A tömeges illegális migráció elleni hatékony fellépés biztosítása és az államhatár védelme érdekében új kategóriaként korábban bevezetésre került a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet. Ennek elrendelése a jogrendszer általános szabályaitól való eltérést vonja maga után. Az elmúlt két évben Európában végrehajtott merényletek és rendbontások a magyar kormányra nézve is folyamatos intézkedési kötelezettséget igényelnek. Már rég nem lehet vita abban a kérdésben, hogy Európa veszélyben van, és az illegális migráció és a terrorizmus fenyegetést jelentenek az emberek mindennapi életére.
Az illegális bevándorlók hihetetlen elszántsággal próbálnak továbbra is eljutni Európába, nem rettenti őket vissza tulajdonképpen semmi. A szerb fővárosban több ezren várakoznak. A Nyugat-Európából visszatoloncoltak pedig gyakran csatlakoznak az embercsempész-hálózathoz, akik szervezett keretek között mozgatják őket: instrukciókat adnak nekik arra vonatkozóan, hogyan ne működjenek együtt a hatóságokkal, mit mondjanak, illetve hogyan használják fel akár a médiát.
A magyar kerítés felállítása és a kormány intézkedései enyhítették ugyan a migrációs nyomást, de még így is számos kihívásra kell számítanunk, mivel a tömeges népvándorlás mögöttes okai egyelőre nem változnak. Ezért a mostani hullám fokozódására kell felkészülni idén is, sőt a tavaszi időjárás beköszöntével a következő hónapokban élénkülhet a folyamat a balkáni útvonalakon, ezért kulcsfontosságú, hogy a határzár hatékonysága fennmaradjon.
(15.30)
A szigorítások miatt több helyen megrekedtek ugyan a migránsok, de sokan a határok közelében illegális táborokban várakoznak, remélve, hogy hamarosan megnyílnak előttük a határok, vagy az embercsempészek újabb útvonalak felé terelik őket.
Tisztelt Államtitkár úr! Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a növekvő migrációs nyomás továbbra se veszélyeztesse a magyar emberek biztonságát? Indokolt még a válsághelyzet fenntartása? Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me