SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Bármire nézünk a magyar támogatáspolitikában, mindenben az látszódik, hogy a Fidesz csak a felső tízezernek kedvez, az agrártámogatásokba milliárdosok mennek, a rezsicsökkentésben, aki sokat fogyaszt, az kap támogatást, a kicsiknek nincs érdemi támogatás, az egykulcsos adó a nagyoknak kedvez, és most az elmúlt időszakban a szmog után elkezdtem foglalkozni a közlekedéspolitikával. Megállapítható az, hogy Magyarországon egy elöregedő gépjárműpark van, 13 éves átlagéletkorral, túlnyomó többségében az elmúlt tíz évben egyre több szerepet kaptak a dízelgépjárművek, és örömmel hallottam, amikor bejelentette a kormány, hogy az elektromos autóknak a térnyerését támogatni fogja.
Azonban utána már szomorúan tapasztaltam azt, hogy gyakorlatilag ez a budai milliomosoknak kedvez újra, hiszen gyakorlatilag akiknek van 9-10 millió forintjuk, hogy megvegyenek egy ilyen autót, azok kapnak 2 millió támogatást, míg a tömegek, az a vidéki lakosság, akiknek az elöregedett gépkocsiparkja van, ők nem férnek hozzá és nem tudnak hozzáférni ezekhez a gépjárművekhez.
Arról szeretném kérdezni államtitkár urat, hogy nem merült-e fel önökben, hogy egy ilyen intézkedés után, ha már milliárdos nagyságrendű támogatást tesznek, mondjuk, először a közösségi közlekedés gépjárműveit kellene lecserélni. Utána, hogyha ez megvan, akkor nem kellene-e esetleg megtenni azt, hogy adott esetben a kormányzat élen járjon és a kormányzati gépjárművekben lépni? A közhasználatban lévő gépjárművekben lépni, hogy a rendőr-kocsiktól a kormányzati, államtitkári gépkocsikig ilyen üzeműek legyenek és ne környezetszennyezőek. Nem kellene-e az ügyben lépni, hogy EU-s támogatásokat ne lehessen a mai napig igénybe venni a leg-környezetszennyezőbb dízeltechnológiákra, hiszen ma már elektromos autók sokasága van kis-haszon-gépjárművekben is.
(17.10)
Az a tiszteletteljes kérdésem, hogy nem gondolkodnak-e azon, hogy esetleg érdemes átalakítani ezt a támogatási rendszert, kiszélesíteni és sokkal inkább a kormányzatnak élen járva a közhasználatban lévő járműveket előtérbe helyezni, majd pedig megfelelő támogatáspolitikával, ha kell, jövedékiadó-emeléssel a nagy szennyezők terhére támogatni a kisvállalkozókat és a kisembereket egy többsávos, többkulcsos, az egy főre eső jövedelmet figyelembe vevő támogatási rendszerben, a rászorultságot alapul véve… - hogy fiatalodni és korszerűsödni tudjon ez a gépjárműpark. Eziránt érdeklődnék tisztelettel, van-e ilyen elképzelés vagy terv. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me