Z. KÁRPÁT DÁNIEL,

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL,
Z. KÁRPÁT DÁNIEL, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem tisztem lebecsülni a konyakosmeggy-lobbit, hiszen magyar beszállítókról van szó, magyar beszállítók érdekeiről. Éppen ezért szeretném leszögezni, hogy a Jobbik támogatni fogja ezt a javaslatot. Ugyanakkor elképedésemnek kell hangot adjak, hogy ez a módosítás megjelenhet előttünk, és akár estig tárgyalhatnánk róla, miközben a Fidesz-KDNP jogalkotási tempóját mindennél jobban mutatja, hogy április 1-jére, tehát az adóváltozásokat illető szakpolitikai munkálatok végére megint a totális összeomlást produkálták. Hiszen már most hatályba léptető rendelkezéseket kell pontosítaniuk.
Tehát az önök által megfogalmazott, többéves melónak az lett a vége, hogy már most toldozgatni-foldozgatni kell azt, amit önök elrontottak, elszúrtak. Azt látjuk, hogy tulajdonképpen az egész jogalkotási munkájukra ez jellemző. Gondoljunk a tegnapi napra, amikor a végrehajtási eljárásról szóló törvényt úgy módosítottuk, hogy frakciónként 10 perc hozzászólási lehetőséggel. Számolja ki, államtitkár úr, hogy mekkora költségvetési vonzatú területet érintettünk! Emellett kérdezem államtitkár urat, hogy a konyakos meggy és egyéb ideértendő cikkek tekintetében mekkora költségvetési vonzatra számíthatunk. Remélem, minél jobban sikerül a magyar beszállítóknak kedvezni, ez közös cél, és ezen nincs is vita.
De azt látjuk, hogy mondjuk, a végrehajtási eljáráshoz képest súlytalannak tekinthető törvényjavaslatokról a maga súlya szerint, bár az önök hibái mellett azért mégis tudunk érdemi vitákat folytatni, mindemellett pedig azt látjuk, hogy sokkal fajsúlyosabb területeken egész egyszerűen katasztrófa, amit önök művelnek. Tehát március 1-jével lejár egy kilakoltatási moratórium. Nem tudták önök ezt előre? Nem volt fogalmuk arról, hogy az önök által kiírt kilakoltatási moratórium meddig tart? Nem tudták előtte rászánni az időt arra, hogy a végrehajtás szabályait módosítsák? És még így is hibásan került benyújtásra a módosítás módosítása is. Hiszen tegnap sem sikerült egy hibátlan javaslatot megalkotniuk. Hozzáteszem, ennek a teljesebb módját és verzióját három éve a Jobbik frakciója benyújtotta, önök pedig még vitára sem találták alkalmasnak majdnem ugyanazt, amit tegnap sürgősséggel keresztülerőltettek a parlamenten.
A jövedéki előírások változása tekintetében, még egyszer mondom, hatályba léptető rendelkezések pontosítása esetén azért nagy vitákra nincs szükség. Mi ezt támogatni fogjuk. De azt azért meg kell jegyezni, hogy valóban, sokkal fajsúlyosabb területeken, mint amilyen, mondjuk, az üzemanyagok jövedékiadó-tartalma, Magyarország Kormánya merényletet követ el a magyar polgárok, a magyar fogyasztók ellen a tekintetben, hogy példa nélkül álló módon a világpiaci árak esetleges csökkenését nem engedi átgyűrűzni a fogyasztók, a vásárlók zsebébe.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ugye, már az alapvető élelmiszerek kozmetikai jellegű áfacsökkentése tekintetében is azt tapasztaltuk, hogy a kereskedők a csökkentésnek a felét vígan lenyúlhatták, 9 és 14 százalékos adatokkal rendelkezünk. Államtitkár úr és Magyarország Kormánya, miniszterei, kormányfője azóta sem tett semmit annak érdekében, hogy ez a kereskedők által lenyelt különbözet valamilyen úton-módon tovább vándoroljon a vásárlókhoz. Azt látjuk az üzemanyagok tekintetében is, hogy mindenféle, a világpiacról begyűrűző könnyítés egész egyszerűen megáll, nem gyűrűzhet tovább a fogyasztók felé.
Itt azt látjuk persze, kedvezni kell a beszállítóknak, de alapvetően a magyar beszállítóknak hogyan kedvezhetne ez a kormány? Kétféle módon: egyrészt, ha az úgynevezett stratégiai szerződései tekintetében tisztességes magyar beszállítói és együttdolgozói hányadot írna elő, vagy legalább kérne ilyesmit, másrészt pedig kérné-követelné a bérfelzárkóztatás megkezdését. Hiszen teljes mértékben tarthatatlan az, hogy Magyarország és a nyugat-európai országok közötti bérszakadék miatt egyrészt az elvándorlás brutális módon felpörgött, másrészt a magyar gazdaság képtelen a saját lábára állni ennyire olcsó bérszínvonal mellett.
Tehát ha valóban segíteni akarnak ezen a területen, és rászánják a parlamenti időt, a parlamenti vitát, akkor ne csak jövedéki adó tekintetében gondolkozzanak, ne csak pontosító rendelkezésekig terjedjen a bátorságuk, hanem álljanak ki az európai színtéren is a bérunió, a magyar polgárok átlagos munkabéreinek felzárkóztatása tekintetében vagy legalább azt illetően, hogy induljon el ez a folyamat. Hiszen amíg ezt nem viszik keresztül, addig sikeres, önálló, szuverén nemzetgazdaságot nem lesznek képesek építeni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me