DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselő Urak! Tisztelt Ház! A közelmúltban komoly visszhangot váltott ki a miniszterelnök úr egy nyilvánosság előtt elmondott beszéde, amelyben az etnikai homogenitás kifejezést használta. A visszhang itthon és külföldön is bíráló és negatív volt. A kormány több fordulón keresztül magyarázkodott, okkal. Sokan sokféle értelmezést adtak és elemezték. Kérem, engedjék meg, hogy a tudományos kutatás általános és elfogadott megállapításait itt és ma összekapcsoljam egy roppant egyszerű, ám igencsak konkrét politikai példával, a mi esetünkben jelenleg a Magyar Országgyűlés munkahelyi adottságaival.
A Magyar Országgyűlés képviselői az ülésen részt vevő nemzeti szószólók kivételével nem etnikai alapon kerülnek ki-, illetve megválasztásra. Magyar emberek, magyar állampolgárok, ebben az összehasonlításban sok más magyarországi környezethez, munkahelyhez hasonlíthatók. Mégis sokkal inkább szem előtt vannak, vagyunk, ezért javaslom, hogy nézzük meg ezen említett aspektusból. A legtisztességesebb mindjárt magamon és a saját frakciómon kezdeni. Hiller a családnevem, soproni régi polgár család, de jól érezhetően a névből az őseim nem Árpád vezérünkkel jöttek a mai Magyarországra. Mögöttem Korózs képviselő úr ül, az ő felmenői és neve vallon eredetű, mellettem meg Burány képviselő, akinek családneve szlovák csengésű.
Egy frakcióval arrébb a frakcióvezetőt Volnernak hívják, mellette Staudt képviselő ül (Derültség a Jobbik soraiban.), mögöttük Ander képviselő, mellettem meg Sneider alelnök úr, akiktől egyébként alapvető felfogásbeli különbségek választanak el, de az összeköt, hogy az ő nevük sem ősmagyar eredetű.
Egy újabb frakcióval arrébb nemrég Schmuck képviselő asszony volt a vezető, előtte Schiffer képviselő úr látta el ezt a szerepet, szép nevek, frakciójuk tagja pedig az imént felszólalt Ikotity képviselő úr, nem kétséges, szláv, talán szerb felmenőkkel.
A kereszténydemokratáknál Hoffmann államtitkár asszony előtt Harrach frakcióvezető ül (Derültség.), mögötte Firtl képviselő úr, civitas fidelissima, a leghűségesebb magyar város képviselője.
Hirt, Lezsák, Manninger, Völner, Witzmann, Tuzson Fidesz-képviselő urak nevei is jól és világosan tanúskodnak.
Az Európai Unióban a magyar biztos neve Navracsics. (Derültség.) Hazánk jelenlegi köztársasági elnöke pedig Áder, német nevet visel, jelentése ér, erezet.
Ez, tisztelt képviselőtársak, Európa közepén így normális. (Dr. Rétvári Bence: Erről beszélt a miniszterelnök is! Szó szerint ezt mondta! A sváb nevekről beszélt ő is!) Különböző irányokból jöttünk. Különböző irányokból jöttek az őseink. Vitatkoznak, vitatkozunk néha késhegyig menő vitákban, és remélem, hogy ebben egyetértünk, mindannyian büszke magyarok vagyunk. Egyiknek sincs joga a másikat feljebb vagy lejjebb sorolni, mert így vagyunk, így alkotunk egy nemzetet. Felesleges minden olyan beszéd, amely mást és másként akarja ezt láttatni.
Ha szabad, érdemes minderről a tudományt említeni, ugyanis a tudomány előbb adott hiteles és átgondolt magyarázatot, mint a politikusok. Ennek a kérdésnek az egyik legtekintélyesebb professzora, Bálint Csanád akadémikus így foglalta ezt össze, megjelent a Magyar Tudomány 2008/10. októberi számában: „Aki nyílegyenesen töretlen ívű históriának szeretné látni a magyar nép genezisét, valószínűleg elégedetlen a szaktudósok eredményeivel, s persze továbbra is ragaszkodhat fantazmagóriáihoz.” Javaslom, hogy ne ehhez ragaszkodjunk.
Javaslom, hogy egymás között is vegyük alapul mindazt, ami elhangzott és gondolatainkat, beszédeinket is érdemes ennek megfelelően alakítani. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me