IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt években a kormánypártokon kívül mindenki számára teljesen egyértelművé vált, hogy a politikusok önbevallásán alapuló vagyonnyilatkozatok nem érnek semmit. Nincs olyan év, amikor ne derülnének ki elfelejtett ingatlanok, elfelejtett négyzetméterek, eltitkolt nyaralók vagy elhazudott százmilliók, mindenféle következmények nélkül.
A vagyonnyilatkozati rendszer ma nem az átláthatóság bizonyítéka, hanem korrupt, gőgös politikai elit kiábrándító bizonyítványa saját magáról. Aki részt vesz a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer fenntartásában, az bűnrészességet vállal minden egyes korrupt politikussal, minden ellopott forinttal, függetlenül attól, hogy a pénzt ő vagy egy kollégája lopta el. Az LMP nem akar asszisztálni az elmúlt 27 évben kialakult „kéz kezet mos” elvéhez, mi nem az átláthatóság képmutató látszatát akarjuk fenntartani, hanem új alapokra akarjuk helyezni a magyar politikát. Mi be akarjuk bizonyítani a magyar embereknek, hogy a politikával, a politikusokkal nem jár szükségképpen együtt a korrupció. Be akarjuk bizonyítani, hogy Magyarországon is teremthetünk olyan viszonyokat, ahol a politikusoknak nem enyhébb, hanem sokkal szigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük, mint bármelyik magyar állampolgárnak.
A Lehet Más a Politika ezért évek óta nemcsak a vagyonnyilatkozati rendszer eltörlését követeli, de leraktunk egy olyan saját javaslatot is az asztalra, ami a garanciát jelentené a jelenlegi rendszerbe tudatosan beépített kiskapuk és menekülőutak felszámolására. Mi nemcsak a problémákat mondjuk el, nemcsak a kifogásokat fogalmazzuk meg, hanem konkrét, végiggondolt javaslatot raktunk le az asztalra. A mi javaslatunk szerint a vagyonnyilatkozatok helyett kötelező vagyonosodási vizsgálatnak kellene alávetni évről évre a parlamenti képviselőket, és nemcsak őket, a kormánytagokat, közjogi méltóságokat, önkormányzati vezetőket, valamint állami és önkormányzati tulajdonban lévő cégek vezetőit is. Ebben a rendszerben az átláthatóság nem ellenőrzés nélküli önbevalláson alapulna, hanem egy független intézmény végezné a vizsgálatokat. A vizsgálat célja pedig nemcsak a bevallott, hanem a be nem vallott vagyon eredetének feltérképezése is lenne.
Mi ezt a javaslatunkat adtuk be akkor is, amikor Simon Gábor eltitkolt százmillióira fény derült, és akkor is, amikor Rogán Antal, Szijjártó Péter és ki tudja, hány kormánypárti politikus lebukott a vagyonnyilatkozatával. Minket ugyanis a kormánnyal szemben nem a korrupció színe érdekel, hanem a korrupció ténye. A kormánytöbbség azonban minden egyes alkalommal lesöpörte a javaslatunkat, ezzel egyértelművé tette, hogy a kormánypárti képviselőknek van takargatnivalójuk, ha ugyanis az ember nem rejteget semmit, ha valóban tisztességes, akkor a minél szigorúbb vizsgálatban érdekelt, hiszen csak így tudja ezt jobban bizonyítani.
Mi azonban nem adjuk fel, az idei év elején ötpárti egyeztetést kezdeményeztünk a javaslatunkról, hogy a frakciók már a benyújtás előtt jelezhessék esetleges problémáikat, és így is növeljük a valódi átláthatóság megteremtésének az esélyét. Az egyeztetésen legnagyobb meglepetésünkre az ellenzéki képviselők mellett a kormánypárt egy képviselője is megjelent, bár jelenlétével nem emelte az esemény fényét, ugyanis világossá tette, hogy a Fidesznek esze ágában sincsen hozzányúlni a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerhez, hiszen szerinte az jelenleg Európa egyik legszigorúbb ilyen jellegű rendszere. Bár teljesen egyértelmű, hogy kár vitázni a Fidesz álláspontjával, hiszen azt ők maguk se gondolják komolyan, de azért érdemes egy dolgot leszögezni. Az a rendszer, ahol a politikusok sorra titkolják el a vagyonukat, majd semmiféle következménye nincs annak, ha rajtakapják őket, az nem szigorú, se nem működőképes, és ebből a szempontból minket egyáltalán nem érdekel, hogy Európa más országaiban mi a szabályozás.
Mi a napokban újra benyújtjuk azt a javaslatunkat, amelybe már a kérdést komolyan vevő parlamenti pártok javaslatait is beépítettük. A kérdésről tehát újra szavazni fog az Országgyűlés, és akkor újra ki fog derülni, hogy a kormánypártok a korrupt politikusok vagy pedig az átláthatóság oldalán állnak. Egy dolgot azonban érdemes minden egyes kormánypárti képviselőnek az eszébe vésnie: ha újra leszavazzák a javaslatunkat, akkor nem az LMP ötletére mondanak nemet, hanem a magyar emberek azon teljesen egyértelmű igényére, hogy a korrupt politikusokat vonják felelősségre. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me