DR. LAJTÁR ISTVÁN,

Full text search

DR. LAJTÁR ISTVÁN,
DR. LAJTÁR ISTVÁN, a legfőbb ügyész helyettese: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr kérdésében az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának, azaz az OLAF-nak az ügyészség számára megküldött ajánlására utal. (Zaj. - Az elnök csenget.) Szeretném hangsúlyozni, hogy az OLAF kizárólag az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja. A büntetőjogi felelősség kérdésével nem foglalkozik, és nem is foglalkozhat. Eljárásának befejezésekor azonban igazságügyi ajánlással élhet az adott nemzeti hatóság, Magyarországon a Legfőbb Ügyészség felé, amennyiben bűncselekmény gyanúját vélelmezi és a nyomozás megindítását kéri.
A magyar ügyészség ilyenkor a legfőbb ügyész által meghatározott protokoll szerint minden esetben - szeretném hangsúlyozni, hogy minden esetben - elrendeli a nyomozást, és annak teljesítésével valamelyik nyomozó hatóságot bízza meg. Utalnék arra, hogy Magyarországon az OLAF ajánlására indított 36 ügy közül nyolcban az ügyészség vádat emelt, 8 ügyben a nyomozó hatóság az eljárást megszüntette, míg a többi ügy folyamatban van. Ez az arány tökéletesen megfelel az uniós átlagnak, illetve néhány százalékban még jobb is annál.
Szeretném tájékoztatni a képviselő urat, hogy az ügyészség a konkrét ügyben lépett. 2018. január 22-én a Pest Megyei Főügyészség ugyancsak elrendelte a nyomozást, és annak teljesítésére a Készenléti Rendőrség a Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki. A nyomozás folyamatban van. A képviselő úr által elmondottakból számomra ugyanakkor egyértelműnek tűnik, hogy teljes bizalma van az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalában és az OLAF által tett megállapításokban. Csak remélni tudom, hogy ez a bizalom minden ajánlásra nézve is fennáll. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me