DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Különösen súlyos, az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügyére derített fényt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala az úgynevezett Elios-ügyben (Zaj. - Az elnök csenget.), amit mi már csak úgy hívunk, hogy a vőügy. Különösen súlyos ügy, mert nem egyszerűen közpénzmilliárdok csalárd módon történő felhasználásáról van szó, hanem egyfelől arról, hogy közpénzeket a szervezett bűnözésnek is megfeleltethető módon használtak fel, másfelől az ügyben a miniszterelnök családjába tartozó személy is érintett.
Olyan tízmilliárdos nagyságrendű közpénzlopás nyomaira bukkant az OLAF, amelyben a miniszterelnök családjához tartozó személy részvételével, maffiamódszerekkel károsították meg a magyar embereket. Az OLAF vizsgálata nyomán és a vizsgálat eredményeként közzétett megállapítások alapján úgy tűnik, hogy üzemszerűen csalhattak az Elios Zrt. vidéki közvilágítással kapcsolatos pályázatain. A modernizáció olyannyira sikeres volt, hogy a sablonszerűen az Elios által elnyert pályázatok miatt az OLAF azt javasolta, hogy vonják meg Magyarországtól a 13 milliárd forintos európai uniós támogatást. Mindezt azért, mert a miniszterelnök veje, a Miniszterelnökséget vezető minisztere közösen kitalálták ezt a modernizációs programot, viszont a törvényességről megfeledkeztek.
Kérdezem a legfőbb ügyészt önön keresztül: mi kell még ahhoz, hogy az ügyészség végre lépjen? A 17 pályázatnál feltárt machinációk az OLAF olvasatában költségvetési csalás bűntettével írhatók le a magyar törvények szerint, de az OLAF azt javasolja, hogy a magyar hatóságok vizsgálják meg azt is, hogy a történtek nem felelnek-e meg a szervezett bűnözés feltételeinek. Hol tart ennek a vizsgálata, és ha van nyomozás, milyen bűncselekmény miatt folyik jelenleg nyomozás? Várom válaszát. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me