DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Alelnök Úr! Amikor három éve kirobbantak a fideszes brókerbotrányok, bedőlt a Buda-Cash, majd a Quaestor és a Hungária Értékpapír Zrt., akkor azt mondták, hogy a Magyar Nemzeti Bank ura a helyzetnek, és hatékonyan látja el a pénzügyi szektor felügyeletét.
Most kiderült, hogy évekig törvénysértő határozatokat hozott a bankszektor törvényessége felett őrködő Magyar Nemzeti Bank. A Kúrián ugyanis két felülvizsgálati eljárásban is kimondták: jogsértőek, és ezért semmisek azok a nemzeti banki határozatok, amelyeket Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hozott a felszámolás alatt álló Hungária Értékpapír Zrt. ügyében.
Ez igencsak kínos hiba a Nemzeti Bank részéről, amely folyamatos felügyeletet gyakorol a pénzügyi szervezetek törvényes működése felett. Havonta több száz határozatot hoz a jegybank, és oszt ki ezekben összességében milliárdos nagyságrendű bírságokat. Ez igencsak kínos hiba az MNB részéről, amely folyamatos felügyeletet gyakorol a pénzügyi szervezetek felett, és közben a Kúrián született ítéletek alapján a brókerbotrányok kapcsán, legalábbis a Hungária Értékpapír Zrt. kapcsán a Windisch által jegyzett határozatokat sikerrel lehetne megtámadni.
Ezt a hibát látva óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy az MNB vezetői összejátszanak-e a csaló brókerekkel, vagy egyszerűen csak alkalmatlanok a pénzügyi felügyeleti munkára. Windisch László munkáját ennek ellenére nagyra tartja az MNB, hiszen a havi 4,5 millió forintos fizetése mellé havonta bő 2,4 millió forint bruttó jövedelmet bezsebel négy, a jegybankhoz kötődő cégben vagy szervezetben betöltött posztért, ráadásul kedvezményes hitelt is felvett az MNB-től.
Tisztelt Alelnök Úr! Hogy is volt ez, hogy is van ez? Tudatos ügyetlenkedés zajlik-e az ügyben, és az MNB titokban a csaló brókerek pártjára állt, vagy alkalmatlanok a pénzügyi szektor felügyeletének ellátására? Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me