DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ami az ön által felhozott második kérdéskört illeti (Gőgös Zoltán: Csak az igazat!), a kormány fontos feladatának tekinti (Bangóné Borbély Ildikó: 1300! Államtitkár úr, 1300!), hogy segítse azokat, akik munkájukkal évtizedeken át hozzájárultak az ország gyarapodásához. (Bangóné Borbély Ildikó: 1300!)
A kabinet 2010-ben azt vállalta, hogy megvédi a nyugdíjak értékét, és ezt a vállalását teljesíti is. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Melyiket? A 3000 milliárdot?) Ezt a szándékot tükrözi, hogy (Bangóné Borbély Ildikó: Amit elvettek?) idén januárban újra nőttek a nyugdíjak, most 3 százalékkal, és ezt megelőzően az idősek nyugdíj-kiegészítést és nyugdíjprémiumot is kaptak. Szintén segítség számukra a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány, amit karácsonykor kaphattak kézhez. (Dr. Szakács László: Gyere el… Elköltjük!) Mindeközben csökkent a rezsi; csökkent az alapvető élelmiszerek áfája, amit önök korábban szorgalmaztak, majd utána nem támogattak. És a kormány azt is lehetővé tette, hogy a nők 40 év munka után nyugdíjba vonuljanak.
Az a helyzet, tisztelt frakcióvezető úr, hogy a nyugdíjak ügyében az ember nagyon vonakodva és gyanakvással fogad el bármiféle javaslatot az MSZP-től, mert mégiscsak önök voltak azok, akik egyhavi nyugdíjat vettek el az idősektől. (Mesterházy Attila: Ne hazudj! - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Visszaadjátok?) Most is ott ülnek az MSZP-frakcióban azok, akik ezt megszavazták. (Bangóné Borbély Ildikó: A tárgyra térjél rá! 1300!)
Tisztelt Frakcióvezető Úr! Mégiscsak tény, hogy az utolsó baloldali kormány idején 4, azaz 4 százalékkal csökkent a nyugdíjak értéke. (Bangóné Borbély Ildikó: A tárgyra!) Mégiscsak önök voltak felelősek azért, hogy drasztikusan megugrottak az energiaárak. (Tukacs István: Nyolc éve kormányoztok!)
És az a helyzet, tisztelt frakcióvezető úr, hogy ha még egyszer lehetőséghez jutnának, akkor ugyanezt a politikát folytatnák. Ezt bizonyítják Karácsony Gergely szavai is, aki már most bejelentette, hogy elvenné a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt. (Moraj és közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között Gőgös Zoltán: És adna helyette 120-at!) Azt mondta, idézem: ez nem fog a jövőben működni. Tehát Karácsony Gergely 10 ezer forintos megvonással kezdené a munkát. (Mesterházy Attila: Mozog a szád! Hazudsz! - Az elnök csenget.)
És ha már Karácsony Gergelynél járunk, tisztelt frakcióvezető úr, akkor van még itt egy téma (Az elnök újból csenget.), amit szeretnék felhozni, mégpedig az az ügy, ami miatt a mai ülést önök összehívták, ez pedig a bevándorlás.
(13.10)
Önök találtak egy miniszterelnök-jelöltet. Most az mellékes, hogy a politikai köpönyegforgatásnak aligha van Magyarországon nagyobb művésze, mint ő (Dr. Tóth Bertalan: Egy van, Orbán Viktor!), szinte nincs olyan baloldali párt, amelybe ne nézett volna be, ahol ne fordult volna meg, járt itt is, jár most éppen önöknél, most éppen az MSZP-nél állomásozik ideiglenesen; nem tudom egyébként, hogy kellett-e hozzá felest innia ez alkalommal, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Karácsony Gergelynek vaskos és egyértelmű elképzelései vannak a bevándorlási válság megoldásáról. Pártja ezt egy nyilatkozatban korábban közzé is tette, ezek állnak benne (Bangóné Borbély Ildikó: 1300! Erről beszéljél!) - arra kérem, tisztelt frakcióvezető úr, hogy figyeljen -: a Bevándorlási Hivatal vegyen fel száz új alkalmazottat a gyorsabb ügyintézés érdekében (Dr. Szakács László: 700-at akartatok felvenni!); nyissák meg a használaton kívüli laktanyákat, és szállásolják el ott a bevándorlókat; s végül azt is javasolja az állásfoglalás, hogy semmiképpen ne kerüljön sor a határvédelmi kerítés megépítésére, mert az - amint ő mondja - értelmetlen. (Bangóné Borbély Ildikó: Kifizettétek már?) Ezt mondta az önök miniszterelnök-jelöltje. Na, így állunk.
Önök választottak egy olyan jelöltet, aki azon túl, hogy köpönyegforgató, éppolyan, mint bármelyik korábbi szocialista: kerítést bontana, mégpedig azonnal. (Dr. Legény Zsolt: Kerítést bont Orbán Viktor! - Közbeszólás az MSZP soraiban: Kordont!) Az MSZP-ben így hát az a helyzet, hogy minden változatlan. (Bangóné Borbély Ildikó: Mondjál már valamit! - Dr. Józsa István: 1300!) Ez ugyanaz a párt, amelyik először letagadta a bevándorlást, majd a kvótákat, majd a letagadott kvótákat egyébként Brüsszelben megszavazta, és egyébként minden erejével fúrta és fúrja a határzárat.
De ennek a szándéknak mi ellenállunk, és szerintem a magyarok többsége is. Nincs az a ravaszkodás, ami eltérítene minket a legfontosabb célunktól, mert Magyarország nem lehet bevándorlóország, és meg kell maradnia magyar országnak. (Bangóné Borbély Ildikó: 1300!) Köszönöm, hogy meghallgatott. (Bangóné Borbély Ildikó: Még egy perc van! - Taps a kormánypárti oldalról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me