FENYVESI ZOLTÁN

Full text search

FENYVESI ZOLTÁN
FENYVESI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magyarországon évek óta a világ- és az európai átlagot meghaladó mértékben nő a turizmus, és ezek a számok évről évre megdőlnek. 2017-ben ez a tízmilliós ország közel 12 millió vendéget fogadott a kereskedelmi szálláshelyeken, ők összesen közel 30 millió vendégéjszakát töltöttek el itt. Az idei eddigi statisztikák alapján a 2018-as év várhatóan túlszárnyalja az eddigi rekordokat is. Az idei év első hét hónapjában a tavalyi évhez képest 5,6 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma hazánkban, és 8,5 százalékkal nőtt a szálláshelyek bevétele is. Idén július végéig 7,1 millió vendég összesen 17,5 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken.
Továbbra is élénk a magyarok belföldi utazási aktivitása, amit az első héthavi összesítésben a belföldi vendégek számának 4,7 százalékos növekedése is mutat. A belföldi turizmus bővülését a SZÉP-kártya mellett az is segíti, hogy a magyar családok egyre több pénzzel rendelkeznek, egyre több jut a szabadidő tartalmas eltöltésére is. Az év első hét hónapjában a bérek 12,1 százalékkal nőttek.
A Balaton Budapest után hazánk második legfontosabb turisztikai desztinációja. Az ország kereskedelmiszálláshely-árbevételének több mint 15 százaléka ebből a térségből származik. A belföldi vendégéjszakák több mint negyede, azaz 25,5 százaléka ebben a térségben realizálódik. A Balatont nemcsak a part menti települések alapján szükséges értelmezni, hanem tágabb értelemben a háttértelepülésekkel együtt. A Balaton térsége óriási fejlődés előtt áll, hiszen tudjuk, hogy a kormány 365 milliárd forintot szán a Balaton térségében fejlesztések megvalósítására.A cél a négy évszakos Balaton megteremtése, a szezonalitás csökkentése, a tartózkodási idő növelése. A Balaton turisztikai teljesítménye is magabiztos növekedést mutat az elmúlt években. 2017-ben 2010-hez képest a balatoni térség kereskedelmi szálláshelyein a vendégek száma 46,2 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 36,4 százalékkal nőtt. Azt látjuk, hogy a Balatonon mind a belföldi, mind a külföldi vendégek száma évről évre jelentősen emelkedik, de a balatoni térség összes vendégét tekintve a belföldi forgalom a meghatározó, a vendégek háromnegyed része belföldről érkezik a Balatonra. 2018 első hét hónapjában is tovább nőtt a balatoni térségben a vendégek és a vendégéjszakák száma, mind külföldi, mind belföldi tekintetben. A balatoni térség kereskedelmi szálláshelyeinek bevétele is nőtt az idei év első hét hónapjában, 13,2 százalékkal volt magasabb az előző évihez képest.
(19.00)
Számomra, Veszprém megyei számára, Ajka, Tapolca, Sümeg, a Káli-medence és a Balaton-felvidék képviselőjének örvendetes adat, hogy Veszprém megye turisztikai teljesítményének növekedése meghaladja a Balatoni térség egészét: 2018. január és július vége között 8,5 százalékkal több vendég közel 9 százalékkal több vendégéjszakát töltött el az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 10 százalékkal növekedett. Az idei első hét hónapban a Veszprém megyei kereskedelmi szálláshelyek bevételei is növekedtek, az összbevétel 20 százalékkal volt magasabb az előző évhez képest.
Választókerületem jelentős részében, a Káli-medencében, Badacsony, Sümeg, Tapolca környékén és a Lesence-vidékén a turizmusból élnek a legtöbben. A Balaton-felvidék azonban nemcsak nyáron, hanem ősszel és télen is gazdag programokkal várja az odalátogató turistákat. Meg kell említeni a hétvégén lezajlott pisztráng- és borfesztivált Tapolcán, továbbá a szüreti mulatságokat, a Bortriatlont, „Helló Ősz!”-t Badacsonyban, a süllőfesztivált Szigligeten, a Márton-napi vigasságokat, a forraltborfőző-versenyt és a kocsonya-szépségversenyt Badacsonytördemicen, az év végi csobbanást Ábrahámhegyen és az újévit Szigligeten, a pincetúrákat a Lesence-vidéken, Szent György-hegyen és a Balaton-felvidéken, amelyek továbbra is szeretettel várják a bel- és külföldi turistákat. Mert ne feledjük: egész évben Balaton! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me