Az alapvető jogok biztosának titkos szavazással történő megválasztása:

Full text search

Az alapvető jogok biztosának titkos szavazással történő megválasztása:
Tisztelt Országgyűlés! Soron következik az alapvető jogok biztosának titkos szavazással történő megválasztása. Engedjék meg, hogy megkülönböztetett tisztelettel köszöntsem a köztársasági elnök jelöltjét, dr. Kozma Ákos urat és meghívott vendégeit, az Országgyűlés állandó meghívottjait és valamennyi kedves vendégünket. (Taps a kormányzó pártok, szórványos taps a Jobbik padsoraiból. - Dr. Kozma Ákos feláll és meghajol.)
Dr. Székely László úr biztosi megbízatása 2019. szeptember 25-én lejár. Áder János köztársasági elnök úr a 2019. június 28-ai átiratában azt javasolta, hogy az Országgyűlés az alapvető jogok biztosává dr. Kozma Ákos urat válassza meg. Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy az Igazságügyi bizottság, a Fenntartható fejlődés bizottsága, valamint a Magyarországi nemzetiségek bizottsága a jelöltet meghallgatta, megválasztását támogatta. A bizottságok erről szóló állásfoglalásai S/6668/1/2/3. számokon a Ház informatikai hálózatán a honlapon is megismerhetők.
Felhívom képviselőtársaim szíves figyelmét, hogy az Alaptörvény 1. cikk (2) bekezdés e) pontja, valamint a 30. cikk (3) bekezdése alapján az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés a képviselők kétharmadának szavazatával hat évre választja. Bejelentem, hogy az országgyűlési képviselők száma jelenleg 197 fő.
Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései alapján a jelöltet titkos szavazással kell megválasztani. A jelöltet az Országgyűlés 2019. szeptember 26-ai hatállyal választja meg.
Tisztelt Ház! A titkos szavazás menete a következő. A képviselő hölgyek és urak a Duna-parti folyosón vehetik át a szavazólapot a képviselők neve szerint ábécésorrendben, négy csoportban. Tájékoztatom önöket, hogy a szektoroknál egy darab szavazólapot, továbbá egy borítékot vehetnek át. Kérem, hogy az átvétel tényét az asztaloknál elhelyezett íveken aláírásukkal igazolni szíveskedjenek.
(9.20)
Kérem, hogy a szavazás során vegyék igénybe a folyosó végén elhelyezett szavazófülkéket.
Kérem önöket, hogy a szavazólapon az „igen”, „nem” - (Számos képviselő feláll.) arra kérném képviselőtársaimat, hogy maradjanak a helyükön, mert még fontos bejelentés lesz -, illetve a „tartózkodom” rovatban helyezzék el jelölésüket.
Most felkérem Gelencsér Attila jegyző urat, hogy röviden ismertesse a szavazás szabályait, képviselőtársaimat pedig ismételten tisztelettel arra kérem, hogy a helyükön maradva hallgassák végig a jegyzői bejelentést. Parancsoljon, jegyző úr!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me