Megemlékezés a magyar-lengyel barátság napjáról

Full text search

Megemlékezés a magyar-lengyel barátság napjáról
Tisztelt Országgyűlés! Minden esztendőben március 23-án Lengyelországgal közösen ünnepeljük a Magyar-Lengyel Barátság Napját, erről határozott 2007-ben a magyar Országgyűlés és a lengyel szejm. A magyar-lengyel barátság és együttműködés ténye közismert. „Lengyel, magyar két jó barát”, kezdődik a mondás, amelyet Lengyelországban és Magyarországon is jól ismernek, és a két nép több évszázados barátságát példázza. Ezt szimbolizálja a Győrben 2006-ban felavatott emlékmű is, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol, és amelynek lengyelországi párja Jarosławban található.
A magyarokat és a lengyeleket a történelmükben fellelhető számos hasonlóság és gyakran a közös sors is összeköti. Géza fejedelem alig hat évvel később vette fel a keresztséget, mint I. Mieszko lengyel király, és csaknem egy időben született a magyar és lengyel állam. Egyszerre illeszkedtek be az akkori Európába is. A két uralkodóház, az Árpádok és a Piastok kapcsolatát házasságok fűzték szorosabbra, Könyves Kálmán pedig örök testvériséget fogadott III. Boleszláv lengyel királynak. Nagy Lajos a XIV. században egyszerre viselte a magyar és a lengyel koronát. Kisebbik lánya, Hedvig lengyel királynő lett, és ő a Jagelló-ház alapítója is. Jagelló-uralkodók ültek később a magyar trónon is, jogaruk alatt egyesítve a középkor végén a két királyságot.
Tisztelt Képviselőtársaim! A függetlenség elvesztésével közössé vált a két nép szabadságvágya is. II. Rákóczi Ferenc lengyel földről hazaérkezve indította meg szabadságharcát, majd 1848-49-ben Bem tábornok vezetésével mintegy 6 ezer önkéntes lengyel katona érkezett a magyarok szabadságküzdelmének támogatására. 1918-ban a két nép egyszerre nyerte el a függetlenségét, majd száz évvel ezelőtt, 1920-ban Magyarország fegyverszállítmánnyal segítette a lengyelek küzdelmét a szovjet-orosz hadsereggel szemben. Azután, hogy 1939-ben a német hadsereg lerohanta Lengyelországot, hazánk sok ezer lengyel menekültnek nyújtott segítséget. Közismert az is, hogy 1956-ban a nyári poznańi felkelés iránti szolidaritás jelentős szerepet játszott a magyar forradalom érlelődésében. Mintegy 30 évvel ezelőtt, 1989-90-ben a magyar rendszerváltoztató erőknek példaképül szolgált a lengyel Szolidaritás mozgalom elszánt küzdelme. 1991 óta a visegrádi négyes együttműködés keretében fűzzük szorosabbra a kapcsolatainkat, majd évekkel később országaink egy időben váltak a NATO, majd az Európai Unió tagjává.
A két nép évszázadokra visszavezethető közös történelme és sorsközössége alapozza meg azokat a hétköznapi kapcsolatokat, amelyek a diplomáciai köteléknél is mélyebbek és elszakíthatatlanok. Közös felelősségünk, hogy ezeket támogassuk és utódainkra áthagyományozzuk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me