GYŐRFFY BALÁZS

Full text search

GYŐRFFY BALÁZS
GYŐRFFY BALÁZS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Annyi pénzt adok Márki-Zay Péternek, amennyit kér - nyilatkozta a napokban Bige László műtrágyakirály. Mint ön előtt is ismert, a műtrágyaárak drasztikus emelkedése az egész magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart megrengette. Az áremelkedésnek számos összetevője van, ráadásul a hazai piacot a műtrágya-kartellezés is megingatta, több tízezer magyar gazdának és fogyasztók millióinak okozott felbecsülhetetlen károkat a műtrágyapiaci kartellezés.
A mezőgazdaságban a műtrágyák árának emelkedése jelentősen növeli a költségeket, ami a növénytermesztésen túl az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban is lecsapódik. Korábban egy gazdálkodónak hektáronként 50-80 ezer forintjába került a műtrágya, jelenleg 200-250 ezerbe. A jelentős áremelkedés miatt sokan nem tudják majd elérni a kívánt termésszintet, ez pedig további élelmiszer-drágulást vetít előre.
Mindennek tudatában felettébb felháborító az a magatartás és cinikusság, ahogy a Bige-csoport éveken át nyerészkedés céljából sarokba szorította a magyar gazdatársadalmat és a saját partnereit is. Hogy a kartellezéssel a magyar polgárokat, illetve a hazai gazdálkodókat ért kár valójában mekkora, azt még felbecsülni sem lehet, hisz a mezőgazdasági termeléshez elengedhetetlen inputanyagról van szó.
A Fidesz a vidéki Magyarországot az ország bázisának, értékes erőforrásának tekinti. Megengedhetetlennek tartjuk a gazdákon való inkorrekt nyerészkedést. Annyi pénzt adok Márki-Zay Péternek, amennyit kér - mondja a vörösbáró, aki törvénysértő machinációinak továbbélését a gyurcsányista baloldal hatalomra kerülésétől várja, és erre kész bármennyit áldozni mások pénzéből. Hisz nem kétséges, a műtrágyakirály által megszerzett milliárdok a gazdák és az élelmiszerárakban a pluszköltségeket megfizető fogyasztók pénzéből származnak. A formálódó baloldali kartell a jóhiszemű emberek pénzét veszi el.
Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Felteszem a kérdést, hogyan lehetséges mindez. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me