Megemlékezésa magyar jelnyelv napjáról

Full text search

Megemlékezésa magyar jelnyelv napjáról
Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés 2017-ben a magyar jelnyelv napjává nyilvánította november 9-ét. A határozat kiemeli, hogy a hallássérült, a látássérült és a siket-vak emberek alapvető joga a magyar jelnyelv használata, amelynek a védelmét Magyarország Alaptörvénye garantálja.
Nyelvészeti szempontból a jelnyelv megfelel valamennyi szakmai kritériumnak ahhoz, hogy önálló nyelvként határozzuk meg. A hangzó nyelvhez hasonlóan a jelnyelv nem univerzális kommunikációs forma, amelyet valamennyi siket és nagyothalló egyformán használ a földrajzi adottságoktól vagy a kulturális környezettől függetlenül. A jelnyelveket adott közösségek alakítják egyedivé és teszik utánozhatatlanná. Ennek megfelelően a magyar jelnyelv a magyar kultúra szerves része, amelyet a hazai siket közösség formált a ma ismert nyelvvé.
A magyar jelnyelv természetes úton fejlődött ki, saját nyelvtani struktúrával és önálló szókészlettel rendelkezik. A jelnyelv gazdagságát és komplexitását fejezi ki, hogy Magyarországon számos dialektus alakult ki, a különböző korosztályok és csoportok pedig egyaránt képesek kifejezni saját szubkultúrájukat a jelnyelven keresztül. A siket és nagyothalló közösség számára a jelnyelv a kommunikáció és a megismerés eszköze, egyben identitásuk alapja. Siket honfitársaink nyelvi és kulturális kisebbségként tekintenek magukra, és ilyen értelemben a hazai nyelvi kisebbségek harmadik legnépesebb táborát alkotják.
Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar Országgyűlés 12 évvel ezelőtt, 2009. november 9-én egyhangúlag fogadta el a CXXV. törvényt a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról. A jogszabály bevezető sorai egyértelműen állást foglalnak arról, hogy a hallássérült és siket vagy siket-vak emberek a magyar társadalom egyenrangú és egyenjogú tagjai. Siket honfitársaink a környező világot a jelnyelven keresztül észlelik, gondolataikat a jelnyelven keresztül fejezik ki. A mai napon egyenjogúságuk előtt tisztelgünk a megemlékezéssel. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me