1564-től a legújabb időkig. Zwiedineck-Südenhorst Jánostól, fordította Acsády Ignácz

Full text search

1564-től a legújabb időkig.
Zwiedineck-Südenhorst Jánostól, fordította Acsády Ignácz
A Ferdinánd rendelte osztozással Stiria főországa, Grácz pedig fővárosa lett egy olyan államköteléknek, mely ugyanazon közjogi önállósággal bírt, mint a német birodalomnak bármely más közvetetlen területe. A német birodalmi gyűléseken ismételve szóba hozták, hogy az ausztriai uralkodó ház három szavazat gyakorlására jogosúlt: az ausztriaira, a belső-ausztriaira vagy stájerre és a tirolira. De a stájer csoport hamar elvesztette jelentőségét, mert már II. Ferdinánd alatt personal unióval csatoltatott Ausztriához, míg Tirolt még a westpháliai békealkudozásokban is saját követe képviselte. A fejedelmi hatalom ügykörébe eső kormányzati teendőket a belső-ausztriai titkos tanács, az udvari kamara és a hadi tanács végezte, mely hatóságok alá voltak rendelve Görcz grófság, Istriának habsburgi részei s az utóbbi évek folyamán keletkezett „határőrségek”, a weitschawari, tót, horvát és tengermelléki generalatusok is. Ellenben Stiria, Karintia, Krajna és Görcz országok autonom kormányzata az országgyűlések s az azokon választott követek kezében volt, kiknek élén a főkapitány állott. A három ország összetartozandósága az úgy nevezett kiküldött gyűlésekben (Auschusslandtag) nyert kifejezést, melyeket az egyes országgyűlések képviselői közös, főkép katonai és vallási ügyek tárgyalására tartottak.
A rendek jogosítványai a belső-ausztriai kormány alakúlásakor még igen lényegesek voltak, a közigazgatás teendőit majdnem kizárólag ők végezték, mindennemű adó az ő megszavazásuktól függött, sőt a honvédelem is az ő hatáskörükbe tartozott.
Mikor Károly főherczeg 1564 tavaszán, még atyja halála előtt, a reá szálló herczegségek hódolatát fogadta, minden egyes országgyűlésen a protestáns rendek többségével találkozott, kik hitvallásuk elismerését igyekeztek tőle, habár nem nagyon szembeszökő módon, kieszközölni. Az ő határozott vonakodásával szemben semmire sem mehetvén, meghódoltak ugyan, de a vallás dolgában fentartották maguknak a további lépéseket. A főherczeg viszont már trónra jutásakor el volt tökélve, hogy a vallásegységnek katholikus szellemben való visszaállítása érdekében mindent elkövet. A legnagyobb mértékben buzdította az elhatározásában felesége, Mária bajor herczegnő, kit, minthogy azon törekvések, hogy Erzsébet angol királynővel vagy Stuart Máriával lépjen házasságra, már az alkudozások elején meghiúsúltak, 1571-ben nőűl vett. Mária főherczegasszony erélyes asszony volt s férjének, utóbb meg fiának politikai irányára a legnagyobb hatást gyakorolta; ő volt a katholikus reactio főtámasza Belső-Ausztriában. Vele egyszerre jelentek meg Stiriában a jezsuiták s az 1573-ban Gráczban alapított gymnasiumban, melyhez csahhamar nevelőintézetképen a convictus járúlt, kezdték meg a versenyharczot a tanuló ifjúságért a protestáns rendektől alapított (1571–1573) iskolával, melyen neves német tudósok, mint a rostocki Chyträus Dávid, a lipcsei Osius Jeromos, a hassziai Homberger Jeremiás működtek. Uralkodása első szakában a főherczeg nem tett nagyobb izgatottságot keltő lépést a protestáns nemesség ellen, mert nem nélkülözhette közreműködését a törököktől folyton fenyegetett Belső-Ausztria katonai biztosításánál. Sőt a mura-brucki kiküldött gyűlésen egész odáig ment, hogy megengedte az evangelikus isteni tiszteletet állandóan alkalmazott lelkészek által és belenyugodott, hogy evangelikus iskolák tartassanak fenn Gráczban, Judenburgban, Laibachban és Klagenfurtban, sőt a polgárok lelkiismereti szabadságát általában elismerte, ha a prédikátorok a katholikus egyház ellen való minden támadástól tartózkodnak; a rendek, mint eddig történt, ezután is szabadon gyakorolhatják vallásokat; de ez engedmények irásbeli szövegezésétől megtagadta aláirását. Azon kijelentést pedig, hogy az engedményeket a maga és utódai nevében tette, a rendek által készített s eléje terjesztett jegyzőkönyvben kihúzta. A megütközés, melyet a brucki események a katholikus világban keltettek, a diadal öröme, melyet ez után a protestánsok tanúsítottak, Mária főherczegné és stájer rokonsága sürgetései Károlyt arra indították, hogy uralkodása tíz utolsó évében több erélylyel karolja fel a katholikus érdekeket. Udvartartásából teljesen kizárta a protestánsokat s megtiltotta a gráczi polgároknak, hogy gyermekeiket a protestáns iskolába küldjék. Az elégedetlenség tehát egész haláláig nőttön-nőtt, s több ízben erőszakos kitörésre is jutott.
Károly főherczeg volt a határőrvidék szervezője. Rendezte az a mögött fekvő belső-ausztriai országoknak az őrvidékhez való viszonyát; az őrházak egész sorát állította föl, elegendő őrségökről gondoskodott, a róla elnevezett Károlyváros várát fölépítette s Grácz „fővárat” szilárd bástyák és kapuk építésével erősítette meg. Mindezen vállalataira és intézményeire a rendeknek jelentékeny összegeket kellett megszavazniok. A pénzen kivűl az ország ellenséges támadás esetén bizonyos számú lovas és gyalog katonát volt köteles kiállítani. A földesurak birtokaikhoz képest 643 lovat, és 2.000 gyalog puskást, nagyobbára karabélyost bocsátottak a honvédelem rendelkezésére. De a XVI. század utolsó tizedétől kezdve a csapatokat már nem a birtokosok állították ki; toborzás útján állíttattak elő, míg a rendek pénzbeli járúlékot fizettek. Stiriában akkor még igen nagy birtokú családok éltek, úgy, hogy jószágaikhoz képest kiállított banderiumaik vetekedtek némely birodalmi fejedelemével. A Stubenbergek 52 lovas és 162 puskással szálltak táborba; az admonti apát e tekintetben egy fokon állt a speieri vagy passzaui püspökkel, egy Windischgrätz, Saurau vagy Herberstein a badeni őrgróffal vagy a braunschweig-lüneburgi herczeggel. Azon összegekből, melyeket a német birodalmi gyűlés olykor-olykor a török háborúra s a határvédelemre megszavazott, Stiriának semmi sem jutott. Az ország fejedelme és rendei ismételve keservesen panaszolták, hogy a birodalom úgy szólván elhagyja és föláldozza őket.
Ferdinánd császár és fiai egyik kipróbált tanácsosa, Cobenzl János, azon tervvel állt elő, hogy a német rendnek, melynek ő volt comthurja Laibachban, a tót vagy horvát végvidék bizonyos területét (esetleg Kanizsát vagy Kapronczát) engedjék át, hogy a rend ott kellő számú lovaggal megtelepedjék s kötelességéhez képest ismét folytassa a hitetlenek ellen való küzdelmet. Az eszme azonban a rend délnémet és rajnai lovagjainál, kik kényelmes és élvezetekben gazdag életökben nem akarták magukat zavartatni, nem keltett viszhangot s noha 1577-ben Miksa császár is erélyesen támogatta, valósúlatlan maradt.
Ez időben a háborút a törökök már nem Szulejmán modorában folytatták; minthogy a császár és a szultán közt a fegyverszünet évről évre megújíttatott, a hadakozás a szomszédos pasák magánügyének tekintetett, kik fosztogató betöréseikkel szakadatlanúl fenyegették Horvátországot, Stiriát és Krajnát s csaknem minden esztendőben költséges készülődést és sereg-összpontosítást tettek szükségessé. 1578-ban Károly főherczeg vette át a főparancsnokságot a Drávától az Adriáig terjedő egész határőrvidéken. Ez reá és országaira új terhet és gondot rótt ugyan, de lehetővé tette, hogy végül rendszer hozassék a védelembe s az erődített helyek jó karban tartásával a lakosok az ellenségnek legalább első rohama ellen oltalmat nyerjenek, míg Belső-Ausztriából a hadjutalék a határra érkezik. A harczosok fölfegyverzéséről a stiriai rendek hathatósan gondoskodtak s a gráczi fegyvertárban tömegesen halmozták föl a fegyverkészletet, melyet a hadjutalék mozgósítása esetén nyomban föl lehetett használni. Károly főherczeg uralkodásának utolsó éveiben az ellenséges betörések némileg csökkentek s így az uralkodó ismét a béke műveire fordíthatta figyelmét. Ide vágó alkotásai közt a legjelentékenyebb a gráczi egyetem alapítása (1586 ápril 14.). Az új intézet kezdetben nagyon tökéletlen volt ugyan, mert csupán a hittudományi és bölcsészeti karból állott s hatásköre is korlátolt maradt, mert vezetése s az összes tanszékek betöltése kizárólag a jezsuita rendre ruháztatott. Mindazonáltal az ország olyan művelődési tényezőt nyert benne, mely a következő kétszáz évben megakadályozta szellemi életének teljes elsatnyúlását.

Fegyvercsoportozat a gráczi tartományi fegyvertárból.
Charlemont Húgótól
Károly főherczeg korai halálával (1590 július 10) gyámsági kormány alakúlt, melynek élén 1591-től 1593-ig Ernő, azután 1596-ig Miksa főherczeg – mindketten Rudolf császár és király testvérei –, állottak. Ez időben a küzdelmek a törökkel néha oly fenyegető jellemet öltöttek, hogy Mária főherczegnő két ízben közel állt ahhoz, hogy nagy számú családjával eltávozzék az országból s Tirolban keressen menedékhelyet. A stiriai hadjutaléknak 1592-től fogva évről évre táborba kellett szállania. Eggenberg Róbert stiriai nemes úr, a ki Farnese Sándor alatt Németalföldön sajátította el a hadviselés tudományát, alig 5.000 harczosával Sziszeknél megverte (1593 június 22) a boszniai pasának 20.000 emberből álló seregét; bevette Petrinia várát; 1589-ben bárói rangot nyervén a magyar harcztéren fontos állásokban működött és Győr várának is volt főkapitánya. 1611-ben halt meg Ehrenhausen kastélyban, hol pompás mausoleumot emeltetett magának. Teuffenbach Kristóf és Herberstein János Zsigmond is szerencsével harczoltak Nógrád vármegyében és Kapronczánál, de az ötször-hatszor oly nagy ellenséggel szemben foglalásaikat meg nem tarthatták.

Grácz 1594-ben.
A legrégibb nyomtatvány után, Pehaim Györgytől.
Mikor Ferdinánd (született 1578-ban) Károly főherczeg és Mária bajor herczegnő tizenöt gyermeke között a legidősebb, ki 1595-ig a jezsuiták egyetemén Ingolstadtban tanúlt, a következő év végén három tartományának kormányzatát átvette, a határon nagy veszélyek merültek föl. De Ferdinánd nem tulajdonított nekik fontosságot s sürgetőbbnek találta gyors cselekvéssel fejezni be a küzdelmet, melyet legközelebbi elődei folytattak az új keresztény tan ellen. Búcsúra ment Lorettóba s ott vállalkozásához VIII. Kelemen pápának külön áldását kérte ki. Erre 1598 szeptember 13-án kiadta a rendeletet, hogy az összes protestáns iskolákat zárják be, az ott alkalmazott tanítók és prédikátorok két hét alatt az országból távozzanak el, a városok és mezővárosok összes polgárai pedig a régi vallásra térjenek vissza. Parancsának kellő nyomatékot adott néhány zászlóalj zsoldos katona, ki az ország különböző részeibe küldött vallásügyi biztosokat kisérte. Az ellenállás igen csekély volt, a rendek megelégedtek némi előterjesztéssel és tiltakozással, a polgárok átszolgáltatták bibliáikat, melyeket halomszámra elégettek s beletörődtek a katholikus isteni tiszteletbe. A megtelepedett lakosságból ez alkalommal, úgy látszik, kevesen vándoroltak ki, minthogy a nemesi családokat ekkor még nem kényszerítették az áttérésre. Szabad volt kastélyaikban jobbágyaik részvételével szerény házi isteni tiszteletet tartaniok, de hittudományilag képzett lelkész közreműködése nélkül, mert ezeket még a nemesek váraiban is üldözték. Azon bevándorlott protestánsok közt, kik akkor vallásuk miatt Stiriából távozni kényszerűltek, a legkiválóbb egyéniség Kepler János csillagász volt. Tübingából, melynek hittudósaival a stájer rendek szoros összeköttetésben álltak, a mennyiségtan tanáráúl hivatott meg a gráczi protestáns iskolához, utóbb országos mathematikussá neveztetett ki, s naptár kiadásával is megbízatott. Kepler 1597-ben kelt egybe mühlecki Müller Borbálával, kinek családja a Grácztól délre fekvő Mühleck jógászot bírta. A jezsuiták szívesen megnyerték volna egyetemöknek, de, mivel nem akart katholikussá lenni, távoznia kellett új hazájából.

II. Károly főherczeg.
A bécsi cs. és kir. Ambrasi-gyűjtemény festménye után, Jasper Győzőtől.
Már 1600 végén csaknem egészen befejeztetett Stiriában az ellenreformáció; csupán a nemesség nagyobb része tartotta meg evangelikus hitét, és Felső-Stiria nehány félre eső völgyében, főleg az Enns meg a felső Mura völgyében nem lehetett azt soha sem végképen kiirtani. Nem oly könnyen ért czélt Ferdinánd a török háborúban, mint a felekezeti politikával. Ellenkezőleg, ott több érzékeny veszteséget kellett szenvednie. Kanizsa várát 1600 október 20-án az ellenség bevette, mert a vár parancsnokát, Paradeiser Györgyöt, sokáig támogatás nélkűl hagyták. Mercoeur herczegnek a vár fölmentésére tett kísérlete meghiúsúlt, s gyászosan végződött az a hadjárat is, melyet a főherczeg a következő évben Kanizsa visszafoglalására indított, noha szokatlanúl nagy hadsereg: 23.000 gyalog és 4.500 lovas gyűlt össze s indúlt Radkersburg mellől a török ellen. Fosztogató török csapatok a következő években gyakran beütöttek Stiriába, míg a zsitvatoroki béke (1606), egy időre félbe nem szakította az ellenségeskedést.

Eggenberg Ruprecht.
A Grácz melletti Ehrenhausen várkastély mauzoleumában levő festmény után, Hecht Vilmostól.
A harmincz éves háború szenvedései megkímélték az alpesi országokat, a mennyiben ellenség nem nyomúlt területökre, s csak adót és katonát kellett szolgáltatniok. Mikor Thurn és Bethlen Gábor Bécs alatt megjelentek, a stájer rendek is fölszólíttattak, hogy csatlakozzanak a cseh fölkeléshez. De a fölhívás nem keltett viszhangot; az ország rendei ragaszkodtak fejedelmökhöz s nem igyekeztek kellemetlen helyzetét, melybe többi országainak elpártolása juttatta, a vallásszabadság javára kiaknázni.
Mikor Ferdinánd II. Mátyás király és császár halálával a Habsburg-ház német ágának fejévé lőn s összes országait a császári boronával egyetemben a saját személyében egyesítette, Belső-Ausztria önállósága is véget ért. Ezután a császár és családja ritkán s csak rövid ideig tartózkodván Stiriában, Grácz elvesztette székvárosi jellemét, ámbár a főhatóságok szervezete nem változott, és a Habsburg-monarchia egyes részei közt az egyetlen alkotmányos kapocs továbbra is csak a personál-unió maradt.

VI. Károly esküje.
Störcklin H. J. rézmetszetének fölhasználásával, Hamza Jánostól.
A császár és szövetségesei győzelmeinek, melyek a fehérhegyi csatával kezdődtek s Gusztáv Adolf föllépteig csaknem megszakítás nélkül követték egymást, Stiriára az a következménye lett, hogy az ellenreformáczió, mely csaknem két évtizeden át szünetelt, most végleges befejezést nyert. 1625 óta minden isteni tiszteleti cselekmény, evangelikus szertartás szerinti keresztelés, házasság tiltva volt, a külföldi egyetemek látogatását nem engedték; s 1628 augusztus 30-án a rendi nemességnek is, mely eddig a vallásszabadság némi maradékát megtartotta, kötelességévé tették a katholikus valláshoz való visszatérést. Csak akkor vándorolt ki a belső-ausztriai családoknak valami 800 tagja, köztük több tekintélyes stájer nemes is, példáúl Dietrichstein, Eggenberg, Gleispach, Herberstein, Lamberg, Prankh, Rackhnitz, Saurau; Schärfenberg, Stubenberg, Treufenbach, Tannhausen, Trauttmansdorff, Windischgrätz és Wurmbrand. De közűlök sokan, utódaik pedig nagyobbára mind haza tértek, fölvették a katholikus vallást s visszakapták jószágaikat. A katholikus nemesség azon tagjai közűl, kik már az ellenreformáczió előtt a fűherczegi udvarhoz csatlakoztak s később a császári pártfogás kegyelmének dús bizonyítékaiban részesűltek, a legnagyobb tekintélyre és befolyásra Eggenberg János Ulrik tett szert, ki nagybátyjával, Róberttel egyszerre (1598) kapta a bárói czímet, a titkos tanács igazgatójává, főudvarmesterré és Belső-Ausztria kormányzójává emelkedett, Krumau herczegséget s az örökös herczegi rangot nyerte és rendkivűl nagy gazdagságot gyűjtött. Wallensteinon kivűl, kinek politikáját hosszú ideig helyeselte s a császárnál támogatta, a cseh jószágelkobzásokból és a császár számos pénzügyletéből senki sem húzott olyan roppant hasznot, mint János Ulrik, kit II. Ferdinánd személyesen kedvelt s föltétlen bizalmával ajándékozott meg. Fia, János Antal, ülést és szavazatot nyert a birodalmi fejedelmek tanácsában, egy brandenburgi herczegnőt vett el, s III. Ferdinánd trónra léptekor rendkivűli nagyköveti minőségben Rómába küldetett, hol olyan pompázást vitt, mely még a kereszténység fővárosában is nagyon feltűnt. Két fia megosztozott a családi vagyonon, s egy cseh és egy stájer ágat alapított, melyek azonban már a XVIII. század elején mind kihaltak. Csehországban a Schwarzenberg-család, Stiriában a Lesliek és Herbersteinok lettek örököseik.
A török háborúk 1640 óta ismét sok bajt okoztak a stájereknek; pénzben és emberben sokat kellett áldozniok. A hadjutalék többé nem a rendi fölkelésbe, hanem a császári ezredekbe egyesíttetett, melyek a harmincz éves háború után többé föl nem oszlattattak, hanem a számokra külön-külön kijelölt kerületekből egészíttettek ki. 1664-ben Achmed Köprili nagyvezért Montecuccoli a stájer határhoz közel, Szent-Gotthardnál megverte. A mozgalomban, mely a kedvezőtlen vasvári béke miatt a magyar főurak közt támadt, gróf Tattenbach János Erasmus, Stiria egyik leggazdagabb földesura s a belső-ausztriai kormány tagja is részt vett; de az összeesküvést elárúlták s Tattenbach vérpadon halt meg (1670). Az 1683-ki dicsőséges hadjáratban az ország határait, melyek védelméről nem gondoskodtak, a törökök s magyar szövetségeseik portyázásai gyakran pusztították. Végre Savoyai Jenő győzelmei állandóan megszabadították az országot e sanyargatásoktól.

A gráczi polgárok és a francziák a főőrségen Gráczban 1797 április havában.
Mathieu rézmetszetének fölhasználásával, Mérode Károly bárótól.
A későbbi események sorában a legkiválóbb VI. Károly császár pragmatica sanctiójának elfogadása, mi 1720 június 10-én ment végbe az országgyűlésen. 1728-ban fogadta a császár neje, Erzsébet Krisztina és leánya, a tizenegy éves Mária Terézia főherczegnő kíséretében a rendek hódolatát Gráczban, mely alkalommal egyszersmind utóljára fogadták Stiria rendei küldöttségök útján uralkodójoknak alkotmányukra tett esküjét. Ezután már csak csekély részt vettek az ország kormányzatában. VI. Károly egészen megszűntette a belső-ausztriai kormányt, s teendőit az örökös tartományok részére akkor alkotott udvari kanczelláriára ruházta, minek következtében a kormányzás sulypontja Bécsbe jutott s akkor is ott maradt, midőn Mária Terézia alatt a stájer gubernium, mint alsóbb hatóság, fölállíttatott. Az összpontosító áramlat a pragmatica sanctioval elválhatatlanoknak nyilvánított osztrák tartományok kormányzatában II. József alatt érte el tetőpontját, ki még a főkapitányi állást sem töltötte be, s Bécsbe vitette a stájer herczegi süveget is, mely régóta egyszerű történeti emlékké vált. A rendi reactio, mely utódjának, II. Lipótnak annyi bajt okozott, Stiriában is kitörésre jutott, de némi izgatott viták után a kormány teljes győzelmével végződött, mely a rendeknek egy parányit sem adott vissza azon jogokból, melyeket lassanként tőlök elszedett.
A vallási mozgalom, mely a XVII. század második felében úgy szólván kihaltnak látszott, a salzburgi protestánsok kiűzésével új lángra lobbant, s mindenek előtt az Enns völgyében éledt föl, hol egyszerre egész községek (Ramsau) evangelikusoknak nyilvánították magokat. Azzal igyekeztek a mozgalmat elfojtani, hogy a német birodalomból jövő izgatókat nyomozták, azon egyéneket pedig, kiket sehogy sem lehetett a katholikus vallásra visszatéríteni, Erdélybe való kényszerű áttelepítésre (transmigratio) itélték, hol külön községeket alkottak. Mária Terézia alatt is többször történtek ily átköltöztetések. Csak II. József türelmi pátense (1781) fejezte be a kétszáz esztendős küzdelmet, mert megadta a protestánsoknak a jogot, hogy egyházközségeket alakítsanak s ott vallásukat háborítatlanúl gyakorolják.

A mausoleum Seckauban.
Bernt Rudolftól
A XVIII. században – kivéve a kuruczok 1704-ki betörését – Stiriát nem pusztította külső ellenség. Csak a század végső éveiben zavarták meg békéje boldog korszakát a francziák. Az a hadsereg, melylyel Bonaparte Napoleon 1796-ban és 1797-ben egész Felső-Olaszországot meghódoltatta s az osztrákokat számos csatában és ütközetben visszaszorította, a régi császári úton Karintiából nyomúlt az országba. 1797 április 4-én Bonaparte stájer földön Scheiflingban állott. Április 7-én Judenburgból fegyverszünetet kinált Bellegarde és Merveldt osztrák tábornokoknak, de már előbb, Klagenfurtból intézte Károly főherczeghez az úgy nevezett „bölcselő” levelet, melyben a békekötésre való készségét a humanitás szempontjából igyekezett bizonyítgatni. Bécsben Thugut miniszter és Károly főherczeg fővezér meggyőződése ellenére elfogadták Bonaparte ajánlatait; egyelőre 6 napi fegyverszünet jött létre, mire Göss klastromban értekezletek tartattak, s végűl április 18-án az Eggenwaldok kerti lakában Leobenben aláírták az előzetes békét. E közben a francziák előnyomúltak a megállapított határvonalig s megszállották az ország fővárosát, hol az összes császári hatóságok távoztával a közügyek vezetésére ideiglenes országos bizottság alakíttatott. Maga Napoleon két napot töltött Gráczban s főhadsegéde, Beaumont útján az országházban ülésező országos bizottságot, melynek szónokaképen gróf Arco seckaui herczegpüspök szerepelt, a hódolati eskü letételére szólította föl. A bizottság, mely törvényes fejedelmének tett eskűjére hivatkozva, erélyesen visszautasította e fölhívást, föloszlattatott. A főváros és a vidék a francziák eltávozásáig, ami május elején történt, sokat szenvedett az ellenség túlságos követelései és sarczolásai alatt.
1799 márczius havában Suvaroff orosz vezér 28.000 főnyi hadával Felső-Stirián keresztűl vonúlt Olaszországba s a következő évi háború ismét megnyitotta a francziák előtt az útat Stiriába. Ez alkalommal éjszakról jöttek. A Moreau vezetése alatt működő németországi hadsereg jobb szárnyából, Lecourbe hadtestéből Montrichard tábornok Salzburgból Leobenig nyomúlt, melyet csak 1801 márczius 19-én, a lünevillei béke megkötése után hagyott oda. 1805 november havában Davoust és Marmont hatoltak be Stiriába s a fővárost hét hétig megszállva tartották. Az 1809-ki hadjáratban az ország meglehetősen fontos műveletek színhelye volt s ez alkalommal történt a gráczi várhegynek első és eddig utolsó, nagyon ismertté vált ostroma. Mikor a déli hadsereg János főherczeg alatt visszavonúlt, Beauharnais Jenő, Olaszország alkirálya, megszállotta Karintiát, hogy onnan egy részt Napoleon császárral Bécsnél, más részt a délről előnyomúló Marmonttal fogjon kezet. János főherczeg, mikor Villach elveszett s a parancs, hogy Kolowrat hadtestével Lincznél egyesüljön, későn adatott, Klagenfurtból Grácznak folytatta a visszavonulást. A várhegyet védhető állapotba helyeztette. Mindenek előtt azonban azon igyekezett, hogy Jellasich altábornagynak valami 10.000 főnyi hadtestét, mely az Enns völgyén vonúlt föl, magához vonja. Jellasich a Liesing és a Mura völgyének összeszögellésében St.-Michaelnél május 25-én ütközött össze az alkirály előhadával, mely Judenburgból érkezett; még idejekorán Leobennek fordúlhatott s a St.-Michael és Leoben közti Mura-szoros hathatós védelmével fedezhette volna tovább nyomulását. E helyett azonban állást foglalt s ott tétlenül várakozott, míg a francziák délután öt órakor sokkal nagyobb erővel megtámadták és szép seregét annyira szétugrasztották, hogy csak ügygyel-bajjal tudott 3.000 emberrel Leobenbe eljutni. Az osztrákok e szerencsétlen ütközetben 426 halottat, 1.137 sebesültet és 4.973 foglyot vesztettek. Erre János főherczeg is elhagyta gráczi állását s Magyarországba húzódott, hogy az ott keletkezőfélben levő nemesi fölkelő sereggel egyesüljön. Május 30-án Macdonald tábornok megjelent Grácz alatt s Eggenberg kastélyba szállott; de már június 6-án a fősereg szaporítására Bécsbe indúlt s csak Broussier tábornokot hagyta hátra egy kis sereggel a várhegy ostromára. A vár parancsnoka Hackher Ferencz őrnagy volt; az őrség különböző ezredek legénységéből s a stájer honvédség 120 emberéből állott. Június 13-án kezdődött a bombázás s hét napon át szakadatlanúl folyt, de a legcsekélyebb eredmény nélkül. Sőt Gyulay tábornok közeledtére Broussier kénytelen volt az ostromot abbahagyni. Junius 26-án a francziák Gyulay csapataival véres ütközetet vívtak, mely az osztrákok visszavonulásával végződött. A várhegy másodszori ostromába a francziák nem bocsátkoztak; de a schönbrunni béke után a várat oda kellett hagyni s átadni a francziáknak, kik az erődítményeket lerombolták. A gráczi polgárok 2.840 forint lefizetésével mentették meg a szép, magas harangtornyot. Napoleon Stiriától 44 millió frank hadi sarczot követelt s midőn e roppant összeget lefizetni nem bírták, számos előkelő nemes urat és polgárt túszúl elfogatott. 1810 január 4-én távoztak a francziák Gráczból s azóta nem járt ellenség stájer területen. A politikai élet azután nagyon csöndes folyást vett; még az 1848-iki viharos év sem hagyott itt élénkebb emlékeket hátra; a stájer ezredek akkor Radeczky tábornagy vezetése alatt vitézűl harczoltak Olaszországban. A szellemi és gazdasági fejlődést Stiriában a század első felében különösen János főherczeg mozdította elő, ki állandóan az országban lakott s nagy tan- és nevelőintézetek (Joanneum), a gazdasági és a tűzkár-biztosító társulat s számos tudományos és jótékony egyesület alapításával az egész népnek maig is nyilvánuló tiszteletét vívta ki.

Eggenberg kastély Grácz mellett.
Bank Henriktől
Mikor az 1860-ki októberi diploma s az 1861-ki februári pátens Ausztria népeit az állam törvényhozásában való közreműködésre szólította s az önkormányzat elve a község, a járás és a tartomány ügyeiben ismét érvényre jutott: Stiriában tehetséges és hazafias érzésű férfiak akadtak, kik az állami ujjáalakúlás művében tevékeny részt vettek. Az 1885-ben elhúnyt tartományi főnök, Kaiserfeld Móricz, egyike volt azon politikai irány eszményi képviselőinek, mely a németek nemzeti érdekeinek az osztrák-magyar monarchia nagy feladataival való tartós összekapcsolását tekinti legfőbb czéljának. Stiria, Alsó- és Felső-Ausztria főherczegségekkel a Habsburg-család legrégibb, ősi birtokai közé tartozik s hogy mennyire tudatában van annak, minő körűlmények közt fejlődtek és szilárdúltak Stiria és felséges uralkodó háza között a viszonyok, hogy e viszonyokban bízva minő megnyugvással néz a jövő elé, bizonyítja a Habsburg-ház uralkodásának hatszázados évfordulójakor tartott nagyszerű ünnepély, melyet 1883-ban Ferencz József császár és király jelenlétében országszerte lelkesedéssel ültek meg.

A gráczi várhegy.
Wüst Ferdinándtól

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me