A föld rabságában

Full text search

A föld rabságában
A magyar közigazgatás 1872. évi nagy reformja nyomán Tiszavárkony nagyközségi státust kapott. 1876-ban, az új megyerendszer kialakításakor Jász-Nagykun-Szolnok települése. A megye tiszai alsó járásának része lett. Közigazgatásilag ettől kezdve járási szinten Tiszaföldvárhoz, megyei szinten Szolnokhoz tartozott. 1885-ben – mint már említettük – a járási szolgabíró székhelyét is átköltöztették a Benkó-kastélyból Tiszaföldvárra. A nagyközség elöljáróságának tagjai 1879-ben a bíró, a törvénybíró, a pénztárnok, a közgyám, négy tanácsos és két jegyző.
Tiszavárkony lakóinak száma az 1860-as években jelentősen nőtt, majd átmeneti csökkenést mutatva a XIX. század végén kétezer-háromszáz körül állapodott meg. A lakosság számának átmeneti csökkenését a gyermekvállalási kedv visszaesésével, az elköltözéssel és a környékbeli puszták benépesülésével, a környező tanyaközségek, egyházközségek megalakulásával magyarázhatjuk. (Az 1870-es évektől az 1890-es évek végéig terjedő időszakban jött létre Jászkarajenő, a varsányi pusztákon pedig Rákóczifalva és Rákócziújfalu, majd Kengyel.)
A XIX. század második felében a falu lélekszámának növekedésében főleg a földnélküliek számának emelkedése játszott szerepet. Ők voltak a Tiszavárkonyi-szőlők nevű határrész és a puszták lakói. A határ benépesülését elősegítette, hogy a magyar állam 1871-ben kisajátította az egykori dézsmás szőlőterületeket. Így a Sárközy-örökösök 165 hold földje és Markbreit Adolf 152 hold földje állami tulajdonba került.
Ugyancsak állami beavatkozást jelentett – ahogy erre már szintén utaltunk – az épülő Szolnok–Kiskunfélegyháza vasút létesítéséhez szükséges földkisajátítás. Az érintett területek egy-egy família esetében általában egy hold körül alakultak. A Fejér-, a Sárközy-, a Böszörményi-örökösök, a Deutschék és a Markbreiték birtoka így valamelyest csökkent, de beleegyezésükkel a falu bekerült az ország vasúthálózatába, s ez megkönnyítette számukra is az áruszállítást.
Új jelenség, hogy ebben az időszakban zsidók is birtokossá válnak a községben. A Tápiószeléről származó Deutschék először bérlőként jelennek meg, majd birtokon belül kerülnek. Az ausztriai származású Markbreiték Budapesten laktak, és 1878-ban vásároltak először földet a Kecskeméten lakó Sárközy lányoktól, majd további vásárlásokkal bővítették a birtokaikat.
A nagybirtokon egyaránt foglalkoztatják a helybeli nincsteleneket, de a máshonnan ide szegődötteket is. Számukra a lakást elsősorban a majorokban lévő cselédházak jelentették. Ezeken kívül a pusztai tanyákon és a szőlőkben is laktak nincstelenek. A külterületen élők száma 1910-ben már 1043 volt. A falutól hat kilométerre található Tiszavárkonyi-szőlőkben annyira megsokasodott a népesség, hogy a XX. század elejétől a község vezetőitől már külön gondoskodást igényelt az itt élők helyzetének javítása.
A várkonyi szegény emberek megélhetése szempontjából fontos tényező maga a Tisza. A folyó és mellékvizeinek szabályozása adott munkát sokaknak a XIX–XX. században. A Gerje-Perje–Körös-ér vízgyűjtőterületének átfogó rendezési tervét 1854-ben Horváth György mérnök dolgozta ki. A munkálatok fő szervezője a Gerje-Perje Társulat. A Perje-ér ekkor még Tiszavárkonynál ömlött a Tiszába.
Ebben az időben vállaltak először kubikosmunkát a várkonyiak. Később az ő leszármazottaikból valóságos kubikosdinasztiák alakultak itt ki. Munkájukra egyre nagyobb szükség volt, hiszen a Széchenyi István és Vásárhelyi Pál által elindított Tisza-szabályozás érintette a Tiszavárkony határát jelentő folyószakaszt is.
Az első világháború okozta károk között a község számon tartja az ekkor bekövetkezett gátszakadást is. Évekre adott feladatot a falu népe számára a töltés rendbe hozása, az elszabadult vizek visszaterelése a folyómederbe. 1919-ben egy hét alatt hetven munkás 325 nap gyalogmunkát teljesített, amelyért 13 650 koronát fizettek ki. Az első héten 42 korona volt a napi munkabér, majd azt követően 35. Július elején 31 munkás dolgozott a gátakon.
1920-ban a szolnoki folyammérnökség tervet készített a vízzel borított területek lecsapolására. A szakemberek azt javasolták, hogy a vezseny–karajenői úttól a Körösi-érig egy 2,8 kilométer hosszúságú csatornával vezessék le a várkonyi határból a vizet. A csatorna kiásása ötezer-ötszáz köbméter föld megmozgatásával jár. A munka megindítására Tiszavárkony huszonötezer, Vezseny tizennyolcezer, Jászkarajenő hétezer koronát különített el. 1921-ben az állam százezer koronát engedélyez az tiszavárkony– jászkarajenői út építésére. 1923-ban Markbreit Aladár mintegy ötven kishold felső-réti földjét – a magasparti rész mélyebben fekvő laposait – úgy kívánja ármentesíteni, hogy a vizet egy csatornával a Gerje-Perje-csatornába vezesse.
1924-ben ismét árvíz fenyegette a vidéket. Az ár elleni védekezés a község számára újabb jelentős terhet jelentett: 25 millió korona értékű rőzsét, deszkát és karónak való rudat kellett beszerezni. Tízmillió koronára volt szükség a kubikosok bérezésére, és 27 millió koronát számítottak a napszámra és a kocsifuvarbérekre. A kiadások fedezetére négy kilogramm búza árát rótták ki minden magyar kis holdra, azaz egy ezerkétszáz négyszögölnyi területre. Napi munkabérként teljesítményarányosan a kézi munkára nyolc–tizenkétezer koronát, az igás munkára harminc–ötvenezer koronát állapítottak meg.
A gátépítés, amely már öt éve húzódott, egyre sürgetőbb feladattá vált. Többen javasolták, hogy víztársulatot hozzanak létre a szomszédos községekkel, de a testület nem fogadta el a tervet: 1924 szeptemberében az önerős gátépítés mellett tette le a voksot. A közpénztár terhére, az előzetes költségekre öt kilogramm búza árát szavazták meg azzal a megjegyzéssel, hogy a mentetlen rét, illetve legelő esetében két hold számít egy egységnek.
1925-ben Vezseny község hozzálátott a gát szélesítéséhez, így Tiszavárkony sem tétlenkedhetett tovább. 56 kubikos alkalmazása mellett megkezdődtek a munkák a várkonyi partszakaszon is. A kubikosok minden köbméter föld kiemelését és a gátba való beépítését két és fél kilogramm búzáért vállalták. Eszerint tízezer köbméter föld munkadíja 280–300 mázsa búza volt. Ehhez jött a pallók ára (tizennégy mázsa búza), a napidíj és a kölcsönök kamatai (26–30 mázsa). Ha mindezt összeadjuk, négyszáz mázsa búza árát kellett előteremteni. Így a kivetést holdanként tíz kilogramm búza árára módosították. Az elöljáróságot arra is felhatalmazták, hogy hetvenmillió korona kölcsönt vegyen fel.
1926-ban az elöljáróság bejelentette, hogy „az árvíz közeledtével kapcsolatban a Tisza rohamos növekedésére való tekintettel a veszélyeztetett pontokon egyenesbe véve szélesbítette és a szomszédos községek által a saját határuk területén végzett árvízvédelmi munkálatok előrehaladtával karöltve a megfelelő magasságban a töltést szintén megemeltette”. Ezen munkálatok teljesítésére a rendelkezésre álló összeg nem bizonyult elegendőnek. Újabb 85 millió koronára volt szükség. A földtulajdonosokra további öt kilogramm búzát terheltek holdanként. A búza árát háromszáznyolcvanezer koronában rögzítették. Hovodzák Lajos községi bírót, Székely István főjegyzőt és Izsó József községi pénztárnokot megbízták, hogy újabb százmillió korona kölcsönt vegyenek fel a Tiszavidéki Hitelintézet Részvénytársulattól.
1926-ban a folyammérnökség újabb javaslatot tett a tiszai védgátra. Szilkey Béla műszaki főtanácsos a következőkben összegezte észrevételeit: „Az 1919. évi tiszai árvíz Tószeg, Tiszavárkony, Vezseny, Jászkarajenő és Újkécske községek határaiból mintegy 16 000 kis holdat öntött el. Azóta 1922 és 1924 években a határok ismételten veszélyeztetve voltak, úgy hogy 1924-ben nagy megerőltetett munka árán s csupán a véletlen folytán menekült meg a határ az újabb elárasztástól. Árvizek idején Tószeg – Várkonyi határnál, továbbá Várkony – Vezseny községek közt s Jászkarajenő község határában a Körös-ér vízfolyása mentén kell védekezni. E helyeken levő nyúlgátakat mindannyiszor erősítgetni kellett, ahányszor az árvíz veszélye fenyegetett.
A Várkony–Vezseny község közötti legveszélyesebb szakaszon levő nyúlgát újbóli erősítését e községek elhatározták s a munkát folyamatba tették oly módon, hogy közvetlen a gátak mögött régebben ásott anyaggödrök betömetnek s a meglevő nyúlgát magassága pedig az eddigi legnagyobb árvízszint fölé mintegy 0,50–1,00 méter magasra lesz építve. Bár a tervezett munkák végrehajtásával a töltés erősödik, teljes árvízvédelmi biztonságot azonban nem nyújt.
Nagy hibája ugyanis e nyúlgátnak hogy az ma már közvetlen a part szélén, vagy attól alig 1-3 méter távolságra van. Ez megnehezíti az árvédekezést, sőt az előforduló veszélyesebb eseteknél, mint például töltés, csurgás, átázásoknál stb. a védekezés majdnem lehetetlenné válik. A part közelsége veszélyezteti a töltés állékonyságát is, mert előfordulható nagyobb partomlásoknál a töltés vagy annak része a Tiszába szakadhat, mely esetben a katasztrófa szinte elkerülhetetlen.
A másik hiba a töltés szerkezetében van, mert a töltés úgy készült, hogy árvízveszély idején annyi földet hánytak a régi töltésre amennyit éppen szükséges volt, nem törődvén azzal, hogy az újonnan hányott föld a régivel összeforr-e. Ennek következménye, hogy a töltés nagy tömege ellenére is gyenge, s így árvizekkor fokozott éberség nagy munkaerő s nagyobb mennyiségű védanyag válik szükségessé. A part szakadozásával, s a nagy árvizek ismétlődésével a töltés további erősítése időről időre ismét szükségessé válik, ami által majdnem egy végnélküli munka végzése lesz a községek feladata és kötelessége, amelyet még súlyosbít az a körülmény, hogy az árvédelem nem lévén egységes a rettegés minden nagyobb árvíznél meg lesz…”
1927-ben arról értesült a község, hogy a Tisza szabályozásának tizenöt éves munkaprogramjában szerepel az Iványi-féle gátátvágási terv. A község belterületének megóvása végett ennek megvalósítását szükségesnek tartották, így újból és újból napirendre kerül a gát kérdése. A folyó is gondoskodik arról, hogy ne feledjék. Évente rendszeresen elárasztotta a mentetlen részt. Míg a túlpartot építi, Várkonytól mindig elvesz egy-egy darabot. A víz egyre közelebb kerül a partra épített házakhoz, a községházához. A partra lenyúló udvarok egyre zsugorodnak. Ezzel az ott lakók is számoltak. Erdőt telepítettek a mentetlen rétekre. Ekkor ültették a nyárfákat a ma futballpályának használt területre. A Fűz-kertet is kisajátította az állam, és gondoskodott a faállomány pótlásáról. 1931-ben ismét kiöntött a folyó.
A gátépítéshez, magasításhoz földet onnan vettek, ahonnan tudtak. Így kubikgödrök keletkeztek a határban. Emellett rendkívüli esetekben a gát magasításához még az istállótrágyát is felhasználták. 1933-ban például ifjú Csontos György kétszázhetven pengőt kért az elvitt trágyáért. 1926-ban Verebes József 35 mázsa búzát kért, mivel a Fűzkert szomszédságában lévő földjétől három ásónyom mélységben kétezer-négyszáz négyszögöl földjét hordták el a gátépítéshez. 1933-ban udvartöltéshez és gátépítéshez a Muszáj-kertet jelölték ki.
1933-ban a Tiszavárkony–Vezseny község közötti gátszakasz építéséhez kisajátították a szükséges területet. Idős Ács Imrétől, ifjú Berkó Mihálytól, Ács Mihálytól négyszögelenként hatvan fillérért, a Verebes-féle földet pedig magyar holdanként hatszáz pengőért vásárolta meg a község és átadta a folyammérnökségnek. Úgy számítják, hogy a munkálatok 222 földmunkásnak jelentenek ismét kenyeret. A gát használatát is szabályozták. Eszerint tilos a mentett oldalon három méter távolságon belül, a víz felőli részen pedig egy méter távolságon belül művelni a területet. A gát és a tilalom alá eső rész csak kaszálóként használható. A gáton vagy a rámpán kívül állatokat hajtani, kocsival átjárni tilos.
Az árvíz idején egyébként a Várkony és Vezseny közti dűlőutakat is tönkretették, így ott a kocsival való közlekedés nagy nehézségekbe ütközött. Egy kétkilométeres szakaszon szükségessé vált az árvízveszély elmúltával annak rendbetétele. Erre ezernyolcszáz pengőt költöttek 1934-ben. Ebben az időben kövezték ki a hajóállomáshoz vezető utat is.
Nem sokáig maradt nyugton a folyó. Az 1940-es évek is árvízzel kezdődtek. Erre, és az ezt követő évek nagy vizeire, a védekezésekre még ma is élénken emlékeznek a várkonyiak.
A gátépítők bandákban dolgoztak. Legfontosabb munkaeszközük a talicska, az ásó, a lapát és a heveder volt. Ez a földmunka nagy erőkifejtést követelt. A kubikossá váláshoz jó testi felépítés, nagy munkabírás kellett. A szakmai fogások elsajátítása is fontos volt.
A kubikost családtagjai segíthették. A gyermekből vagy a feleségből lehetett a „csikó”, aki a talicskát húzva megkönnyítette az azt toló dolgát. A szükséges földmennyiség kitermelése kubikgödrökben történt, amelynek a közepén mindig meghagyták a „babát”, magasságához viszonyítva mérték a kitermelt föld mennyiségét. Így mindenki egyéni teljesítménye alapján kapta meg a fizetségét.
A kubikos az étkezéséről maga gondoskodott. Étrendjében gyakori volt a szalonna és az úgynevezett egytálétel. Ez utóbbi száraztésztából, köleskásából vagy krumpliból zsírral, szalonnával, esetleg némi szárított, füstölt hússal előállított, szabad tűzön főtt, lé nélküli étel volt.
A munka befejezésével távolabbi vidéken is vállaltak hasonló tevékenységet a várkonyiak. A kubikosok nevében mindig a bandagazda tárgyalt, és ő végezte az elszámolást is. A munka színhelyére gyalogosan, talicskát tolva mentek a munkavállalók. Szállást rendszerint egy-egy birtokos pajtájában, istállójában kaptak. A munka idényjellegű volt, ahonnan rendszerint csak annak befejeztével érkezett haza a kubikos a családtagjaihoz.

Vasút menti tanyák, 2002

Gunyhó a Tiszavárkonyi-szőlőkben, 2002

Tiszai kubikosok (metszet a XIX. századból)

Gátépítő brigád, 1935

Árvíz, 1931

Víz alatt a sétány, 1931

Kubikosok, 1942

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me