A rómaiak és a népvándorlás kora

Full text search

A rómaiak és a népvándorlás kora
Az emberi megtelepülés korai korszakából kevés emléknyom maradt. Az őskőkor emberének régészeti leletei még nem kerültek elő Visegrádon, annak ellenére, hogy az összes környező településen – Dömösön, Nagymaroson, Szobon, Pilismarótón – már megtalálták a kezdeti kultúrák nyomait, és Vértesszőlős is légvonalban csak negyven kilométerre van.
A ma ismert legrégebbi településnyomok a község területéről az újkőkorból valók, a fellegvári lelőhelyről. A későbbi régészeti leletek a rézkor elejéről ismert úgynevezett lengyeli kultúrához tartoztak. Lelőhelyük Lepence, a Duna árterénél. Itt hálónehezékek, csont- és kőeszközök, durván formált edények kerültek elő.
A bronzkorból a Diós-hegyen ástak ki szórványos régészeti anyagot. Mellettük jelentős a késő bronzkori úgynevezett halomsíros kultúra emlékanyaga (Kr. e. III. évezred). A bronzkor végén számottevő leletanyagot vetett ki a föld az urnamezős kultúra idejéről. Lelőhelyük az egész Dunakanyarban megtalálható a patakok torkolatvidékén és a szigeteken. E korban a Lepence-patak mindkét partján éltek emberek. Ettől kezdve a különböző népcsoportok a vidéket máig folyamatosan lakják. A vaskori kelták jelenlétét például a Kr. e. III. évszázadtól a Kr. e. I. évszázadig nyomon követhetjük. Fontosabb lelőhelyeik Dióson, Lepencén, a Várkertben és a mai település területén is megtalálhatók.
A birodalom legészakabbra fekvő tartománya (provincia) a Duna által határolt dunántúli rész, Pannónia néven került a római világbirodalomhoz Augustus császár uralkodása idején, a Kr. u. I. évszázad közepén. A hatalmas, fél Európára kiterjedő birodalomnak komoly szállítási gondokkal kellett megküzdenie. A szárazföldi szállítás csak kis távközöket foghatott össze az általuk használt lófogatolás kezdetlegessége miatt. A távolsági szállítás vízi utakon történt part menti vontatással, így Európa két legnagyobb folyójának, a Rajnának és a Dunának az útvonalát biztosítaniuk kellett. Ezért hosszan elhúzódó határvédelmi vonalat, erődítményrendszert építettek ki a Rajna és a Duna vonalán egyrészt az útvonalak biztosítására, másrészt – és ez volt a fontosabb indok – az ellenséges barbár törzsek támadásának meggátlására. A kilencvenes évek végére kiépült az új határvédelmi rendszer, amelyet a császárkor későbbi szakaszában szokásos elnevezéssel limesnek hívunk.
Az I. század nyolcvanas éveiben a dunai háborúk megindulásával az eddig másodrendű dunai határ, limes, az elsőrendű határvonallá vált, és az is maradt a római kor folyamán mindvégig. Az eurázsiai népmozgalmak első lökései mindig itt érték a birodalmat, ugyanakkor ez a határvonal feküdt legközelebb Itáliához, ezért itt a hadsereg politikai súlya is egyre nagyobb lett.
Pannónia provincia tehát nem annyira gazdagsága, mint inkább katonai-stratégiai helyzete miatt vált jelentőssé, főleg a III. évszázadban. Ekkor a császári rangot szinte kizárólag a Pannóniából származó katonai parancsnokok nyerték el. A provinciát a rómaiak a 400-as évek elején voltak kénytelenek átadni a hun birodalomnak hosszas harcok után. Ezután a dunai limes jelentőségét vesztette.
A limest táborok, kisebb erődök és közöttük sűrűn felállított őrtornyok alkották. Az erődök általában egymástól húsz-harminc kilométerre helyezkedtek el. A visegrádi limes Szentgyörgypusztától Gizellamajorig terjedő szakaszán nyolc őrtornyot (burgus), egy katonai tábort (castellum) és egy erődöt találunk, vagyis összesen tíz római kori építményt. A 176 méter magas Sibrik-dombon látható Visegrád legnagyobb méretű római épületromja, amely a 320-as években épült, I. Constantinus császár uralkodása idején. Alapterülete 130 x 140 méter.
A domb felszínét követő, szabálytalan háromszög alakú katonai tábor falai egy-másfél méter szélesek voltak, amelyeket három legyező és négy patkó alakú torony védett. Az erődítmény (castellum) ostromát több árok is nehezítette. Miután a Sibrik-dombi castellum szerepe mint erődítményé megszűnt, az V. században kisebb germán csoport lakott a falai között.
A lepencei termálfürdő bejáratával szemben, a 11. sz. főközlekedési út Duna felőli oldalán találták meg a főút építése során a 9. számú építmény maradványait. Az őrtorony, vagy inkább kisebb négyszögletes, négy belső pilléres erődítmény nagysága 18,35 x 18,35 méter volt.
A romokban az építés körülményeiről valló feliratos kőtáblát ástak ki, amelynek felirata magyarul a következőképpen hangzott: „A mi urainknak, Valentinianusnak, Valensnek és Gratianusnak, a legnagyobb császároknak fejedelmi parancsára, valamint a kiváló férfiak közül való Equites comesnek, a hadsereg főparancsnokának rendelkezésére Foscianus, a Marsról elnevezett I. számú légió parancsnoka a rábízott katonáival együtt a parancsot végrehajtva ezt az őrtornyot az alapjaitól az utolsó simításig felépítette a mi isteni Gratianus császárunk és a jeles férfiak közül való Probus konzulsága idején.” A tornyot tehát 371-ben építették.
A Magyarországon fellelt, helyhez köthető négy, az építés körülményeit leíró feliratos kő közül kettőt éppen Visegrádon találtak meg, azaz itt és a kőbányai őrtorony feltárásakor.
A kőtáblánál is fontosabb leletnek tekinthető az a három szoborfej, amelyek szintén a 9. számú építménynél kerültek elő az ásatást vezető Gróf Péter és Gróh Dániel régész munkája nyomán. Ezek képe a sajtó révén az egész országot bejárta.
Római kori régészeti leletcsoport legutóbb a Gizellamajornál került elő, a vízlépcsővel kapcsolatos feltáró munka során. Itt állt egy, a 330-as években épült, négyzetes alapú, négy legyező alakú saroktoronnyal ellátott erőd, amelynek falai meglepően jó állapotban maradtak fenn. A négy főfal egy gyakorlóteret zárt körül. A falakhoz belülről minden oldalon épületszárnyak tartoztak, ahol a parancsnok főhadiszállása, a katonák szállása, istállók, gazdasági épületek, konyha, élelemtároló helyiségek sorakoztak. A feltételezések szerint az erőd kikötővel is rendelkezett, erre utal a limes útvonal nyomvonala és a hely stratégiai jelentősége. Az itt állomásozó katonaság létszáma száz-kétszáz között lehetett.
A Keserű-víz pataktól nyugatra található az erőd temetője, amelyet a IV. század második felétől az V. század első harmadáig használtak. Az itt előkerült nagyszámú női és gyermek viseleti tárgy és díszek arra utalnak, hogy a katonai erőd polgári településsel is kiegészülhetett. Az erőd nemcsak része a Dunakanyar térségében kialakult késő római védelmi rendszernek, hanem egyben annak kulcspontja is. A már említett nógrádverőcei ellenerőddel, a Sibrik-dombi és a Pilismarót-Kishegyről ismert katonai táborral és a szobi kikötőerőddel együtt egy olyan struktúra része, amely hatásosan egyenlítette ki a terület földrajzi helyzetéből adódó hátrányos harcászati körülményeket. Több momentum utal arra, hogy a visegrád-gizellamajori erőd az Al-Duna vidékét és a Dunakanyart összekötő védelmi rendszer kiindulópontja volt.
Az 370-es években a hunok elől menekülő barbár népeket (gótok, alánok) a rómaiak kényszerből a határ menti helyőrségekbe telepítették, jelentős változást hozva ezzel a garnizonok életébe. A gizellamajori erődítmény régészeti leletanyagában megjelennek a római tárgyaktól eltérő használati tárgyak és díszek.
Ennek a római-barbár együttélésnek a IV. század végén és az V. század elején lesz vége, amikor a római csapatokat Itália védelmére visszarendelik. A római kor utáni időszakból településünk életéről nagyon keveset tudunk. A hunok ittlétére utalnak a Gizellamajorban kiásott temetőleletek (torzított koponyás női sírlelet), a későbbiekben szlávok is lakták, bár ennek régészeti alátámasztására nincs adat. De azt tudjuk, hogy csak ők lehettek a helység névadói, Visegrád nevet Vicegrad formában már a kilencedik században ismerték, s a honfoglaló magyarok is átvették.

Kőkori edény a fellegvár területéről

Római őrtorony rekonstrukciója

A Lepence-völgyi római erődítmény alaprajza

Római császárfej a Lepence-völgyi erődítményből

A diós-völgyi római épület kemencéje

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me