A székelység hont foglal

Full text search

A székelység hont foglal
A Magyar Királyság keleti határainak védelmére a XII–XIII. század fordulóján fokozatosan telepítette be a székelyeket, akik Erdély délkeleti vidékén évszázadokon át ellátták a nekik szánt feladatokat. A határőrzés viszonzásaként közösségi szabadságjogokat és területi autonómiát kaptak. Zabola székely magyar lakossága is a tudatos telepítés nyomán teremhetett magának otthont a Kárpátok közvetlen szomszédságában.
A Székelyföld nem tartozott sem az erdélyi vármegyei rendszerhez, sem az erdélyi vajda fennhatósága alá. Fő elöljárója a székely ispán, a latin nyelvű oklevelekben Comes Siculorum. A székelyek nem fizettek adót, helyette sajátos szolgáltatással, az úgynevezett ökörsütéssel tartoztak. Adómentességüket, jogi és közigazgatási autonómiájukat a hon- és határvédelemben játszott folyamatos katonai szolgálataikért kapták.
A székely társadalom kezdetben egységes, tagjainak jogai és kötelességei azonosak, nem voltak benne sem nemesek, sem jobbágyok. Kelet-Erdélybe való betelepedésük idején még viszonylag szoros vérségi kapcsolatokra épülő nemzetségi szervezetben éltek. A székely nemek mindegyike négy-négy ágra tagolódott, így a székeket összesen huszonnégy alkotta. Jelenlegi földjükre történő beköltözésük nemek és ágak szerint történt.
A székelység lakóterületét a XIV. század közepéig elsősorban földnek (latinul terra), ritkábban pedig vidéknek (districtus) nevezték. A szék (sedes) fogalom viszonylag későn terjedt el, de a XIV. század végén már egyértelműen a székelység belső területi, önkormányzati intézményét jelölte. Kezdetben csak egy-egy székely vidék tanácskozó, ítélkező testületét nevezték széknek, később már az általa irányított közigazgatási és területi egységet is. Legfontosabb feladata a jogi szolgáltatás volt, amit a választott tisztségviselők – például hadnagy, székbíró – és a tekintélyesebb családfőkből való vének közösen láttak el.
A jogi ügyek irányítása mellett a szék fontos feladata volt a székelyek katonai, honvédelmi felkészültségének folyamatos ellenőrzése, a közbiztonság fenntartása és a törvénysértők megbüntetése.
A katonai vezető hadnagy és székbíró tisztségét a XVI. század elejéig a hat székely nem huszonnégy ágának tehetősebb képviselői felváltva viselték. Korábban, a XV. századtól jelent meg a királybíró (iudex regius) tiszte, akit közvetlenül a királyi hatalmat képviselő székelyek ispánjának rendelték alá.
Az erdélyi nemesek közül kezdetben a magyar király nevezte ki a központi hatalom nevében működő székely ispánt, majd Hunyadi János kormányzó idejétől maguk az erdélyi vajdák. Később az erdélyi fejedelmek is viselték ezt a méltóságot. A Székelyföldön egyedi önkormányzatot élvező szabad székely személyek együtt alkották a székely nemzetet, a natio siculorumot, amelynek tagjait a hon- és határvédelemben, a rendi szerkezetben elfoglalt különleges helyzet, az erős belső öntudat, valamint sajátos lelkület fogott össze.
Egy adott székely faluban élők közösségét a rendi korszakban communitasnak nevezték, amely elsősorban a földterületek közös birtoklásán és a helyi közügyek autonóm igazgatásán alapult. A szabad székely falvak mindennapi életét úgynevezett falutörvények szabályozták, melyeket a helyi közösség tagjai és elöljárói közösen alkottak meg.
A letelepedés után az állattartás mellett egyre inkább a földművelés játszott fontosabb szerepet a székelyek gazdákodásában, ezért a régebbi nemzetségi szervezet lassú felbomlásával megindult a vagyoni és a társadalmi elkülönülés. Emiatt fokozatosan kialakult a székelyek három neme, a tria genera Siculorum. Ezután a székely communitast, vagyis közösséget már a tehetősebbek (seniores, potiores vagy primores), a lófők (primipili) és a gyalogos közszékelyek (pedites, illetve pixidarii) alkották.
A XV. század második felében megbomlott a társadalom szerkezete. A szabad lófőkből és gyalogokból álló székely communitasok rovására a főemberek, azaz a primorok nagyobb része a vármegyék területén élő mágnásokhoz hasonló előjogokat igyekezett szerezni. Ez azt jelentette: az előkelők többször megkísérelték, hogy a közszékelyeket közvetlenül a fennhatóságuk alá vonják. Nem volt véletlen, hogy 1466-ban a sepsi, a kézdi és az orbai székelyek küldöttei Szentgyörgyi János erdélyi vajda, a székelyek grófja vezetésével Zabolán tanácskozást tartottak, és a közszékelyek korábbi szabadságjogait újból megerősítették. A három szék küldöttei egyúttal gyökeresen módosították a bíráskodás rendjét. Eldöntötték, hogy a főemberek hat úgynevezett székülőt választanak, de ugyanannyit jelölnek a közszékelyek is. Ezentúl tehát minden székben tizenkét székülő lesz, aki a kapitánnyal, a királybíróval és a székbíróval együtt rendezi majd a vitás ügyeket. A helyben hozott ítéleteket a székelység anyaszékének központjában, Székelyudvarhelyen, a harmadik – egyben legfelsőbb – fokon pedig csak a székely ispán közreműködésével lehetett a királyi udvarban megfellebezni.
Mátyás király idején tovább nőtt az oszmán-török veszély, ezért az uralkodónak égetően szüksége volt a szabad székelyek katonai erejére. Egy 1473-ban kelt oklevelében arra utasította az főurakat, hogy tartsák tiszteletben azok korábban elnyert szabadságjogait és kiváltságait, és ne terheljék őket különféle pénzadókkal. Ugyanakkor elrendelte, hogy a katonáskodó székelyeket vegyék nyilvántartásba, és a lustrákban külön nevezzék meg a lófőket, illetve a gyalogosokat. Miközben azonban a király határozottan megtiltotta, hogy a katonai szempontból számára oly fontos székely középréteg rendi státusát önkényesen bárki megváltoztassa az összeírás idején, Háromszéken mégis tovább folytatódott a lófők térnyerése, és Zabolán előbb a Basa, majd a Mikes család jutott jelentős nemesi birtokhoz. A XVI. század végén tehát ebben a székelyföldi faluban is látványosan növekedett a főúri függőségbe került szabad székely famíliák száma. II. János király 1567. március 5-én Tordán kelt oklevelében a Basa családnak tizenhat, a két Mikes testvérnek nyolc ház jobbágyot adományozott.
Az önálló erdélyi fejedelemség megalakulása után a törökellenes háborúk jelentős veszteségeket okoztak, és az egyre gyarapodó terhek miatt a székely köznép jelentős része elszegényedett, s „fejét kötve” előkelők szolgálatába szegődött. A közszékelyek egy része 1562 májusában fegyveresen felkelt kötöttségeik szigorítása miatt – mozgalmukat Balassa Menyhárt szította –, de János Zsigmond hadai az Alsó-Fehér vármegyében, Holdvilág falunál leverte a lázadókat. A fejedelem ezután csakhamar két erődöt emeltetett a székelyek féken tartására: az egyik a Székelytámadt Udvarhelyszéken, a másik a Székelybánja Háromszéken, Zabolától nem messze fekvő Lécfalva melletti Vár-hegyen.
A székely felkelést követően, 1562. június 20-án a Segesváron tartott erdélyi országgyűlés hűtlenségi pert indított a lázadás vezetői ellen, majd a diéta kimondta: a székelyföldi főemberek és lófők jogi helyzete ezentúl a vármegyei nemességével azonos, a közszékelyeké pedig a jobbágyokéival. Tehát a jobbágyaikat, akik elveszítették addig meglévő szabad költözési jogukat is, adófizetésre kötelezhették.
A jogaikban megsértettek 1595–1596-ban újabb felkelést indítottak, amelyet Báthori Zsigmond fejedelem kegyetlenül vérbe fojtott, és intézkedéseivel újabb szabad székely tömegeket süllyesztett jobbágysorsba. Ez csakhamar kiváltotta az orbai szék népének nyílt ellenállását, és 1599-ben jelentős számban Mihály havasalföldi vajda oldalára álltak, aki a Szászföldön, Sellenberk falunál október 28-án legyőzte Báthori András fejedelem seregét. Mihály vajda 36 ezer fős hadának egyharmada székelyekből állt, akik jelentősen elősegítették, hogy a havaselvi kalandor, mint I. Rudolf magyar király erdélyi helytartója, csaknem tíz hónapig bitorolja Erdély trónját.
A XVII. század elejének küzdelmeiben még fontosabbá vált a székelyek katonai ereje. A Habsburgok zsoldjában álló, Erdélyben hadakozó Giorgio Basta generális 1602–1603 folyamán rendi állapotuk szerint pontosan összeíratta a hadköteles székelyeket, és feleskette őket a császár hűségére. Egy évtizeddel később, 1614-ben Bethlen Gábor saját fejedelmi biztosainak segítségével vette számba újból a székelységet. A bölcs államférfi határozott intézkedésekkel sikeresen akadályozta további szabad székelyek jobbágysorsba kerülését. A következő több mint egy évszázadban, 1750-ig többek között emiatt Zabolán sem emelkedett jelentősen a „fejekötött” családok száma.

A zabolai templomerőd rekonstrukciós rajza (Kónya Ádám)

XV. századi lovagos csempe rajza

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me