1832

Full text search

1832
November 3-án
(...) Tellfordnál voltam. Abbington Street 24 a Westminster közelében. 76 éves. Egészen süket. Felette vidám. Fütyül vagy dünnyög valamit.
Ő "Mintegy 1200 hidat építettem." Én Szeretnénk egyet Magyarországon - körülbelül 1600 láb széleset. Nálunk azt hiszik, nem lehetséges. A jég elviszi a pilléreket - vagy áradást okoz. Mi a véleménye erről?
Ő Nehéz megítélni - ha nem ismeri az ember a környéket. Milyen mély a víz? - Miből van a talaj?
Én Itt-ott 6 öl, - futóhomok - Ő Az rossz! - Én Mit gondol mégis?
Ő Hogy lehet rajta segíteni - és a jég semmi kárt nem tehet - a pillérek biztosíthatók, és semmi esetre sem okozhatnak szokatlan áradást, ha eléggé távol vannak egymástól. - Én Milyen hidat akarna ön? Minő fesztáv a lehető leghosszabb?
Ő Ez a fekvéstől függ. A függőhíd teszi lehetővé a leghosszabb fesztávot. Elkészíttettem a tervét egy 1000 láb hosszúnak Glasgow számára. Önök azonban vegyenek 500 láb hosszút... aminő a Menai híd. Az alappillérek ott a jégtorlódást gúnykacajjal fogadják. E tekintetben sok tapasztalatra tettem szert több skóciai hídnál - ahol a jégtorlódás igencsak vehemens etc: etc. etc. Mindez csak bohó szeszély. Az emberek azonban szeretik - - They love, they dote upon their prejudice [Imádják az előítéleteiket, csüggenek rajtuk.] - - Vasat azonban csak itt tudnak csinálni etc.
Én Midőn a Menai hídon voltam - 6 ember sebes ügetésben átlovagolt rajta; meglehetősen ringott - Buda és Pest között az átkelés roppant nagy - nem hiszi-e - hogy ott a függőhíd veszedelmes lehetne; - vagy hogy másfajta jobb lenne?
Ő Veszedelmes semmiképpen nem, - de - tudja, mi volna a legjobb? Öntött vasból, 400 lábnyi íveken - ez éppen 3 oszlopot tenne ki középen - amelyek körülbelül 75 lábnyit foglalnának el a folyamágyból. - Ilyen híd örökkévalóságig eltartana -; és sem a jég meg nem rekedne - sem a víz föl nem torlódna. De hogy van-e annyi pénzük - amennyi a költségek fedezésére kell, ez másik kérdés - Az ilyen hidak többe - sokkal többe (talán /-szor annyiba) kerülnek, mint a függőhidak. A pilléreket sokkal, sokkal erősebbre kell csinálni. A Menai híd 120000 font sterlingbe került.
Én Sokba kerül a Menai híd karbantartása?
Ő A mázolása!
Miután mindezt a legbarátibb módra megmutatta - és elmondotta, és megajándékozott a Holyhead (?) utcai Waterloo híd rajzával, azt ajánlotta, "hogy egyenest hozzá forduljak - és ne ügynökök útján".
Én a pilléreket mindig "üregesre" építem, hogy belülről is látni lehessen, - miképpen vannak rakva a kövek. - (...)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me