A légkör tömege és összetétele

Full text search

A légkör tömege és összetétele
A Föld légkörének tömege kb. 5,6×1015 tonna (öt és fél ezer billió tonna). Ez a hatalmas tömeg mégis eltörpül a világ vízkészlete (1,46×1018 tonna) és még inkább a Föld (5,98×1021 tonna) tömege mellett. Így a légkör tömege az előbbinek 250-ed, az utóbbinak csupán egymilliomod része.
A légkör tömegeloszlása igen érdekes képet mutat, ami a levegő összenyomhatóságának következménye. A légkör össztömegének csaknem fele az alsó 5 km-es rétegben található. 30 km-es magasság fölött már csak össztömege 1%-a helyezkedik el. Ha a levegő sűrűsége a magassággal nem változna, a légkör vastagsága mindössze 8 km lenne (tehát a Himalája legmagasabb csúcsai már „kilógnának” a Föld levegőburkából).
A légkör külső határát nem lehet pontosan meghatározni, mert fokozatosan megy át a bolygóközi tér rendkívül ritka anyagába. A légkört a gravitációs erő köti a Földhöz. Ennek hatására a levegő nem szökik el, és szinte teljes tömege a Földdel együtt forog. Ez még 36-40 ezer km magasságban is kimutatható.
A levegőt alkotó ún. alapgázok összetétele kb. 100 km magasságig térben is, időben is meglehetős állandóságot mutat (78,1% nitrogén, 20,9% oxigén és elenyésző mennyiségű különféle nemesgázok). Van azonban néhány olyan anyag, melyek koncentrációja helyről helyre és időről időre jelentősen változik. Ilyen a vízgőz, amely zömmel az alsó 5 km-es rétegben található, a háromatomos oxigénmolekula (más néven ózon; legnagyobb koncentrációja 25-40 km magasságban van) és a szén-dioxid. A szén-dioxid mennyisége az elmúlt száz év alatt 20%-kal növekedett, elsősorban emberi beavatkozás következtében (őserdők felégetése, ipari és kommunális légszennyezés).
Az elmúlt években az ózon is az érdeklődés középpontjába került. Ez a gáz nagymértékben elnyeli a Nap ultraibolya sugarait, ezáltal megvédi a földi életet e sugarak káros hatásaitól. A 70-es években kimutatták, hogy a különböző kozmetikumok, festékek szórására használt hajtógázok a légkörbe kijutva az ózon kémiai lebomlását idézhetik elő. Éppen ezért sok országban megtiltották az ilyen hajtógázok használatát. Később az is kiderült, hogy a szuperszonikus repülőgépek égéstermékében található különböző nitrogén-oxidok szerepe sem elhanyagolható, bár hatásuk nem egyértelmű az ózonlebontásban. Újabb feltételezések szerint az alsó sztratoszférában még növelhetik is az ózon mennyiségét. Ezért a korábbi borúlátó előrejelzésekkel szemben ma úgy látjuk, hogy a jövő század közepéig csak mintegy 5-10%-os ózoncsökkenés várható. Viszont egyelőre nincs magyarázat arra, mi okozhatta az utóbbi években a Déli-sark fölötti jelentős ózonritkulást.
Mindenesetre az ózonnal és a szén-dioxiddal kapcsolatos tapasztalati tények azt mutatják, hogy az emberiség akaratlanul is káros légköri folyamatok előidézője lehet. Ezért a környezetünk védelméért indított nemzetközi programok egyre fontosabbak.
A levegőbe kerülő szilárd és cseppfolyós részecskék (aeroszol) mennyisége a levegő össztömegéhez képest elenyésző, szerepük azonban jelentős: elsősorban a felhő- és csapadékképződésnél (itt kezdődik a vízgőz kicsapódása), de hatásuk (napsugárzás-áteresztés) a légkör energia-háztartásában is megnyilvánul. Az aeroszolok nagy része természetes eredetű (sókristályok a tengerek felett, kőzetmálladék a szárazföldek között), de az emberi tevékenység következtében egyre nagyobb mennyiségű szilárd szennyezőanyag kerül a légkörbe.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me