Mérések, megfigyelések

Full text search

Mérések, megfigyelések
A Föld éghajlatának jelenlegi szintű ismeretéhez hosszú évtizedek mérései kellettek a világ sok ezer pontján. Ugyanígy a pillanatnyi időjárás megállapításához vagy az előrejelzéshez – különösen, ha hosszabb távról van szó – egyidejűleg mért adatok milliói kerülnek felhasználásra. A globális méretű meteorológiai megfigyelő rendszert a nemzetközi meteorológiai intézetek tartják fenn, de munkájukat az ENSZ egyik szakosított szervezete, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) koordinálja.
Az adatgyűjtés legalapvetőbb összetevője az időjárás-megfigyelő állomások hálózata. Közel tízezer ilyen állomáson éjjel-nappal 1-3 órás gyakorisággal mérik a legfontosabb meteorológiai elemek (hőmérséklet, légnyomás, légnedvesség, csapadék, szél stb.) értékeit. Felszínközeli méréseket folytatnak az óceánokat járó hajók ezrein is. Az utóbbi évtizedben jelentősen megnőtt a tengereken telepített lehorgonyzott vagy a tengeráramokkal sodródó automata állomások száma; ezek adatait mesterséges holdak gyűjtik össze és továbbítják a földi központokba. A légkör magasabb rétegeinek rendszeres vizsgálatát léggömbökkel felbocsátott műszerek (rádiószondák), időjárási radarok, repülőgépek és meteorológiai mesterséges holdak végzik.
A folyamatosan termelődő adattömeg nemzetközileg egységesített szabályok szerint az egész világot behálózó meteorológiai távközlési rendszer segítségével jut a nagy előrejelző központokba. Az adatgyűjtés sebességére jellemző, hogy a – mondjuk – Szegeden végzett mérések tíz percen belül Budapestre kerülnek, húsz perc múlva már a nemzetközi csatornákba jutnak (sok más magyarországi állomás adataival együtt), egy órán belül Európa minden fővárosába megérkeznek, s ezzel szinte egy időben az északi félteke két meteorológiai világközpontjába, Moszkvába és Washingtonba is. Ezt a szünet nélküli adatáramlást ma már majd mindenütt számítógépek irányítják. Az adattovábbításban – különösen a kontinensek között – egyre nagyobb szerepet kapnak a mesterséges holdak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me