1987 első felének eseménynaptára

Full text search

1987 első felének eseménynaptára
Január 1. – Új gazdálkodási rend lép életbe a szovjet iparban: a vállalatok jelentős része maga dönthet a nyereség felhasználásáról. – Srí Lanka északi részén a legerősebb tamil szakadár szervezet bejelenti, hogy irányítása alá vonja a helyi közigazgatási ügyeket a Dzsaffna-félszigeten. – Kivonul Dél-Afrikából a világ legnagyobb olajtársasága, az Exxon.
Január 2. – Az Egyesült Államok elnöke visszavonja a legnagyobb kedvezmény elvének alkalmazását a Romániával, Nicaraguával és Paraguayjal folytatott kereskedelemben.
Január 3. – Az afgán párt és állami vezetés féléves tűzszünetet hirdet a rendszerellenes erőkkel folytatott fegyveres harcban. – Pekingben megnyílik a részvénypiac.
Január 5. – Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter és Anatolij Dobrinyin, a KB titkára Kabulban az SZKP támogatásáról biztosítja az afgán vezetés nemzeti megbékélési politikáját. – Pekingben egyetemi diákok nyilvánosan elégetik a kommunista párt központi lapjának azon számait, amelyek a burzsoá liberalizmus szekértolóinak nevezték az elmúlt időszak diákmegmozdulásainak szervezőit.
Január 6. – Lengyelország bejelenti, hogy 1987-ben sem tud eleget tenni kamatfizetési kötelezettségének, nyugati adósságállománya az év végére meghaladja a 35 milliárd dollárt.
Január 7. – A francia légierő radarberendezéseket bombáz a Csád Köztársaság északi részének legfontosabb repülőterén, amelyet líbiai támogatást élvező fegyveresek ellenőriznek.
Január 8. – Prágában közzéteszik a gazdasági mechanizmus átalakításának elveiről szóló dokumentumot: a terv szerint növelni kell a vállalatok önállóságát Csehszlovákiában.
Január 9. – Iráni csapatok átfogó offenzívát indítanak Bászra iraki nagyváros ellen: néhány nappal később 10 kilométernyire megközelítik a kikötővárost. – Dél-Afrikában tovább szigorítják a sajtócenzúrát: tilos olyan riportok vagy hirdetések közzététele, amelyek kedvező színben tüntetik fel a betiltott szervezeteket. – Nicaraguában kihirdetik az új alkotmányt, amelyet a nemzetgyűlés az előző év november 19-én hagyott jóvá. A többpártrendszer bevezetésére és a vegyesgazdaságra vonatkozó rendelkezéseket az életbe lépés napján felfüggesztik az országot fenyegető külső és belső veszély miatt. – Romániában tárgyal Norodom Szihanuk, a kambodzsai kormányellenes erőket tömörítő koalíció elnöke.
Január 10. – Nakaszone Jaszuhiro személyében először látogat japán kormányfő az NDK-ba, Lengyelországba és Jugoszláviába.
Január 11. – A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezérigazgatója, Hans Blix ismét a Szovjetunióba utazik és megnézi a csernobili atomerőművet és környékét. – Átrendezik a nyugat-európai pénzügyi rendszert, az EMS-t: az NSZK márkát és a holland forintot 3, a belga és a luxemburgi frankot 2%-kal felértékelik.
Január 12. – Rómában tárgyal 3 napon át Wojciech Jaruzelski lengyel államfő, a LEMP KB első titkára; fogadja II. János Pál pápa is.
Január 13. – Budapesten ismeretlen tettes fegyveres merényletet követ el Enrique Parejo Gonzalez kolumbiai nagykövet ellen. Életét sikerült megmenteni. Az akció mögött valószínűleg a kolumbiai kábítószer-maffia áll. – Kazahsztánban a szovjet rendőrség kábítószer-termelő hálózatot göngyölít fel, 43 személyt letartóztatnak.
Január 14. – Ausztriában kormánykoalíciót alakít az Osztrák Szocialista párt és a Néppárt. Franz Vranitzky szocialista párti politikus a kancellár, helyettese és egyben külügyminiszter Alois Mock, a Néppárt elnöke. – A Szovjetunióban lehetővé teszik, hogy a vegyesvállalatok külföldi tulajdonosai a 30%-os nyereségadó kifizetése után profitjukat tetszés szerinti valutában kivihessék az országból.
Január 15. – Először tartanak hivatalos szakértői megbeszéléseket a kapcsolatok kialakításáról a Szovjetunió és a Közös Piac képviselői. – Chilében 14 évi szünet után ismét engedélyezik a politikai pártok működését.
Január 16. – Lemond a Kínai KP főtitkára, Hu Jao-pang; ügyvezető főtitkárrá Csao Ce-jang miniszterelnököt választja meg a párt politikai bizottsága. – A külföldi politikusok közül elsőként Havasi Ferencet, az MSZMP KB titkárát fogadja Csao Ce-jang. Havasi Ferenc pekingi látogatásának befejeztével Tokióban is megbeszéléseket folytat, többek között Nakaszone Jaszuhiro miniszterelnökkel.
Január 17. – Egyidejűleg tárgyal Pakisztánban Anatolij Kovaljov szovjet és Michael Armacost amerikai külügyminiszter-helyettes. A megbeszélések fő témája az afganisztáni helyzet. – Bejrútban két NSZK-beli üzletembert rabol el a Hezbollah nevű Irán-barát terrorszervezet.
Január 19. – Szergej Szokolov szovjet honvédelmi miniszter kijelenti: a Szovjetunió kész kizárólag hagyományos fegyverzetre támaszkodva átszervezni hadseregét, feltéve, hogy a többi nukleáris hatalom szintén ezt teszi. – Romániában – a kemény télre hivatkozva – erősen korlátozzák az áramellátást és az ország nagy részén megtiltják a magánautók használatát.
Január 20. – Először tárgyal Moszkvában magasabb rangú szaúd-arábiai politikus, Hisam Nazer olajügyi miniszter személyében. A Szovjetunió megígéri, hogy – akárcsak az OPEC-tagállamok többsége – visszafogja olajexportját. – Libanonban elrabolják Terry Waite-et, aki az anglikán egyházfő megbízottjaként közvetített csaknem egy éven át a Libanonban fogva tartott túszok ügyében. – Osloban magyar–norvég külügyminiszteri tárgyalásokat tartanak.
Január 21. – Brazília megállapodik a hitelező nyugati kormányokkal 4,12 milliárd dollárnyi adósság átütemezéséről.
Január 22. – Kínában felmentik tisztségéből a tudományos akadémia elnökét és alelnökét; a burzsoá eszmékkel szembeni engedékenységet vetik szemükre. – Varsóban 2 napos tanácskozást tartanak a szocialista országok testvérpártjainak ideológiai és külügyi titkárai.
Január 23. – A lengyel Szakszervezetek Országos Képviselete visszautasítja a kormány nyugdíjtervezetét, mert az szerintük nem oldja meg a nyugdíjrendszer ellentmondásait és elodázza a törvény átfogó reformját. – India csapatokat von össze a pakisztáni határon, miután Pakisztán is megerősítette csapatait a határtérségben.
Január 24. – Bejrútban három amerikai és egy indiai egyetemi tanárt ejtenek túszul terroristák. Ezzel 25-re nő a Libanonban elrabolt külföldi állampolgárok száma.
Január 25. – Az NSZK-ban országos parlamenti választásokat tartanak. Helmut Kohl kancellárral az élen ismét a keresztény-liberális koalíció maradhat hatalmon. – Izraeli kormányértesülés szerint mégis él Josef Mengele náci tömeggyilkos. Tel-Avivban közlik, hogy Mengele Paraguayban tartózkodik.
Január 26. – Kuvaitban tart csúcsértekezletet az iszlám világ. Jelen van Mubarak egyiptomi elnök is, az iraki, az iráni, a marokkói és a líbiai államfő azonban nem vesz részt az iszlám csúcson.
Január 27. – Az SZKP KB ülésén Mihail Gorbacsov főtitkár gyökeres fordulatot sürget a gazdasági életben és felfedi az elmúlt időszak súlyos hibáit. Felmentik PB-tagsága alól Gyinmuhammed Kunajevet, és nyugállományba vonul Mihail Zamjanyin KB-titkár. A Politikai Bizottság póttagjává választják A. N. Jakovlevet, a Központi Bizottság két új titkára: N. N. Szljunyikov és A. Lukjanov. – Ronald Reagan amerikai elnök elismeri saját felelősségét az iráni fegyverszállítások ügyében. – Önálló szervezetet hoznak létre az afrikai olajtermelő országok.
Január 28. – Az Európa Parlament határozatban sürgeti a közös piaci tagállamok vezetőit, hogy normalizálják viszonyukat a KGST-vel.
Január 29. – A Közös Piac és az Egyesült Államok megállapodik a Washingtonnak fizetendő kártérítésről, amiért Spanyolország és Portugália közös piaci csatlakozásával bizonyos amerikai mezőgazdasági termékek eladóit veszteség érte Nyugat-Európában.
Január 30. – Az amerikai elnök Jack Matlockot nevezi az Egyesült Államok új moszkvai nagykövetévé.
Február 1. – Albániában parlamenti választásokat tartanak; az egész országban mindössze egyetlen személy szavaz a demokratikus front jelöltjei ellen.
Február 2. – A Fülöp-szigeteken a lakosság túlnyomó többsége népszavazáson fogadja el az új alkotmányt, amely szerint a hadseregnek távol kell tartania magát a politikától. – Betegségére hivatkozva lemond az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója, William Casey. – Az Egyesült Államok visszavonja a kedvezményes fegyvervásárlás lehetőségét Új-Zélandtól, miután annak kormánya megtiltotta a nukleáris fegyvereket hordozó amerikai hadihajók kikötését országa partjainál.
Február 3. – A Szovjetunió felfüggeszti másfél éve vállalt atomkísérleti moratóriumát, miután az Egyesült Államokban újabb nukleáris robbantási kísérletet hajtanak végre. – Salvatore Formica olasz külkereskedelmi miniszter moszkvai tárgyalásain megállapodást írnak alá egy hűtőszekrényeket gyártó vegyesvállalat létrehozásáról, amelynek évi termelési értéke 0,5 milliárd dollár lesz.
Február 4. – A szovjet repülőgépipari miniszter szovjet vadászgépek indiai gyártásának lehetőségeiről tárgyal Delhiben. – Washingtonban bejelentik: felülvizsgálják a fejlett technológia exportját korlátozó rendelkezéseket, mert azokat túl szigorúnak tartják. – India és Pakisztán megállapodik a kölcsönös csapatvisszavonásról a határtérségből.
Február 5. – A legmagasabb rangú szovjet vezetőkkel tárgyal Moszkvában több befolyásos amerikai személyiség, köztük Henry Kissinger és Cyrus Vance volt külügyminiszterek. – A szovjet televízió egyenes adásban közvetíti a Szojuz-TM-2 űrhajó Föld körüli pályára bocsátását.
Február 6. – Afganisztánról tárgyal Moszkvában a szovjet és a pakisztáni külügyminiszter. – Az amerikai külügyminisztérium közli: nem támogatja regionális atomfegyvermentes övezetek létrehozását.
Február 7. – Romániában államtanácsi rendelettel további 2 hónapra korlátozzák a lakossági energiafogyasztást. – Afganisztánban szabadon engednek 1200, rendszerellenes tevékenység miatt bebörtönzött foglyot.
Február 8. – Szovjet–kínai tárgyalások kezdődnek a határkérdések megvitatásáról Moszkvában. A küldöttségeket külügyminiszter-helyettesek vezetik. – Santiago Carillo, a spanyol KP egykori főtitkára új pártot alakít Spanyol Dolgozók Pártja-Kommunista Egység néven.
Február 9. – Franciaország újabb 1000 katonát küld a Csád Köztársaságba.
Február 10. – Öngyilkosságot kísérel meg Robert McFarlane volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, aki a titkos iráni fegyvereladások egyik főszereplője volt. – A Szovjetunióban izgatásért és szovjetellenes propagandáért elítélt személyeket részesít amnesztiában a Legfelsőbb Tanács. A rendelet 140 személyt érint. – Moszkvában tárgyalnak a KGST-országok testvérpártjainak mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozó KB-titkárai. – Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára Párizsban átadja Kádár János írásos üzenetét François Mitterrand francia köztársasági elnöknek.
Február 11. – A brüsszeli NATO-központban bejelentik: az Észak-atlanti Szövetség kész nem hivatalos érintkezésbe lépni a Varsói Szerződéssel az európai leszerelés megkönnyítése érdekében. – Az Európai Gazdasági Közösség és Magyarország intézményesített kapcsolatainak kialakításáról tárgyal Brüsszelben Marjai József miniszterelnök-helyettes. – 13 mezőgazdasági termelő ország – köztük Magyarország – felszólítja a Közös Piacot, Japánt és az Egyesült Államokat, hogy számolják fel az agrárszubvenciókat.
Február 12. – Georges Marchais, a Francia KP főtitkára cáfolja, hogy az FKP válságban van és a pártban tisztogatások folynak.
Február 13. – Moszkvában tárgyal Ali Akbar Velajati iráni külügyminiszter. Fogadja őt Andrej Gromiko államfő, aki állást foglalt az iráni–iraki háború politikai rendezése mellett. – A csehszlovák pártlap, a Rudé Právo vezércikke leszögezi: a politikai mechanizmus és az ideológiai munka megújítása nélkül nem lehet sikeresen átalakítani a gazdasági mechanizmust sem.
Február 14. – Moszkvában 80 ország több mint 900 neves közéleti személyiségének részvételével nemzetközi békefórum kezdődik. Az értekezleten részt vesz Andrej Szaharov szovjet fizikus is. – Az Amal nevű libaboni siita fegyveres mozgalom feloldja néhány palesztin menekülttábor fél év óta tartó blokádját.
Február 16. – Vietnamban jelentős kormányátalakítást hajtanak végre: felmentik a nemzetvédelmi és a belügyminisztert, egyúttal létrehozzák a külgazdasági kapcsolatok bizottságát és a tájékoztatási minisztériumot. – A Szovjetunióban bejelentik, hogy a csernobili baleset nyomán elrendelt biztonsági intézkedések következtében 15-20%-kal drágul a szovjet nukleáris energia előállítása.
Február 17. – Magyar–olasz kormányfői tárgyalások Rómában. Lázár Györgyöt fogadja II. János Pál pápa is. – Lengyel–csehszlovák megállapodást írnak alá arról, hogy a határvizek szennyezésével okozott károkat a szennyezést okozó félnek meg kell térítenie.
Február 18. – Amerikai–izraeli csúcstalálkozó Washingtonban. Reagan elnök kijelenti: Izrael az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese a NATO-n kívül.
Február 19. – Az amerikai kormány feloldja a Lengyelországgal szemben még érvényben lévő gazdasági szankciókat. – Irak bejelenti: 2 hétig szünetelteti a légitámadásokat Irán lakott települései ellen. – Moszkvába érkezik Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes, aki az iraki–iráni konfliktus békés rendezése mellett foglal állást. – Brazília 90 napra egyoldalúan felfüggeszti esedékes kamattartozásainak kifizetését. – Az albán parlament alakuló ülésén ismét Ramiz Aliját választják meg az ország elnökévé.
Február 20. – Gennagyij Geraszimov szovjet külügyi szóvivő az izraeli rádióban cáfolja, hogy 400 000 zsidó nemzetiségű állampolgár akarja elhagyni a Szovjetuniót.
Február 21. – Pakisztáni–indiai csúcstalálkozó Delhiben. Ziaul Hak és Radzsiv Gandhi megállapodik a határ menti helyzet konszolidálásáról.
Február 22. – Szíria 400 katonát vezényel Nyugat-Bejrútba a síita Amal mozgalom és a baloldali fegyveres csoportok tagjainak szétválasztására. – Moszkvában tárgyal az afgán helyzetről Jakub Han pakisztáni külügyminiszter. – Budapesten Losonczi Pál és Lázár György fogadja a brit Lordok Házának elnökét. Lord Hailsham of St. Marylebone-t.
Február 23. – A Szovjet Írószövetség hatálytalanítja azt a 30 évvel ezelőtti határozatot, amely kizárta a szövetségből Borisz Paszternakot. – Szergej Szokolov marsall, szovjet honvédelmi miniszter közli: az átalakítás programja a hadsereget is érinti.
Február 24. – Hatnapos kongresszust kezdenek a szovjet szakszervezetek. Az elfogadott határozatok támogatásukról biztosítják az SZKP Központi Bizottságának gyorsítást, átalakítást és demokratizálást célzó irányvonalát. – Németh Károly, az MSZMP főtitkárhelyettese Helsinkiben megbeszélést folytat Mauno Koivisto államfővel és Kalevi Sorsa kormányfővel.
Február 25. – Simon Peresz izraeli külügyminiszter Kairóban kijelenti, hogy támogatja a közel-keleti kérdéssel foglalkozó nemzetközi konferencia összehívásának tervét. – Kádár Jánossal folytat megbeszéléseket Budapesten Milanko Renovica, a Jugoszláv Kommunisták Szövetsége Elnökségének elnöke.
Február 26. – A Szovjetunióban – másfél évi szünet után – kísérleti atomrobbantást hajtanak végre. – A titkos iráni fegyvereladásokat vizsgáló szenátusi bizottság felelőssé teszi az ügyben Reagan elnököt, továbbá a Nemzetbiztonsági Tanácsot és a CIA-t. Moszkvában tárgyal Giulio Andreotti olasz külügyminiszter. – Meghal Knut Frydenlund norvég külügyminiszter.
Február 27. – A lengyel kormány a KGST árrendszerének reformját és a szocialista országok közötti vámunió megteremtését sürgeti.
Február 28. – Mihail Gorbacsov bejelenti: a Szovjetunió kész az űrfegyverektől és a stratégiai fegyverrendszerektől függetlenül megállapodni az Egyesült Államokkal az európai közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról. – Az amerikai elnök Howard Baker volt szenátort nevezi ki a fehér házi apparátus főnökévé, a lemondott Donald Regan helyére.
Március 1. – Kínában kezd 6 napos tárgyalásokat George Shultz amerikai külügyminiszter. – Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter délkelet-ázsiai és ausztráliai körútra indul, főként a kambodzsai kérdést vitatja meg vendéglátóival.
Március 3. – Magyarország társszerzőként csatlakozik ahhoz a jugoszláv és kanadai javaslathoz, amely védelmébe veszi az európai nemzetiségi kisebbségek jogait. A javaslat az európai biztonság és együttműködés kérdéseivel foglalkozó bécsi utóértekezleten hangzik el. – Olaszországban lemond az ötpárti koalíciós kormány, a következő 2 hónapban több politikus próbálkozik – sikertelenül – kormányalakítással, végül június 14-re rendkívüli választásokat írnak ki. – Irak megállapodik hitelezőivel félmilliárd dollárnyi adóssághányadának átütemezéséről.
Március 4. – Az Egyesült Államok javasolja, hogy a rövid hatótávolságú nukleáris fegyvereket is vegyék számításba az európai nukleáris fegyvereket korlátozó majdani megállapodásban.
Március 5. – Az Egyesült Államokban életfogytiglani börtönre ítélik Jonathan Pollard-t, aki az Egyesült Államok legféltettebb katonai titkait szolgáltatta ki Izraelnek.
Március 8. – Magyarországon kezd 3 napos látogatást Sir Geoffrey Howe, brit külügyminiszter; kulturális és beruházásvédelmi megállapodást ír alá magyar partnereivel.
Március 10. – Adolfo Carero után Arturo Cruz nicaraguai ellenforradalmi vezető is lemond a nicaraguai rendszerellenes csoportokat koordináló szövetségben viselt posztjáról.
Március 15. – Finnországban parlamenti választásokat tartanak. Az eredmény alapján polgári koalíció alakíthat kormányt, a miniszterelnök Harri Holkeri konzervatív politikus. – Az Egyesült Államokban kezd tárgyalásokat Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára; találkozik George Bush alelnökkel és George Shultz külügyminiszterrel is.
Március 16. – Török–amerikai megállapodás arról, hogy az Egyesült Államok további 5 évig használhatja a török területen lévő támaszpontjait. – Japánba látogat Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára.
Március 19. – Csehszlovákiában börtönbüntetésre ítélik azokat, akik felelősek voltak az Odera folyó vizének szennyezéséért.
Március 20. – Az Egyesült Államok újabb repülőgép-hordozó hadihajót irányít a Perzsa-öbölbe, ezzel összesen 7-re emelkedik a térségben cirkáló amerikai hadihajók száma. – Olaszországban terrorista merénylet áldozata lesz Livio Giorgieri, az olasz légierő tábornoka, aki közvetve részt vett az amerikai űrfegyverkezési programban.
Március 21. – A Szovjetunióban leváltják tisztjéből és kizárják a pártból a Zsdanov Hadmérnökképző Akadémia parancsnokát, mert visszaéléseket követett el.
Március 23. – Váratlanul lemond a Német Szociáldemokrata Párt elnöke, a 73 éves Willy Brandt, aki 23 éven át volt az SPD vezetője. – Kína és Portugália megállapodik, hogy Makao 1999. december 20-án a Kínai Népköztársaság fennhatósága alá kerül.
Március 24. – Magyar–szovjet honvédelmi miniszteri találkozó Moszkvában.
Március 26. – Görögország és Törökország riadókészültségbe helyezi hadiflottáját, mert kiéleződik a két ország vitája az Égei-tenger kontinentális talapzatának hovatartozásáról. – A Szovjetunióban – 60 év óta először – csődbe jut egy vállalat. Egy 2000 főt foglalkoztató leningrádi építőipari vállalatról van szó.
Március 28. – Margaret Thatcher brit kormányfő Moszkvában tárgyal; a két ország nézeteltérései fennmaradnak leszerelési kérdésekben, viszont egyezményt írnak alá az űrkutatási együttműködésről.
Március 29. – Lengyelországban ismét drágulnak az alapvető élelmiszerek, emelkedik az energiahordozók – köztük a benzin – ára is.
Március 30. – A pakisztáni légierő két vadászgépe lelő egy afgán utasszállító repülőgépet: 40 ember veszti életét.
Április 1. – A magyar kormány szóvivője és a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége nyilatkozatban, ill. közleményben utasítja vissza azokat a hivatalos román támadásokat, amelyek soviniszta tézisek fölelevenítésével vádolták a Magyarországon megjelent Erdély története c. háromkötetes munkát.
Április 3. – Az SZKP PB állást foglal amellett, hogy az „új gondolkodásmód” szellemében mélyítsék el a politikai párbeszédet a nyugat-európai országokkal. – A francia külügyminisztérium kiutasít az országból 3 szovjet diplomatát azzal a váddal, hogy státusukkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak. A Szovjetunió hasonlóképpen válaszol. – II. János Pál pápa Chilében a demokrácia szükségességéről beszél az összegyűlt tömegeknek. – Erich Honecker, az NDK államfője országa és Csehszlovákia nevében közép-európai atomfegyvermentes övezet létrehozását javasolja Helmut Kohl NSZK kancellárnak.
Április 4. – Az NSZK kormánya visszautasítja az előző nap közzétett NDK–csehszlovák közös javaslatot.
Április 6. – Szovjet tudósok bejelentik: –23°C-on sikerült szupravezetővé tenni egy különleges összetételű kerámiát. A későbbiekben a hírt hivatalosan nem erősítik meg.
Április 7. – Chaim Herzog személyében először tárgyal izraeli államfő az NSZK-ban.
Április 8. – Leteszi az esküt a magyar alkotmányra Paskai László esztergomi érsek.
Április 9. – A csehszlovák fővárosban kezd tárgyalásokat Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár. – A Varsói Szerződés javasolja a NATO-nak, hogy egy vagy két évre kölcsönösen fagyasszák be a katonai kiadásokat. A NATO visszautasítja az indítványt.
Április 10. – Mihail Gorbacsov Prágában tárgyalásokat javasol a rövidebb hatótávolságú európai atomfegyverek és a hagyományos haderők radikális csökkentéséről.
Április 12. – A magyar kormány áremeléseket jelent be, a többi között a húsra és húskészítményekre, a szeszesitalokra, valamint néhány gépipari fogyasztási cikkre.
Április 13. – Moszkvában szovjet–amerikai külügyminiszteri tárgyalások kezdődnek nukleáris leszerelési kérdésekről. – Erich Honecker NDK államfő visszautasítja a nevére szóló nyugat-berlini meghívást a város fennállásának 750. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségekre.
Április 14. – Magyar–dán kormányfői tárgyalások Budapesten: Poul Schlüter és vendéglátója, Lázár György szorgalmazza a gazdasági együttműködés új formáinak alkalmazását a két ország kapcsolataiban.
Április 15. – George Shultz amerikai külügyminiszter moszkvai sajtóértekezletén közli: jelentős haladást értek el az európai közép-hatótávolságú rakéták számának csökkentése ügyében.
Április 17. – Argentínában katonai lázadás tör ki, a zendülők néhány nappal később megadják magukat.
Április 18. – Szovjet–amerikai elvi megállapodás arról, hogy a két ország 1-1 nukleáris robbantást hajthat végre egymás területén.
Április 19. – Szovjet–amerikai elvi megállapodás arról, hogy a helyszínen fogják ellenőrizni, betartják-e a közép-hatótávolságú rakéták csökkentéséről kötendő egyezményt.
Április 20. – A Palesztin Nemzeti Tanács algíri ülésén a Szíria-barát palesztin csoportok kibékülnek Jasszer Arafattal, a PFSZ elnökével. – Brit tudósoknak sikerül szintetikus úton AIDS-vírust előállítani.
Április 21. – Kádár János háromnapos látogatásra Svédországba érkezik.
Április 22. – Budapesten tárgyal Jegor Ligacsov, az SZKP KB titkára.
Április 25. – Szovjet–szíriai csúcstalálkozó Moszkvában.
Április 26. – Nacionalista zavargások Jugoszlávia Koszovo tartományában. – Esztergomban beiktatják hivatalába Paskai László érseket.
Április 27. – Egyiptomban a hatóságok bezárják a PFSZ összes irodáját.
Április 28. – A Közös Piac bejelenti: kész tárgyalásokat folytatni a Magyarországgal kötendő kereskedelmi egyezményről. – Az amerikai igazságügy-minisztérium azok közé sorolja Kurt Waldheim osztrák államfőt, akik magánszemélyként nem léphetnek az Egyesült Államok területére.
Április 29. – A kereskedelmi protekcionizmus enyhítéséről tárgyal Washingtonban Nakaszone Jaszuhiro japán kormányfő.
Április 30. – Az MSZMP KB üléséről kiadott közlemény szerint Magyarországon nem javul a népgazdaság egyensúlya, át kell alakítani a vállalati és a személyi adórendszert és módosítani kell a nyugdíjrendszert.
Május 4. – Kurt Waldheim osztrák államfő közli: perelni fogja az amerikai kormányt és a sajtót a múltjával kapcsolatos állítások miatt.
Május 6. – Budapesten ülésezik a Zsidó Világkongresszus elnöksége.
Május 8. – Budapesten tárgyal Joe Clark kanadai külügyminiszter. – Rakétatámadás ér egy szovjet teherhajót a Perzsa-öbölben.
Május 9. – Repülőszerencsétlenség Lengyelországban. A lengyel légitársaság New Yorkba tartó IL–62-es gépe a felszállás után nem sokkal egy Varsó környéki erdőre zuhan, 183-an vesztik életüket.
Május 10. – Magyar–vatikáni tárgyalások Budapesten. A két állam kapcsolatait vitatja meg Francesco Colasuonno címzetes érsek, pápai nuncius és Miklós Imre, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke.
Május 11. – Az amerikai IBM cégnél –195 °C-on olyan szupravezetőt állítanak elő, amely minden eddiginél magasabb hőfokon áramot képes továbbítani ellenállás nélkül.
Május 12. – Máltán a választások után a Nyugat-barát politikát folytató Nemzeti Párt vezetője, Fenech Adami az új miniszterelnök.
Május 13. – Magyar–görög külügyminiszteri tárgyalások Budapesten. – Norvégiában az európai nukleáris leszerelésre vonatkozó szovjet javaslatokat vitatja meg a NATO nukleáris tervezőcsoportja.
Május 14. – Szovjet–francia kormányfői tárgyalások Moszkvában; a nézeteltérések fennmaradnak a leszerelési kérdésekben.
Május 15. – Washingtonban tárgyal Aczél György, az MSZMP PB tagja. – Budapesten felavatják Raoul Wallenberg szobrát.
Május 16. – A Szovjetunióban olyan új típusú óriás hordozórakétával hajtanak végre sikeres kísérletet, amely indulási súlyát és teherhordó képességét tekintve minden korábbi rakétánál erősebb.
Május 17. – Meghal Káldy Zoltán, a Magyar Evangélikus Egyház püspök-elnöke, a Lutheránus Világszövetség elnöke.
Május 18. – Iraki rakétatámadás egy amerikai hadihajó ellen a Perzsa-öbölben. 37 tengerész életét vesztette.
Május 19. – Budapesten tárgyal Szergej Szokolov szovjet honvédelmi miniszter. – Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár felajánlja a Szovjetunió ázsiai területein telepített közép-hatótávolságú rakéták leszerelését, ha az Egyesült Államok is felszámolja az ázsiai országokban lévő nukleáris fegyvertárát. Az Egyesült Államok elutasítja a javaslatot. – Befejeződik a 10 napos Cannes-i Filmfesztivál. Az Aranypálma-díjat Maurice Pialat francia rendező a Sátán ege alatt c. alkotása, a zsűri különdíját Tengiz Abuladze szovjet rendező Vezeklés c. filmje kapja meg.
Május 23. – Szovjet–nyugat-európai tárgyalások arról, hogy nyugati műholdakat szovjet hordozórakétákkal juttassanak a világűrbe. – Svájcban tárgyal Várkonyi Péter magyar külügyminiszter.
Május 24. – Japán tudósoknak sikerül lefényképezniük, amint az AIDS-vírus megtámadja az emberi sejtet.
Május 25. – Budapesten parlamenti ünnepségen emlékeznek meg Kádár János 75. születésnapjáról. – Szovjet-román csúcstalálkozó Bukarestben. Mihail Gorbacsov azt hangsúlyozza Nicolae Ceauşescu román pártfőtitkár és államfő előtt, hogy a testvérpártoknak tanulniuk kell egymás tapasztalataiból, a nehézségekkel pedig szembe kell nézni.
Május 26. – A Szovjetunió – nemzetközi környezetvédő mozgalmak többször megismételt kérése után – felfüggeszti a bálnavadászatot.
Május 28. – A Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testülete berlini ülésén megerősíti az elmúlt hónapok szovjet leszerelési javaslatait és közvetlen tárgyalásokat javasol a NATO-nak.
Május 29. – Egy Cessna típusú nyugatnémet sportrepülőgép száll le a moszkvai Vörös téren. Pilótája a 19 éves Michael Rust Finnországból száll föl és a légi határokat megsértve jut el Moszkváig.
Május 30. – A Szovjetunióban felmentik tisztségéből a légvédelmi erők főparancsnokát a sportrepülőgép ügye miatt. Egyúttal Dmitrij Jazov hadseregtábornokot nevezik ki a szintén felmentett Szergej Szokolov honvédelmi miniszter helyére.
Május 31. – Radioaktív sugárzás okozta betegségben meghal a Csernobilról szóló szovjet dokumentumfilm rendezője, Vlagyimir Sevcsenko.
Június 1. – Pokolgépes merénylet áldozata Rasid Karami libanoni miniszterelnök. – Kádár János Budapesten fogadja Armand Hammert, az Occidental Petroleum nevű amerikai nagyvállalat elnökét. – A Magyar Nemzeti Bank 2%-kal emeli a bankok és a pénzintézetek által igénybe vehető rövid lejáratú hitelek kamatát.
Június 2. – Genfben elkészül a szovjet–amerikai szerződéstervezet első változata az európai telepítésű közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek felszámolásáról.
Június 3. – A Szovjetunióban halálra ítélik az Üzbég Kommunista Párt buharai területi bizottságának volt első titkárát, mert visszaélt hatalmával, korrupciós ügyekbe keveredett. – Lemond az amerikai központi jegybank elnöke, Paul Volcker. Utódjává Alan Greenspant nevezik ki.
Június 4. – Budapesten tanácskoznak a szocialista országok tudományos akadémiáinak elnökei. Sürgetik, hogy növeljék a KGST-országok kutatóinak érdekeltségét a nemzetközi együttműködésben.
Június 5. – Az NSZK kormánya – az érintett európai NATO-országok közül utolsóként – támogatásáról biztosítja a szovjet–amerikai erőfeszítéseket az ún. kettős nullamegoldás érdekében. Európában egyidejűleg szereljék le a szovjet és az amerikai közepes, ill. rövidebb hatótávolságú nukleáris rakétákat. – Budapesten a magyar–román kapcsolatokról tárgyal a Román Kommunista Párt két KB-titkára. Emil Bobu és Ion Stolan. Magyar részről kifejtik: a romániai magyarok helyzetének rendezése Románia belső ügye, de ennek nemzetközi és magyarországi kihatásai is vannak.
Június 8. – Ötnapos látogatásra Lengyelországba érkezik II. János Pál pápa. Felkeres több nagyvárost és kétszer is megbeszélést folytat Vojciech Jaruzelski államfővel. – Velencében kétnapos csúcsértekezletet tartanak a 7 legfejlettebb tőkésország állam- és kormányfői. – Magyarországon tárgyal Dzsambin Batmönh mongol államfő, a Mongol Népi Forradalmi Párt főtitkára.
Június 11. – A NATO-külügyminiszterek reykjavíki ülésükön elvi beleegyezésüket adják a közepes és a rövidebb hatótávolságú európai nukleáris eszközök részleges leszereléséhez. – 19 évi szünet után a Cseh Írók Szövetsége visszaveszi tagjai sorába Bohumil Hrabal világhírű írót.
Június 12. – Ronald Reagan amerikai elnök Nyugat-Berlinben, a Brandenburgi kapunál mond beszédet és javasolja Gorbacsov főtitkárnak: járjon közbe a berlini fal lebontása érdekében. Indítványozza azt is, hogy Berlin két részében közösen rendezzenek olimpiát. – Konzervatív párti győzelem a brit választáson. Margaret Thatcher harmadszor kap bizalmat a kormányalakításra.
Június 13. – Tüntetés és rendbontás Havannában a francia nagykövetség előtt. Előzőleg a kubai fővárosban olyan hírek terjednek el, hogy a francia képviselet vízumokat ad ki az Egyesült Államokba kivándorolni szándékozóknak. Az összegyűltek közül a rendőrök több száz embert őrizetbe vesznek.
Június 14. – 30 év után először legfelső szintű magyar–kínai találkozó Budapesten. Csao Ce-jang, a Kínai Kommunista Párt megbízott főtitkára, kormányfő és Kádár János, az MSZMP főtitkára a pártközi viszony normalizálásáról tárgyal. A megbeszélések eredményeként hosszú távú gazdasági és tudományos-műszaki együttműködési egyezményt írnak alá. – Parlamenti választások Olaszországban. A parlamenti erőviszonyok nem változnak lényegesen. A kereszténydemokrata és a szocialista párt valamelyest növeli szavazatainak számát, a kommunisták viszont visszaesnek.
Június 15. – Budapesten tárgyal Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter. A tárgyalásokon a két ország kapcsolatainak erősítése mellett foglalnak állást. A szovjet külügyminiszter közli: a magyar vendéglátók támogatják a szovjet átalakítási folyamatot.
Június 16. – Az Egyesült Államok javasolja a Szovjetuniónak, hogy az egész világon számolják fel a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris rakétákat. – Egy gyakorlatozó lengyel hadihajó a Balti-tengeren tévedésből lövéseket ad le egy NSZK hajóra. Lengyelország bocsánatot kér a bonni kormánytól. – Izrael vízumot ad egy szovjet konzuli küldöttségnek. A Szovjetunió egyelőre nem fogad hasonló jellegű izraeli delegációt.
Június 18. – Az NSZK-ban büntetőjogi vizsgálatot kezdenek Matthias Rust ellen, aki megsértette a Szovjetunió légterét és a moszkvai Vörös téren szállt le sportrepülőgépével. – A magyar Nemzeti Bank hitelrontásért pert indít a Volkswagen-cég ellen. Vietnamban a 74 éves Vo Chi Cong az új államfő; az új miniszterelnök a 75 éves Phan Hung.
Június 21. – Tanácsi választások a Szovjetunióban. Az új tanácstagok valamivel több mint 50%-a pártonkívüli. Először lehet több jelölt közül választani. – 18 halálos áldozatot követelő terrormerénylet Barcelonában, egy áruházi garázsban. Az ETA nevű baszk szélsőséges szervezet vállalja magára az akciót.
Június 23. – Budapesten ülést tart az MSZMP Központi Bizottsága. A testület meghatározza az aktuálissá vált tagkönyvcsere módját és ütemét, valamint személyi kérdésekről dönt. A személyi változásokat 2 nappal később hozzák nyilvánosságra. Az MSZMP új főtitkárhelyettese: Lázár György. A PB új tagjai: Berecz János és Csehák Judit. A KB új titkárai: Fejti György, Lukács János és Németh Miklós. A budapesti pártbizottság élére Havasi Ferencet választják meg. Az Országgyűlés zárt ülésen az Elnöki Tanács elnökévé Németh Károlyt, miniszterelnökké Grósz Károlyt, új miniszterelnök-helyettessé pedig Horváth Istvánt választja meg. A június 25-i országgyűlési vitában a képviselők – 5 ellenszavazattal és 14 tartózkodással – elfogadják az 1986. évi állami költségvetés zárszámadását. Medgyessy Péter pénzügyminiszter előzőleg az Országgyűlés hozzájárulását kéri az 1987-re tervezett 43,8 milliárd forintos költségvetési hiány 30 milliárd forintra történő lefaragásához, drasztikus takarékossági intézkedések meghozatalához. Az Országgyűlés ezt, valamint a környezetvédelemről szóló beszámolót is jóváhagyja. Július 2-án az MSZMP KB határozatot hoz a gazdasági-társadalmi kibontakozás programjáról. A jelenlegi helyzetben – a KB szerint – olyan stabilizációs szakaszra van szükség, amelyben meg kell teremteni a termelés és a felhasználás összhangját, meg kell állítani az eladósodás folyamatát, meg kell szüntetni az állami költségvetés hiányát. Az állásfoglalás támogatja az adó- és árreformot, hosszú távon pedig a bérreformot is. Elismeri, hogy a célok elérése a közületi és a lakossági fogyasztás korlátozásával fog járni. A program megvalósítása a politikai intézményrendszer működésének korszerűsítését igényli – állapítja meg a KB határozata.
Június 25. – A Vatikán az első külföldi állam, amely hajlandó vendégül látni Kurt Waldheim osztrák államfőt. A nyugati világban sok helyütt felháborodást vált ki, hogy János Pál pápa találkozik az osztrák politikussal.
Június 26. – Az SZKP KB nagy vita után határozatot hoz a gazdaságirányítás gyökeres átalakításáról, a vállalatok önállóságának megteremtéséről. A Legfelsőbb Tanács június 29-i ülésén törvényjavaslatot fogadnak el a vállalati reformról és a népszavazás intézményének bevezetéséről is. – Az Egyesült Államok szenátusa határozatban követeli az elnöktől, hogy fél évre függessze fel a legnagyobb kedvezmény elvének alkalmazását a Romániával folytatott kereskedelemben. A bukaresti kormány tiltakozik.
Június 29. – Áttörés a dél-koreai belpolitikai válság megoldása érdekében; Cson Tu Hvan államfő elfogadja azt a politikai reformtervet, amely lehetővé teszi az ellenzék által évek óta követelt közvetlen elnökválasztásokat és a demokratikus szabadságjogok érvényesülését.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me