AIDS

Full text search

AIDS
A 80-as évek elején az Egyesült Államokban röppent fel a hír, hogy új és gyógyíthatatlan betegség szedi áldozatait, akik – akkor még – rendre homoszexuálisok voltak. Vagy: Haitiról érkezett bevándoroltak. A tünetek a szervezet immunrendszerének (védekezési mechanizmusának) vészes meggyöngülésére vallottak. S ami a legsúlyosabb: hamarosan mind meghalt, akin az AIDS tünetei jelentkeztek.
Előbb csak az orvosok kapták fel a fejüket, majd a sajtó is pedzegetni kezdte, hogy különös, új nyavalya tört a lakosságra, legalábbis annak egy szűk rétegére. A talányt a haitiak meglepően nagy száma okozta: miért éppen ők, ha egyszer a többi beteg mindegyike a hasonneműek – és csakis a férfiak – egymás közti szerelmének híve. Az esetek száma azonban meghökkentően szaporodott.
Haitira hamar meglett a magyarázat: a karibi szigetország a homoszexuálisok kedvelt üdülőterepe, s máig kiderítetlen, hogy a helyiek fertőzték-e meg a turistákat, vagy azok a bennszülötteket. A kór viszont egyre vészesebben terjedt, már nem százalékban, hanem ezrekben számoltak, s nemsokára az is kiderült, hogy mások is veszélyeztetettek: pl. a vérzékenyek, akik arra szorulnak, hogy rendszeresen vért kapjanak. Az oknyomozás izgatottabb és szervezettebb lett. Megjelentek a páciensek között azok, akik valószínűsíthetően a kábítószer-adagoláshoz használt injekcióstűtől kaphatták meg a fertőzést.
Közben kiderült az is, hogy szó sincs lokális járványról: Európából is jelentettek hasonló tüneteket, majd Közép-Afrikából, amelyről kitűnt, hogy időrendben meg is előzte Haitit. A kór hamarosan átterjedt a férfiakról a nőkre, s ezt egyesek biszexuális életmódjával vagy a közösen használt injekcióstűkkel indokolták. Az évtized derekára megszülettek az első megfertőzött, a bajt nyilvánvalóan örökölt gyerekek. A Szerzett Immunhiány Tünetegyüttes nevű (angol nevének kezdőbetűivel AIDS), Afrikából származó betegség világméretű egészségügyi válsággá vált.
A kutatók, elsősorban az Egyesült Államokban és – gyarmati időkből származó afrikai érdekeltségei folytán – Franciaországban, lázas munkába fogtak: keresték a fertőzötteket és a bajt okozó vírust. Egyre világosabb lett, hogy hosszú lappangási idejű járvány keletkezett, külön kellett számon tartani a már megbetegedettek (egyelőre nem túl nagy) és a fertőzöttek gyakran csak feltételezett, ill. prognosztizált számát. S míg a betegek számát ezrekben mérhették, a fertőzöttek száma már százezrekre, sőt hamarosan milliókra rúgott. 1987 tavaszán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tízmilliósra taksálta a vírushordozók seregét, miközben még „csupán” 45 000 beteget jegyzett az öt földrészen. A rákból eredő halálozásokhoz képest ez például nem túl sok, csakhogy amíg a rákot és más súlyos betegségeket legalább bizonyos százalékban gyógyítani lehet, addig az új, méltán rettegetté vált kór áldozatai egyelőre menthetetlenek. Az AIDS-et nem mindenki kapja meg (még a vírushordozók közül sem), de akiken valóban kitört, azok, jelenlegi ismereteink szerint, előbb-utóbb valamennyien belehalnak. Nem csoda, ha az évtized második felében korunk pestiseként beszélnek róla, és az embereken erőt vettek a korábbi korok pusztító járványai során tapasztalt egynémely tünetek.
New Yorkban és másutt rémült szülők nem engedték iskolába gyerekeiket, amikor kiderült, hogy odajár egy AIDS-et vérátömlesztéssel kapott szerencsétlen; a kórházakban az ápolószemélyzet nem volt hajlandó megközelíteni a lassú agóniában szenvedő betegeket. Holott közben a francia és amerikai tudósok – egymással acsarkodó versenyben – elkülönítették az AIDS kórokozóját, s az esetek számának szaporodásával mind többet lehetett megtudni a valóságos veszélyekről, amelyek nem azonosak a képzeltekkel. De hát időközben meghalt e bajban jó néhány híres ember is, akikről kiderült, hogy titokban homoszexuálisok voltak – pusztulásuk azonban csak fokozta a pánikot, és ez megnehezíti a józan és előrelátó védekezést.
A kutatók és kezelők szerint az AIDS elsősorban a vérrel és a spermával terjed, szexuális érintkezés útján. A megfertőzött fecskendő és a fertőzött vér beadagolása persze tragikus terjesztő: időbe tellett, amíg a civilizált országokban átvizsgálták a műtétekhez használt vért, és kiszűrték a vírushordozó donorokat. Maga az AIDS-vírus felettébb pusztulékony, ennélfogva egyszerű emberi érintkezés révén nem tud terjedni, mint a nátha vagy az influenza, az ilyen jellegű pánik tehát indokolatlan. Egyetlen esetet sem jegyeztek fel még, amelynél a beteg a mindennapi vagy akár a szorosabb családi érintkezés során kapta volna meg a kórt; egyelőre a rovar általi terjedését is kizárják.
A vész hordozója egyes-egyedül a nemi aktus (megint csak leszámítva a véradást és a tűket), éppen ezért a megelőzés fő formája a meggondolt párválasztás, és elég hatásosnak ítélt eszköze a férfiak óvszerhasználata. A szakértők fő gondja az, hogy a nagy számú felfedezetlen és mit sem tudó vírushordozó akaratlan járványterjesztő (néhol már büntetik a tudatos gondatlanokat), s a sokéves lappangási idő az AIDS-et hosszú gyújtózsinórú bombához teszi hasonlatossá. Például az 1987 elején Európában nyilvántartott 5000 eset gyaníthatóan csak időbeni, lappangási lemaradás az Egyesült Államok 36 000 betegéhez képest; az egészségügyi hatóságok ezért kongatnak máris vészharangokat, s alkalmazzák az egyetlen hatásosnak vélt stratégiát: mindenütt minden terjedési mód ellen egyszerre és előre kell küzdeni. A WHO szerte a világon gyors ütemben okítja tagszervezeteit a szűrésre és megelőzésre, kivált tartva attól, hogy a harmadik világban fellobbanó járvány rendkívüli méretű lehet. Hiszen az afrikai államok alig néhány ezer esetet jelentettek eddig, holott szakértők máris milliókra taksálják fertőzötteiket. Ámde a szűrés és a véradás higiéniai biztosítása olyan összegekbe kerül, amit a szegény országok aligha képesek megfizetni. A fejlett országoknak viszont tudniuk kell, hogy a kör bezárul, mert a világ országai állandó kapcsolatban vannak egymással.
Folyik persze a lázas kúrakeresés is, néha sajátos mellékzöngékkel: francia–amerikai csúcstalálkozónak kell meghirdetnie a két ország tudósai közötti „AIDS-kutatási döntetlent”, de hát a feltételezett üzleti szempontok is szerepet játszanak. Egyelőre azonban csak biztató kísérletek vannak, ellenszer még nincs, sem a megelőző oltásra, még kevésbé a gyógyításra, legfeljebb a halálos kór előrehaladásának lelassítására.
 
Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes ma még csaknem minden esetben halálos fertőző megbetegedés, amelyet vírus idéz elő. Elnevezése angol nevének (acquired immune deficiency syndrome) rövidítéséből származik. A betegséget 1981-ben ismerték fel az Egyesült Államokban. Az AIDS-vírus kevesebb mint egy évtized alatt elterjedt földünkön, és a terjedés ütemében sajnos a közeljövőben sem várható lassulás.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me