Szovjetunió: plénumtól plénumig

Full text search

Szovjetunió: plénumtól plénumig
Erős szélben a Kreml többméteres, mázsás rubincsillagai elfordulnak aranyozott tengelyükön. Mozgásuk lassú, méltóságteljes, szemmel követhetetlen, mint az óra kismutatójáé. Mégis: már rövid Vörös téri séta is elegendő ahhoz, hogy észrevegyük, eltérő irányt jelölnek a néhány perccel korábbihoz képest.
Eseményekben, változásokban gazdag fél év telt el plénumtól plénumig, a demokratizálás programját meghirdető 1987 januári központi bizottsági üléstől a testület júniusi határozatáig, amely a gazdaságirányítás radikális reformjának elveit határozta meg. Korábban elképzelhetetlen lehetőségből mindennapos – bár még csak kísérleti – gyakorlattá vált nemcsak gazdasági és állami tisztségviselők, de pártvezetők választása is, többes jelölés, választási programok meghirdetése után. Kelet-nyugati vegyes vállalatok jöttek létre, magánéttermek nyíltak, a gazdaságról szóló, gyorsan radikalizálódó vitában új érvek, új igények fogalmazódtak meg. Smeljov közgazdász megpendítette, hogy talán nem is a munkanélküliség a legnagyobb rossz, ami a gazdaságot érheti; Bogomolov akadémikus a rubel konvertibilissé tételének kérdését vetette fel. A lapok a zseniális, de a szovjet hatalom iránt ellenséges Nabokov regényeinek részleteit közölték, s a munkatáborban elpusztult költő, Oszip Mandelstám verseit hozták részletes elemzéssel. Mi az, ami ezt a találomra kiragadott néhány példát egységes rendbe foglalja? A Szovjetunióban a legfelső pártvezetés irányításával radikalizálódott a sztálinista politikai és gazdasági rendszer leépítése. Mert a sztálinizmus nemcsak a törvénysértéseket jelentette, de olyan politikai struktúrát is, amely a centralizmus elvét a demokratizmus rovására érvényesítette; olyan gazdasági hierarchiát, amely nemcsak az egyes dolgozók anyagi érdekeltségét hagyta figyelmen kívül, de még a vezérigazgatók döntéseinek lehetőségét is papíráradatba fullasztotta.
„Több szocializmust” – ez a jelenlegi politika egyik legfőbb jelszava, egyben Gorbacsov főtitkár szenvedélyes válasza azok kétségeire, akik úgy vélik, hogy a korrupt pártvezetők leváltása és elítélése, a vállalati önállóság növelése, az árrendszer reformja, az egyéni munkatevékenység engedélyezése tulajdonképpen magát a rendszert ássa alá és a kapitalizmus újjászületésének árnyékát vetíti előre.
A XX. kongresszust követő időszak rövid pezsdülése, Hruscsovnak a kollektivizmus erősítése érdekében tett erőfeszítései önmagukban is ellentmondásosak voltak, és a gazdasági rendszer működésének alapelvein változtatni nem kívánó, voluntarista döntésekkel jártak együtt. A 60-as évek közepén nyilvánosságra hozott koszigini reformcsomag a jelenlegi változások több elemét tartalmazta már, ám megvalósítását eleve reménytelenné tette az, hogy a politikai intézményrendszer, az irányítás mechanizmusának megváltoztatása akkor nem került napirendre. Ilyen értelemben sem a politikában, sem a gazdaságban, sem az ideológiában nem teljesen előzmények nélkül való, ami most történik. Együtt azonban valóban forradalmi újdonsággal bírnak: a sztálinista rendszernek nemcsak kritikáját, de igazi meghaladását ígérik, a lenini időszak éveinek megkésett, de határozott és energikus folytatását.
A szovjet emberek anyagi életkörülményei nemigen változtak az elmúlt két esztendőben. Közvélemény-kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a vállalati dolgozók többsége nem érzi még az átalakítás eredményeit saját munkahelyén. Gyors eredményt aligha hozhat az adminisztratív irányítási rendet elsősorban gazdasági módszerekkel felváltó új, szocialista vállalati törvény sem. Plénumtól plénumig a legalapvetőbb változás alighanem az, hogy tovább erősödött a „peresztrojka”, a „glasznoszty” politikája. Ennek jele, hogy a szovjet külpolitika egyre gyorsuló ütemben tett új javaslatokat, gyorsabban, mint ahogy a Fehér Ház nemet tudott volna mondani rájuk. Ennek bizonyítéka, hogy Moszkvában egyre nyíltabban beszélnek arról: a fegyveres erők rendelkezésére bocsátott erőforrásokat csökkenteni kívánják, a védelemhez elégséges szint fenntartása lehetővé teszi bizonyos eszközöknek inkább a népgazdaságban történő felhasználását. Erről tanúskodnak a Politikai Bizottság személyi összetételében bekövetkezett változások csakúgy, mint az, hogy 1988-ra olyan pártkonferencia összehívását határozták el, amelynek legfontosabb témája a párt működésének tökéletesítése lesz – az alapszervezetektől egészen a politikai bizottságig.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me