A mezőgazdaság szocialista átszervezése

Full text search

A mezőgazdaság szocialista átszervezése
A magyar mezőgazdaság feudális jellegét az 1945. Évi földreform szüntette meg. Ennek nyomán az ország termőterületének közel felén 6 hektárnál kisebb birtokú földtulajdonosok gazdálkodtak. A 30 hektárnál nagyobb gazdaságok a földterületnek mindössze 8%-át foglalták le. A családi munkaerőre alapozott kisgazdaságok – személyes fogyasztásukat minimálisra szűkítve – néhány év alatt pótolták a II. világháborúban elszenvedett károkat. 1950-ben azonban az addigi lendületes fejlődést megtörte az erőszakos kollektivizálás elindítása, valamint a paraszti termelést szinte megbénító gazdaságpolitika. Ezt sodorta el az 1956. Évi belpolitikai válság s az utána kibontakozó politikai átalakulás, amely gyökeresen új feltételeket teremtett a mezőgazdaság fejlődéséhez.
Az 1957-ben kialakult új agrárpolitika felszámolta a parasztellenes intézkedéseket, reális mértékűre csökkentette az adóterheket, felemelte a mezőgazdasági termékek árait és – a szocialista országok közül elsőnek – megszüntette a kötelező beszolgáltatást. A termelőszövetkezetek 1959-től 1961-ig folyó, országos kiterjedésű szervezése a parasztság bizalmának megszerzésére épült. Ennek keretében a szövetkezetbe lépő gazdák teljesen szabadok választhatták meg vezetőiket, szövetkezetük gazdálkodási formáját, munkaszervezési rendjét, az állatállomány és a gazdasági felszerelés közösbe adásának ütemét. A megalakuló szövetkezetek központi tervutasítások nélkül, az árak, az adók, az értékesítési lehetőség ismeretében, a tagság érdekeiből kiindulva önállóan gazdálkodtak. Mindezeknek köszönhetően történhetett meg az, hogy a kollektivizálással egy időben a mezőgazdasági termelés is növekedett Magyarországon. Ez abból is fakadt, hogy a szövetkezeti tagok a közös gazdaságban végzett munkájukkal nyugdíjjogosultságot szereztek.
A 60-as évektől kezdve nemcsak a termelőszövetkezetben, hanem az állami gazdaságokban is erőteljesen fejlődött a növénytermelés és az állattenyésztés. A nagygazdaságok termelési színvonala, fajlagos hozamai már 1970 óta a világ mezőgazdaságának élmezőnyében helyezkednek el az új fajták, termelési módszerek és technika gyors elterjedése nyomán. Az eredmények egyik forrása az s, hogy a mezőgazdasági nagyüzemek vezetői gyorsan cserélődtek, és szakmai képzettségük szintje rohamosan emelkedett: a 40 évesnél fiatalabbak aránya a vezetésben jóval nagyobb, mint bármely más népgazdasági ágban.
Az idősebb paraszti korosztályok hagyományos szorgalma és termelési tapasztalatai főleg a háztáji és kisegítő gazdaságokban hasznosulnak. E gazdaságokból származik a mezőgazdasági termelés mintegy harmadrésze. A sok kézi munkát igénylő zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermelés, valamint a sertés- és baromfitenyésztés területén a kisgazdaságok szerepe felülmúlja a nagyüzemekét. A két gazdaságtípus között gyümölcsöző munkamegosztás alakult ki, amelynek keretében a nagyüzemek termelik meg a gabonaféléket, a takarmányokat és az ipari növényeket, s ezen kívül a gépi szolgáltatások gazdag választékát kínálják a kisgazdaságoknak (talajmunkák, növényvédelem, szállítás, takarmánygyártás, termékek tárolása és feldolgozása).
A magyar gazdaságpolitika a mezőgazdaságot számottevő stabilizáló tényezőnek tekinti: ennek alapja, hogy a dinamikus fejlődés folytán a 10 milliós országban 1970 óta 14-16 millió ember táplálékát termelik meg, az átlagos európai élelmezési szintet meghaladó fokon. Az egészségre káros táplálkozási hagyományok azonban továbbra is tükröződnek az élelmiszer-fogyasztásban (főleg az egy főre jutó kalória felhasználásban, valamint a szénhidrátok és zsírok túlzott mértékű fogyasztásában). A 80-as évek derekán Magyarországon a napi tápanyagfogyasztás 13 500 -14 000 kilojoule. Az egy főre jutó fogyasztás évente több mint 30 kg zsiradék, 35 kg cukor, 106 kg liszt, ill. lisztesáru, 150 kg zöldség és gyümölcs. A fehérjefogyasztás fejenkénti napi 105 g, aminek valamivel több mint a fele állati eredetű. A káros étkezési szokások és a mozgásszegény életmód miatt a városi lakosság több mint egyharmada túlsúlyos. Ez is indokolja, hogy a belföldi piacra inkább minőségjavító és választékbővítő céllal érdemes növelni a termelést. Az export növelése viszont – versenyképes termékekből – mindaddig népgazdasági kényszer a mezőgazdaság számára, amíg az ipar külpiaci versenyképessége nem javul lényegesen.
1967 után Magyarország mezőgazdasági és élelmiszer-ipari exportja gyorsan növekedett, s 1980-ig az összes magyar kivitel közel egynegyedét szolgáltatta. 1980 után az exportált agrártermékek folyamatos áresés miatt, az ország külkereskedelmi mérlegének egyenlegét a mezőgazdaság már csak kisebb mértékben tudta javítani, mint a 70-es években. De még így is: a mezőgazdasági kiviteli teljesítményei nélkül az ország nem tudná teljesíteni nemzetközi pénzügyi kötelezettségeit.
A magyar mezőgazdaság a 80-as években ugyanolyan beszerzési és értékesítési nehézségek nyomása alá került, mint a nyugat-európai és észak-amerikai országok mezőgazdasága. A mezőgazdasági termékárak növekedése ugyanis a felét sem érte el az iparból beszerzett termelőeszközök áremelkedésének. 1976-tól 1986-ig az ún. „árolló” erőteljes nyitása mellett nőtt az ipari és a mezőgazdasági jövedelmek különbsége is – a mezőgazdaság rovására. Ez jelentősen ösztönözte a költségcsökkentést a mezőgazdaság mindhárom szektorában: az állami gazdaságban, a termelőszövetkezetben és a kisüzemekben is.
Az 1980-at követő 5 esztendőben a mezőgazdasági termelés hatékonysága egészében erőteljesen javult. Különösen a nagygazdaságok hatékonyságjavító intézkedései hoztak kiemelkedő eredményeket, ugyanakkor a kisgazdaságokban a hatékonyság valamelyest romlott, a korszerű nagyüzemi technológiák hatékonysági fölénye a kézi munkára alapozott kisüzemi termeléssel szemben a 80-as évek folyamán egyértelműen megmutatkozott. Ezt a kisgazdaságokat is a gépesítés és a kémiai anyagok használatának fokozására ösztönözte. Összefügg ez azzal is, hogy a mezőgazdasági kisüzemekben a fizikai munkának sem az időtartama, sem az intenzitása nem fokozható tovább. A mezőgazdasági nagyüzemekben dolgozók és az árutermelő kisgazdaságok munkás és alkalmazott tulajdonosai (fő munkahelyükön és a kisgazdaságokban együttvéve) a 80-as évek derekán évi 3000 órát meghaladó munkaidőt fordítottak a kereső tevékenységre.
A mai magyar falu a városoktól a települési mód, az infrastruktúra és a foglalkozási szerkezet tekintetében is különbözik. A falvakban élő lakosság túlnyomó része földszintes vagy egyemeletes házakban lakik, amelyeket 1000-3000 m2 területű kert és udvar vesz közül. Alig akad olyan kert, ahol a virágok és dísznövények mellett nincs vetemény és gyümölcsfa. Igaz, hogy ma már sokkal több autógarázs tartozik a házakhoz, mint tehénistálló – hiszen az ország szarvasmarha-állományának csak 22%-a található a lakások mellé épített istállókban -, de a falusi családoknak mindössze 10%-a nem tart baromfit, és majdnem minden második falusi udvarban akad néhány sertés. A ház körül nevelt állatállomány elsősorban a tulajdonos családjának háztartási szükségleteit elégíti ki tojásból és húsból, de piaci eladásra is szolgál. Zöldség- és gyümölcstermelést, valamint haszonállattartást nemcsak a mezőgazdasági dolgozók háza táján találhatunk, hanem a falun élő népesség több mint 60%-át képviselő munkások és alkalmazottak telkén is.
A magyar falvak hagyományos mezőgazdasági képe mégis egyre ritkább kivétel. A faluba érkezőnek többnyire már messziről szemébe tűnnek a templomtornyok magasságával versengő víztornyok, amelyek legtöbbször a termelőszövetkezetek és állami gazdaságok gyárszerű állattenyésztő telepei, gabonasilói, ipari üzemei és műhelyei mellett helyezkednek el. A nagygazdaságok hálózati infrastruktúrája általában korszerűbb, mint a falusi lakosságé. Csupán az elektromos energia felhasználását mondhatjuk azonos színvonalúnak. Ezzel szemben a vezetékes gáz- és vízellátás előnyeiből a falusi lakosság közel egyharmada még nem részesül. Még rosszabb a helyzet a pormentes úthálózat és a telefonellátottság tekintetében. Megoldatlan gondja a falvakban élőknek a szennyvízelvezető csatornahálózat igen lassan haladó kiépítése is.
A falusi lakosság foglalkozási szerkezetében a 80-as évekre a valóban mezőgazdasági munkát (tehát növénytermelést vagy állattenyésztést) végzők száma csökkent, mivel a nagygazdaságok munkahelyeinek többsége is ipari típusú vagy kifejezetten ipari munkahely. A több mint 700 000 mezőgazdasági nagyüzemi kereső közül kevesebb mint 300 000-en végeznek kimondottan mezőgazdasági munkát, a többiek a nagygazdaságok ipari üzemeiben, javítóműhelyeiben, szolgáltató részlegeiben dolgoznak. Igazi parasztcsaládnak a 80-as évek második felében már csupán azok az idős házaspárok tekinthetők, akik az állami gazdaságokból vagy a szövetkezetekből mentek nyugdíjba, s csak csúcsmunkák idején kapcsolódnak be a nagyüzemek növénytermelésébe. E két- vagy egyszemélyes paraszti háztartások gyorsan fogyatkozó száma mellett a falvakban az uralkodó családtípus az ún. „vegyes család”, amelyben a pénzjövedelem nagyobbik hányada nem a mezőgazdaságból, hanem az iparból, ill. a szolgáltatási ágazatokból származik. Az ilyen családokban is számottevő a ház körüli kisgazdaság szerepe, mivel ez adja a falusi vegyes családok élelmiszer-fogyasztásának mintegy a felét.
A mezőgazdasági nagyüzemekben létesített ipari és szolgáltatási munkahelyek következtében a 70-es évek közepétől megszűnt az elvándorlás a mezőgazdasági régiókból, csupán az egészen apró falvak fiatal keresői települtek át a szomszédos nagyobb, fejlettebb községek valamelyikébe. Ilyenformán a lakóhelytől távoli tartós munkavállalás családbomlasztó hatása nagymértékben csökken, és szaporodik a gazdaságilag és társadalmilag egészséges, kulturált településképet nyújtó községek, falvak száma.
A magyar mezőgazdaság egész szerepét nemzetközileg is komolyan értékelik, és nem egy országban modellnek tekintik.
Márton János

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me