Adóreform

Full text search

Adóreform
Az országgyűlés által 1987. szeptember 19-én elfogadott adóreform bevezetésének célja, hogy létrejöjjenek azok az adó- és árviszonyok, amelyek a korábbinál kedvezőbb környezetet biztosítanak az önálló vállalati gazdálkodáshoz, egyszerűbbé és áttekinthetőbbé teszik a pénzügyi viszonyokat az állampolgárok, a gazdálkodók és a gazdaság irányítói számára.
Az adóreform bevezetését költségvetési szempontok is indokolták: az országgyűlésnek 1985-ben a tervezett 2,5 milliárd Ft helyett 15,2 milliárdos, 1986-ban pedig 23 milliárd Ft helyett 46,9 milliárdos költségvetési hiányt kellett elfogadnia.
Az adórendszerben elhatározott változásokkal a kormányzat a megjelölt célokat kívánja elérni azáltal, hogy a népgazdaságban létrehozott tiszta jövedelemnek a korábbinál nagyobb részét realizálja a fogyasztásban, csökkentve ezzel a termelők terheit. Az új adó- és árrendszerben a vállalatok megítélését és ebből következően fejlődési lehetőségeit saját teljesítményük és a piaci viszonyok határozzák meg, nem pedig – mint korábban – költségvetési kapcsolataik. A költségvetés a megtermelt jövedelemnek a korábbinál jóval kisebb hányadát vonja el és osztja újra szét.
A társadalmi terheket korábban is a lakosság vállalta, csakhogy ez közvetve, a vállalati adó formájában jelent meg, eltorzítva ezzel a valóságos költségviszonyokat. Összefoglalva: korábban a lakosság a ki nem fizetett bér formájában viselte a terheket, az adóreform bevezetése után viszont közvetlen kapcsolatba kerül a költségvetéssel, az adóhatóság közvetítésével.
A korábbi adórendszer ellentmondásos és igazságtalan volt azért is, mert eltérően kezelte a különböző tevékenységeket, szektorokat, tulajdonformákat, s nem tette lehetővé a jövedelmekkel arányos közteherviselést. Ez és a keresetszabályozás együttesen idézte elő a főmunkaidő leértékelődését, a teljesítmény-visszatartást, „előnyben részesítve” a különböző elaprózott forrásokból való jövedelemszerzést.
Az új ár- és adórendszer
– megszünteti a termelők túlzottan magas adóterhelését,
– megtisztítja a termelést a közvetlen adóterhek jelentős részétől,
– lehetővé teszi a támogatások megszüntetését
– alapul szolgál a termelői árak, valamint a termelői árba foglalt nyereség csökkentéséhez
– a végső fogyasztáshoz kapcsolódva képes a megfelelő költségvetési források előteremtésére a forgalmi adókkal, valamint a lakossági jövedelmek adóztatásával.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me