Felvételi ponthatár

Full text search

Felvételi ponthatár
A felvételi pontszámhatárt az irányító miniszter – a felsőoktatási intézmény javaslata alapján, a művelődési miniszterrel egyetértésben – a felvételi keretszámmal összhangban állapítja meg.
A jelentkezők közül azt kell az adott intézmény, kar, szak, tagozat felvételi követelményszintjének is megfeleltnek tekinteni, aki az irányító minisztérium által meghatározott pontszámhatárt elérte.
A felvételi eljárás során a felvételi szintet elértek köréből minden más jelentkező előtt fel kell venni: a munkásmozgalom mártírjainak gyermekeit; a Magyar Népköztársaság fegyveres testületei hősi halottainak gyermekeit; a Szocialista Hazáért Érdemrend, a Magyar Szabadság Érdemrend, a Munkás-paraszt Hatalomért emlékérem tulajdonosait és gyermekeiket; az internacionalista, ill. antifasiszta fegyveres harcokban részt vett személyeket és gyermekeiket.
A kedvezményezettséget biztosító tény igazolásának módját a művelődésügyi miniszter szabályozza (3/1968.MM.sz.r.).
A felvételi szintet elértek köréből fel kell venni a fizikai dolgozók gyermekeit és a szakmunkások előkészítő tanfolyamain (SZET) részt vett pályázókat.
Különös figyelmet kell fordítani a termelést közvetlenül irányítók gyermekeire; azokra a pályázókra, akiknek felvétele az egyes megyékben, valamint az egyes ágazatokban a szakemberigény jobb kielégítését szolgálja, és ők ezt a szándékukat előszerződéssel bizonyítják; valamint azokra, akik a középiskola befejezése után két vagy több évet a továbbtanulás szakirányának megfelelő területen fizikai munkakörben dolgoztak.
(Újabban néhány intézmény a férfi felvételizőknek pontkedvezményt ad. Az ilyen eljárás ellen jogorvoslatnak helye van.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me