Egyéb kedvezmények

Full text search

Egyéb kedvezmények
Évi 36 000 Ft-os lakáscélú megtakarítás esetén a megtakarítás 20%-ával, azaz 7200 Ft-tal csökkenthető az adó összege. A munkaviszonyból vagy szövetkezeti tagsági viszonyból származó bevételből számított adóalap a szakszervezeti tagdíjjal csökkenthető.
A három és több gyermekes családok esetében a magasabb jövedelmű szülő gyermekenként évi 12 000 Ft-ot vonhat le az adóalapjából.
A szerzői jogdíjas jövedelmek 200 000 Ft-os határig 35%, afölött 60%-ig tekintendők adóalapnak.
A kis összegű (2000 Ft-ot meg nem haladó) egyedi kifizetések nem kerülnek összevonásra és egységesen 20%-os adó alá esnek.
A megtakarításból származó kamatjövedelem adóztatásánál alapelv, hogy ezeket a bevételeket nem vonják össze más jövedelmekkel, és nem kell róluk bevallást adni. A takarékbetétek, értékpapírok 20%-os forrásadóját – 1989-tól a pénzintézet vonja le, de egyidejűleg arányosan emeli a betéti kamatokat is.
A mezőgazdasági kistermelők 500 000 Ft-ig nem adóznak. Ennél nagyobb árbevétel esetén az 500 000 Ft-ot meghaladó összeg erejéig számítandó az adó. Az adóalapot – a termelés családi jellege miatt – a közös háztartásban élő 16 éven felüli családtagok között egyenlő arányban kell felosztani, és így kerül összevonásra és adóztatásra az egyéb jövedelmekkel. Évi 2 000 000 Ft-os árbevétel fölött az adózás a vállalkozás szabályai szerint történik.
Egyéni és társas vállalkozások adózása: az elvonás kétcsatornás. Kisiparosok, kiskereskedők, gazdasági munkaközösségek üzleti nyereségét lineáris vállalkozói adó terheli. Személyi jövedelemadó csak a személyes fogyasztásra fordított jövedelemrész után fizetendő.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me