A Nemzetközi Bíróság

Full text search

A Nemzetközi Bíróság
A nemzetközi Bíróság az Egyesült Nemzetek legfőbb bírói szerve; 15 magas képzettségű, nagy tekintélyű, független bíróból áll. A tagok mindegyikének más-más állampolgárságúnak kell lennie. A bírákat a földrajzi megoszlást is figyelembe véve a Közgyűlés és a Biztonsági Tanács egymástól függetlenül választja meg. Azok tekintendők megválasztottnak, akik mindkét testületben elnyerik a szavazatok abszolút többségét. A bíróság tagjait 9 évre választják. A megválasztott bírák semmiféle politikai vagy államigazgatási tevékenységet nem folytathatnak, ugyanakkor tisztük gyakorlása közben diplomáciai kiváltságokat és mentességet élveznek.
A bíróság előtt csak állam léphet fel félként. A joghatóság kiterjed minden ügyre, amelyet a felek eléje terjesztenek, és minden olyan kérdésre, amelyet az Egyesült Nemzetek Alapokmánya vagy a hatályban levő nemzetközi szerződések és egyezmények eléje utalnak. Az Alapszabályokban részes államok az ENSZ főtitkáránál tett nyilatkozat alapján bizonyos kérdésekben kötelezőnek fogadhatják el a bíróság joghatóságát.
A Nemzetközi Bíróságnak az ítélkezés mellett másik lényeges tevékenysége a tanácsadóvélemény-adás.
A bíróság elé 40 év alatt 48 ügyet terjesztettek és 16 esetben kértek tőle tanácsadó véleményt. A 48 ügyből 15-öt visszavontak vagy más módon töröltek a napirendről. A bíróság 10 esetben úgy döntött, hogy az ügyben nem rendelkezik joghatósággal. A maradék 23 ügyben (kettő kivételével) végleges ítéletet hozott. A legfontosabb döntések a területi felségjogot érintő problémák, a tengerjogi kérdések, a szerződésértelmezések és a gyarmati-gyámsági feszültségek körébe tartoztak.
A leltárból kitűnik, hogy az ENSZ-tagállamok nem tekintették a Nemzetközi Bíróságot döntő eszköznek a nemzetközi viszályok békés rendezésében. A bíróságot még a tőkésállamok is csak kisebb jelentőségű ügyekkel foglalkoztatták, a szocialista országok és a fejlődő államok többsége elzárkózott a szervezet igénybevétele előtt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me